Tips på restauranter i London og England

Ta en ekstra titt på regningen når du er i England

Mest sannsynlig er tipsen inkludert i det totale beløpet. 

TIPS I LONDON: Noen restauranter har tipsen bakt inn i regningen, mens andre ikke har det. Foto: Berit B. Njarga.
TIPS I LONDON: Noen restauranter har tipsen bakt inn i regningen, mens andre ikke har det. Foto: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være ubehagelig å avslutte et feriemåltid uten å vite hvor mye servitørene forventer i tips. Kanskje forventer de ingenting i det hele tatt, slik det er i noen land.

I England, eller nærmere bestemt London hvor vi har sjekket tipsetiketten, er det flere grunner til å være oppmerksom når regningen kommer.

Tipsen er ofte bakt inn i regningen

Det kan være greit å være klar over at tipsen ofte er bakt inn i regningen på restauranter i England - gjerne i form av det som kalles for en «Discretionary Service Charge».

Så hva betyr det egentlig? Jo, det betyr at du kan velge ikke å betale avgiften - den er valgfri og ligger ofte på rundt 10-12 prosent.

Samtidig fortalte servitørene vi pratet med i London at det er sjelden folk faktisk fjerner tips-tillegget. Og hvis noen gjør det, er det fordi de ikke er fornøyd med den servicen de har fått og ønsker å synliggjøre dette.

ULIK PRAKSIS: De fleste av restaurantene vi besøkte i London opplyste på ulike måter om tipsen på regningen. Foto: Berit B. Njarga.
ULIK PRAKSIS: De fleste av restaurantene vi besøkte i London opplyste på ulike måter om tipsen på regningen. Foto: Berit B. Njarga. Vis mer

Så hva gjør du hvis du ikke vil betale tips?

KONTANT: Betaler du kontant, slipper du å involvere servitørene i hvor mye tips du vil betale. Foto: Kristin Sørdal. 
KONTANT: Betaler du kontant, slipper du å involvere servitørene i hvor mye tips du vil betale. Foto: Kristin Sørdal.  Vis mer

Har du planer om å betale med bankkort, må du eventuelt be servitørene om å fjerne tipsen når du skal betale.

Det kan jo kanskje føles litt ubehagelig hvis du egentlig var fornøyd med servicen, men egentlig bare mener tipsbeløpet er for høyt.

En løsning kan være å betale kontant. Da kan du legge igjen det beløpet du ønsker selv, så lenge alt annet enn tipsen er dekket. Det gir deg også muligheten til å tipse akkurat så mye som du ønsker selv.

Sjekk hvem som får tipsen

Dette er både en billig og enkel måte å komme deg rundt i London på.Vis mer Vis mer

Restaurantene i England har ulik praksis på hvem som faktisk sitter igjen med tipsen du betaler.

Ifølge denne britiske nettsiden, er alle restauranter i England nødt til på en eller annen måte å opplyse om det for eksempel er servitørene eller eierne av restauranten som får det de kaller «Service Charge».

Det vil derfor være helt innafor å spørre de ansatte om hvordan disse pengene blir fordelt. Har du fått veldig god service fra en av servitørene, kan det være greit å vite om tipsen du legger igjen faktisk kommer denne personen til gode eller ikke.

(Artikkelen ble første gang publisert 9. april 2017, men er hentet frem til glede for nye lesere)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer