Reisetips:

Ta disse bildene

Har du disse på telefonen din så kan ferien være reddet.

RETT PÅ TELEFONEN: Ta de viktige bildene før du starter ferien. Det kan spare deg for mye trøbbel. Foto: Odd Roar Lange
RETT PÅ TELEFONEN: Ta de viktige bildene før du starter ferien. Det kan spare deg for mye trøbbel. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste bruker mobiltelefonen til mer enn å ringe med. Til å ta bilder, for eksempel.

Mange kjenner seg nok igjen i at bilder som tas, ender i kameraets store album og ikke kommer til nytte noen gang.

Men dersom du skal ut å reise er det smart å ta noen bilder før selve reisen tar til.

Dette er reiselivsekspert Odd Roar Langes anbefalinger for sommeren 2023. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Det kan være bildene som redder hele reisen.

Her lagrer du dem

For visste du hvilke sju bilder du bør ha på telefonen før alle reisene dine?

Aller først: Husk at du kan legge disse bildene i et skjult album, slik at det bare er du som vet hvor de ligger. Og i tilfelle mobilen skulle bli borte eller ødelagt: Har du en lagringstjeneste, last dem opp i skyen, ellers kan det være smart å maile dem til deg selv.

1. Leiekontraktene og reisedokumenter

Ta bilder av alle leiekontrakter og avtaler som gjelder for ferien. Mange velger å skrive disse ut, og tar dem med seg på ferien. Ta bilder av dem, og en skjermdump av digitale billetter. Ha dem lagret i albumet.

2. Leiebilen

Ta bilder av leiebilen før og etter du kjører av gårde. Ta bilder av alle biles lister og hjørner. Disse bildene kan være gull verd for å bevise at en bulk eller skade var der før du leide bilen, eller ble påført etter at du leverte den tilbake. Ta bilde av registreringsnummeret på bilen, slik at du har det tilgjengelig under leieoppholdet.

SMART: Ta bilder eller film av leiebilen. Foto: Odd Roar Lange
SMART: Ta bilder eller film av leiebilen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

3. Helsepapirer

Har du med deg medisiner på reise? Da kan det være smart å ha bilde av reseptene slik at du kan vise det fram ved en eventuell tollkontroll. Har du andre helsedokumenter? Da lagrer du bilder av dem i ditt hemmelige album.

4. Førerkort og forsikringspapirer

Mange har den digitale versjonen av førerkortet i telefonen. Men ta gjerne bilde av førerkortet ditt, det internasjonale førerkortet (dersom du har et slikt) og forsikringspapirer for reisen. Husk at egenandel for skade på leiebil ofte dekkes av kredittkortselskapet ditt eller reiseforsikringen.

5. Parkeringsplassen

Dersom du skal ut og fly fra en større plass, og har parkert bilen i parkeringshuset, er det viktig å huske hvor bilen ble parkert. Så slipper du den pinlige letingen når du kommer hjem. Ta bilde av parkeringsplassen, der plassnummeret er synlig.

6. Bankkort og kredittkort

Dersom lommeboka blir stjålet er det viktig å få sperret det gamle og bestilt et nytt. Et slikt tyveri fører ofte til høyt stressnivå og det er lett å glemme detaljer. Har du bilde av kortene dine så blir alt mye lettere.

7. Pass og ID-kort

Pass og ID-kort kan bli stjålet. Ha gjerne en papirkopi av bildet av disse dokumentene i håndbagasjen din. Og i tillegg: et bilde av dem lagret i telefonen. Det er ikke forsiden av passet, men bildesiden med all din personlige informasjon, det handler om. Bildet av id-papirene kan brukes slik at du kommer deg hjem. (Det kan være smart å skrive dem ut på hotellet før hjemreisen.)

Bonustipset:

Ta bilde av innholdet i kofferten din. Da er det lettere å skrive en taps- og skademelding dersom kofferten blir borte. Ta også bilde av selve kofferten før du sender den fra deg på flyplassen. Det gjør det lettere når du skal etterlyse en forsvunnet eller forsinket koffert.

Har du et smart reisetips til meg?

Har du et smart reisetips til meg?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for DinSide og Dagbladet. Har du et smart rituale du gjennomfører før hver reise? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer