Ta den ut av bilen

Hovedredningssentralen med uventet høstferietips.

RETT VEST: Ta med refleksvesten din på tur. Den kan redde deg hvis du er uheldig og går deg bort. Foto: Odd Roar Lange
RETT VEST: Ta med refleksvesten din på tur. Den kan redde deg hvis du er uheldig og går deg bort. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mange nordmenn stoler for mye på mobiltelefonen sin. De tar unødige sjanser når de er på tur, og tror de enkelt kan ringe etter hjelp når noe uforutsett skjer, men det er ikke sikkert at du har dekning der du er.

Derfor bør man ta noen viktige forholdsregler før turen i høstfjellet.

Dette sier avdelingsdirektør Ståle Jamtli ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til DinSide.

HVORDAN UTFØRE FØRSTEHJELP?: I denne illustrasjonsvideoen får du en demonstrasjon av hvordan førstehjelp skal utføres. Video: Røde Kors Vis mer

8000 ganger i løpet av et år går alarmen ved Hovedredningssentralen. 4000 av disse hendelsene knytter seg til skader, ulykker og leteaksjoner i fjellet.

Med enkle hjelpemidler kan du gjøre det mye lettere å bli funnet dersom du går deg bort i skogen eller på fjellet.

Lett sikkerhet

- Ta med den lille gule refleksvesten i sekken. Den lille gule vesten tar ikke stor plass, men kan bidra til å gjøre deg lettere synlig for redningsmannskapene om det er du som plutselig trenger hjelp en mørk høstnatt på fjellet, sier Jamtli

Har du ikke en ekstra refleksvest, så kan du ta med deg den som ligger i bilen.

- Søkemannskaper i helikopteret bruker såkalte nattbriller, og dersom du har på de refleksvesten kan du bli sett på flere kilometers avstand. det er en enkel og billig forsikring, sier Jamtli.

På mange kilometers avstand vil refleksvesten lyse opp som en lyskjegle.

Dersom man har på seg mørke eller kamuflasjefarget tøy går man mer i ett med terrenget og risikerer å ikke blir funnet.

Det beste i fjellet

- Godt farget tøy, eller aller best, en refleksvest kan gjøre forskjellen og redde livet ditt.

Når turgåere og jegere nå er på vei ut i høstfjellet kan en liten refleksvest være med på å redde liv.

- Dersom du går deg bort eller har behov for assistanse kan refleksvesten gjøre redningsarbeidet utrolig mye lettere for redningsmannskapene.

Ta det med

Mannskap på bakken vil også lettere kunne observere personen de leter etter med refleksvest.

Søkemannskapene kan raskere og mer effektivt søke gjennom området både i dagslys og mørke. Én sveip med hodelykta fra søkemannskapet kan være nok til at en person med refleksvest blir funnet.

Jegere som ofte ønsker å bruke farger som demper kontrasten til terrenget blir vanskelige å observere. I dag er det blitt vanligere at jegere bruker oransje farger i kamuflasje, men selv med en slik farge vil en refleksvest utgjøre en forskjell, særlig når det mørkner.

Ta med lommelykta

- Vi anbefaler også at man tar med seg en egen hodelykt. Det kan gjøre det mye lettere å ta seg fram i fjellet og skogen når det mørkner, sier Jamtli og fortsetter:

Ta også med et ekstrabatteri til mobiltelefonen din. Det kan utgjøre en stor forskjell. Mobiltelefonen som ligger i sekken eller lomma bruker mye strøm når den søker etter nye basestasjoner, og under en fjelltur kan telefonen bli tom for batteri før du vet ordet av det.

Med et ekstra batteri har du strøm når du virkelig trenger det.

- Gjør tilværelsen litt tryggere for deg, og jobben litt enklere for oss. Ha alltid med et ekstra batteri, en hodelykt og godt farget tøy og samt refleksvesten på høstens fjelltur, sier Jamtli.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer