Reisesommeren er i full gang. Det betyr fine opplevelser, uforglemmelige øyeblikk og gode minner for de fleste, men mange havner også i trøbbel.
Og nå er det klart hva vi frykter aller mest i ferien. Det er ikke at det skal bli slutt med kjæresten.
Syk i ferien
59 prosent av de som skal til utlandet i sommer, oppgir at de frykter å bli syke og innlagt på sykehus når de skal ut og reise. Det viser en undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Undersøkelsen viser også at én av fem ikke er bekymret i det hele tatt.
I 2022 registrerte Fremtind over 18 500 tilfeller der kundene ble syke på reise.
Samlet for forsikringsbransjen i Norge ble det i fjor utbetalt 745 millioner kroner i erstatning etter sykdom på reise. Dette er lavere enn rekordåret 2019 som endre på nesten 1,1 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge.
Hvem skal du ringe?

- Skulle du være uheldig å få behov for behandling på reise, er det viktig at du vet hvem du skal kontakte for å få hjelp. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt eller alarmsentralen. De vet nemlig hvilke sykehus og leger som er gode og trygge, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Hvert år opplever forsikringsselskapene at kunder blir overbehandlet hos utenlandske behandlingssteder.

Sjekk før du drar
Det er ikke bare strøm og mat som er dyrere nå. Også behandling for sykdom i utlandet koster mer.
Derfor er det viktig å ha en god reiseforsikring før du reiser hjemmefra - og særlig når reisen går til et land utenfor EU.
Der gjelder nemlig ikke det Europeiske helsetrygdkortet.
- Selv om det kan være fristende å spare penger på reiseutgiftene, bør du aldri reise uten reiseforsikring. Blir du syk eller skadet, kan det få store økonomiske konsekvenser, sier skadeforebyggeren.
- Du risikerer svært høye utgifter hvis du blir syk eller utsatt for en ulykke på reisen uten forsikring. Derfor oppfordrer vi alle til å sjekke hva reiseforsikringen dekker og ikke, fortsetter Hofstad-Nielsen.
- Et sykehusopphold i utlandet kan koste deg flere hundre tusen kroner om du er riktig uheldig. Mitt klare råd er å undersøke at reiseforsikringen er gyldig før du drar på tur.
Dekker ikke alt
Forsinket bagasje er på topp over hva folk bruker reiseforsikringen til. Samtidig er det viktig å være klar over at forsikringen ikke dekker alt.
- Det hender at kundene har litt høye forventninger til hva reiseforsikringen dekker. Vi dekker ikke at du roter bort tingene dine eller glemmer igjen noe på hotellrommet.
Det må være et tyveri eller en hendelse som du ikke har kontroll over selv for at reiseforsikringen skal dekke det. Det er også greit å være klar over at forsinket bagasje på hjemreise ikke dekkes, selv om mange tror det, sier Hofstad-Nilsen.
Nye reisemål
I tillegg til å velge klassiske feriemål som Spania og Hellas, søker nå stadig flere nordmenn mot land utenfor eurosonen, som Tyrkia, Bulgaria og Polen. Da kan det være greit å forberede seg på at standarden på helsevesenet ikke alltid er slik vi er vant til i Norge.
- Når vi blir syke på ferie forventer vi gjerne at fasilitetene på sykehusene er like gode som her hjemme. Slik er det dessverre ikke. I enkelte land kan du oppleve at medisinsk utstyr ikke finnes, eller at sykehusene er fulle. Det kan også være språkbarrierer som gjør det vanskelig å kommunisere med helsepersonellet.
Må sørge for eget dopapir
- Mange steder er det faktisk vanlig at pasienten selv må sørge for mat og drikke, dopapir og skifte av sengetøy under innleggelsen. Dette er noe nordiske reisende tar for gitt er inkludert i en innleggelse, opplyser Hofstad-Nielsen.
Skadeforebyggeren anbefaler at vi forbereder oss godt før avreise.
- Sett deg godt inn i helsevesenet i landet du skal til. Merk også at det er stor forskjell på medisinsk ekspertise i bygd og by.
Dette er vi redd for i ferien
Bli syk og innlagt på sykehus | 59 prosent |
Bli ranet/utsatt for tyveri | 43 prosent |
Miste bagasjen | 31 prosent |
Forsinkelser | 15 prosent |
At ferien ikke står til forventningene | 10 prosent |
Konflikter med partneren | 3 prosent |
Vet ikke/ingen formening | 4 prosent |
Ikke bekymret for noe | 18 prosent |
Kilde: Respons Analyse/ Fremtind
Det er enklere å få god behandling i de større byene, så vurder gjerne dette før du velger et reisemål langt utenfor allfarvei, råder Hofstad-Nielsen.

Hva er du mest redd for i ferien?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om noe du er redd for i ferien? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?