Syndefullt verden over

Styr unna eller rett på? Fra Asia til Europa - her er noen av verdens Red Light Districts.

Publisert
Sist oppdatert

Red Light district er vel et kjent begrep, som brukes om steder hvor det typisk foregår prostitusjon og andre typer salg innen sexindustrien. Begrepet er registrert brukt så langt tilbake som 1894, i en artikkel i amerikanske The Sentinel.

Noen sier at begrepet har sin opprinnelse i de røde lanternene som jernbanearbeiderne hadde med seg, og som de satte igjen på utsiden av bordellene når de gikk inn - slik at de lett kunne lokaliseres og alarmeres i fall det skulle være nødvendig. Andre igjen påstår begrepet stammer fra Kina, hvor det hang røde papirlanterner utenfor bordellene, slik at man skulle kunne identifisere hva slags etablissement det var som skjulte seg bak dørene.

De fleste byer i verden har et horestrøk, eller såkalt red light-district. Foto: Colourbox
De fleste byer i verden har et horestrøk, eller såkalt red light-district. Foto: Colourbox Vis mer


Her er noen av de mest kjente red light-distriktene i noen av verdens storbyer. Dette er altså steder det kan være klokt å styre unna når du skal bestille overnatting til ferieturen. Lær deg navnene på de tvilsomme distriktene til ditt feriested, slik at du kan styre unna når du kommer dit. Mange av disse områdene er ikke egnede oppholdssteder, og kanskje spesielt ikke på kveldstid.

Om du likevel skulle oppsøke disse distriktene, frivillig eller ufrivillig, så ta dine forholdsregler. Kriminaliteten kan være høy, og det er mange som kan ha ønske om å lure fra deg penger.

Les disse histioriene om turister som har blitt dopet, lurt eller frarøvet penger og kredittkort på utesteder nattetid.

Sexbutikk i Amsterdam.Foto: Lene Heiberg Foto: Lene Heiberg
Sexbutikk i Amsterdam.
Foto: Lene Heiberg Foto: Lene Heiberg Vis mer


Amsterdam

Amsterdams red light-distrikt må være et av verdens mest kjente. Området heter De Wallen, og ligger i den eldste delen av byen. Her selges det sex bak lukkede gardiner, og her er et uttall peepshows og "tilbehørs"-butikker.

Det er også i dette området du finner de beryktede coffee-shopsene, og dessuten sexmuseum og cannabis-museum. Amsterdams red light-distrikt er temmelig turistifisert, og relativt trygt å ferdes i. Det har også vært arrangert åpne dager her, for å avmystifisere hva som skjer i området. Husk at selv om det ikke er forbudt å ta bilder i dette området, så blir du vel heller ikke omfavnet om du gjør det ...

Nightmare of Amsterdam
Bordellene rives i Amsterdam
Fra red light til Rotterdam
Sexmuseet i Amsterdam

Reeperbahn.Foto: Hamburg Tourismus GmbH Foto: Hamburg Tourismus GmbH
Reeperbahn.
Foto: Hamburg Tourismus GmbH Foto: Hamburg Tourismus GmbH Vis mer


Hamburg

Nest etter Amsterdam er det kanskje Hamburg som er den best kjente red light-byen for oss nordmenn. Reeperbahn heter gaten, som ligger i St. Pauli-området. Gaten er også kjent som die sündige Meile, syndens mil. Her er det strippeklubber, sexbutikker, bordeller og annet som seg hør og bør i et red light-distrikt. Den mest vågale delen av distriktet, Herbertstrasse, er avsperret med porter i begge ender, og det er forbudt adgang for mindreårige og kvinner.

Hamburgske fristelser
Under skjørtet på Hamburg

London

I middelalderen ble gater trafikkert av prostituerte i engelskspråklige land, kalt Gropecunt Lane. Londons Gropecunt Lane, er nåværende Milton Street, men det er ikke her denne typen butikk foregår i dag. Det er Soho som er Londons red light-distrikt, og på tross av at dette er ganske turistifisert og ikke mer utrygt enn øvrige London i dag, skal du være oppmerksom på haiene som vil lure deg inn på erotiske klubber med skyhøye priser på både det ene og det andre. Og når du først har kommet deg innenfor dørene, gjelder det at "vil du ikke, så skal du" ... For øvrig et yrende natteliv, med klubber og restauranter av mer renhårig karakter ...

Storbyguide: London
London: Count your pennies

Paris

Rue St. Denis heter den franske hovedstadens røde distrikt, hvor prostituerte sliter fortauene. Her er imidlertid også etniske restauranter, klesforretninger og andre butikker, så det er ikke kun sextrafikk det dreier seg om i dette området.

For en mer turistifisert "redlight"-opplevelse, sjekk ut Pigalle, Moulin Rouge-land.

Innsidetips til Paris
Storbyguide: Paris
Ran og overfall herjer Champs Elysées

Mexico

Boy's Town er et 12 hektar inngjerdet område på den meksikanske grensen, i grensebyen Nuevo Laredo. Her er det barer, restauranter, bordeller og til og med en lokal politistasjon og helseklinikk. Boy's Town-konseptet oppstod som følge av amerikanske tropper som var utstasjonert i området. Lokale initiativtakere luktet forretninger, og satte opp egnede lokaler nær militærcampen. Etterhvert fikk de prostituerte komme inn i campen, og holde seg til en spesiell del der - mot at de ble underlagt helsekontroll. Dette var rundt 1916-17. Sonen i Nuevo Laredo ble satt opp på 1960-tallet, fordi myndighetene ønsket å konsentrere denne typen aktiviteter innenfor et kontrollert område.

Mexico - farlig eller fredelig?
Vilt og vakkert i Sør-Mexico
Det ukjente Mexico

Tokyo

Kabukicho er underholdnings- og red light-distriktet i Tokyo. Dette er stedet for typiske vertinnebarer (og det mannlige motstykket: vertsbarer), såkalte kjærlighetshoteller (love hotels), sexbutikker, fetisjklubber og massasjeinstitutter. Men dette er også stedet for nattklubber, barer og restauranter for den gemene hop. Dette har også vært stedet for kriminelle og den japanske mafiaen, men myndighetene har satt inn harde skyts og overvåkningskameraer i området, for å bekjempe kriminalitet og mafiavirksomhet. Dette fokuset har også tvunget mange av de avkledte aktørene i området til å stenge.

Verdens nye gourmet-hovedstad
Hellig og hipt i Tokyo
Turist i Tokyo

Bangkok

Bangkok har ikke bare ett, men tre red light-distrikter; Nana Plaza, Soi Cowboy og Patpong. Sui Cowboy er oppkalt etter en utlending iført cowboyhatt, og er altså populært spesielt blant europeere og amerikanere. Myndighetene forsøker å styre områdene bort fra den tradisjonelle sexhandelen, og i Patpong finner man nå både salg av klær, suvenirer og gatemat.

Tips om Thailand
Glimt fra Thailand

Mumbai

Kamathipura er Mumbais eldste og Asias største red light-distrikt. Opprinnelig vokste det fram for å tilfredsstille britiske tropper som var langt hjemmefra, og i dag skal det være så fullt av bordeller i området så det ikke er plass for sexarbeiderne å sette seg ned. Dette er et eldorado for menneskehandlere og mafia som boltrer seg i menneskelige skjebner. Kvinnene tvinges til å selge her, for å livnære familien.

Lahore

Hira Mandi er red light-distriktet i Lahore, Pakistan - også kalt Shahi Mohalla. Området i seg selv er interessant på grunn av den gamle bygningsmassen. På dagtid er det liv og leven i gatene, med basarer, lokale restauranter og sko- og instrument-forretninger. På kveldstid er området preget av kvinner forkledt som dansere, men som egentlig er prostituerte. Området frekventeres også av evenukker (hirja), eller kastrerte menn, som kler seg som kvinner.

Badeferie i sari
Spaharaja

Sydney

Kings Cross er Sydneys red light-distrikt, oppkalt etter navnebroren i London. Dette er et av de tettest befolkede områdene i byen, og i Australia for øvrig. Her er neonskilt og natteliv, men altså også typiske red light-tilbud, som strippeklubber og -barer, voksenbokhandlere og mer lugubre nattklubber langs Darlinghurst Road. Men området er i endring til å bli mer stuerent. Ta deg i akt om du ferdes der, det er mange som gjerne lopper deg for verdisaker.

Halvnakne menn i gatene
Storbyguide: Sydney

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer