Her er kravene til reise med kjæledyr

Ta med hund eller katt på feire?

Følger du ikke reglene, kan Fido bli stoppet i tollen.

KAN DU REGLENE? Bryter du reglene for reise med kjæledyr, kan i verste fall den firbeinte måtte bøte med livet. Foto: Christina Honningsvåg
KAN DU REGLENE? Bryter du reglene for reise med kjæledyr, kan i verste fall den firbeinte måtte bøte med livet. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Planlegger du å ta med deg hunden eller katten på ferien i sommer? Da må du passe på at du kan alle reglene som gjelder for ditt dyr.

Noen av reglene kan koste deg og dyret ditt dyrt dersom du blir tatt.

Chip og pass

Uansett hvor i Europa du skal reise med dyr er det en del regler du må følge, og noen land har flere regler enn andre.

VÆR UTE I GOD TID: Veterinær Ingrid Kopperud anbefaler dyreiere å sjekke opp regler i god tid før avreise. Foto: Dyreklinikkene AS
VÆR UTE I GOD TID: Veterinær Ingrid Kopperud anbefaler dyreiere å sjekke opp regler i god tid før avreise. Foto: Dyreklinikkene AS Vis mer

Det er Mattilsynet eller tilsvarende myndigheter i andre land, som fører tilsyn med regler om blant annet reiser med kjæledyr. På Mattilsynet sine sider kan du finne en veileder for reising med dyr ut og inn av Norge.

Det aller første du må passe på er at hunden eller katten din har en identifikasjonschip, forteller Ingrid Kopperud, veterinær på Ullensaker Dyreklinikk.

– Hvis du ikke er sikker på hunden eller kattens chip, så spør veterinæren din som kan lese av id-chipen.

I tillegg til chip så må dyret ha et gyldig pass, utstedt av en veterinær. Pass har siden 2016 vært et krav for både katter og hunder som skal reise utenlands.

– Det viktigste som står i passet er nummeret på hunden eller kattens id-chip og at det stemmer overens med chipen som sitter i dyret. Det er også viktig at man har fylt inn eieropplysninger, signatur og adresse. Hvis man blir stoppet og det ikke står noe der, så kan man få problemer i tollen, forteller Kopperud.

Reise i Skandinavia

Når disse to tingene er på plass, er resten avhengig av hvilket land dyret skal reise til og om det er hund eller katt. For andre, såkalt eksotiske dyr, gjelder egne regler, så ta kontakt med dyrlegen dersom det er kaninen eller fuglen som skal bli med på ferien.

Dersom ferien går til de skandinaviske landene så må både katt og hund vaksineres mot rabies, noe som også må være dokumentert i passet. Unntaket er dyr som kun reiser mellom Norge og Sverige, da er ikke rabiesvaksine påkrevd.

Kopperud sier man må huske å ta rabiesvaksinen i god tid før avreise.

– Du må vente minst 21 dager fra du har tatt vaksinen til du kan reise. Dersom du har hund, er vaksinen gyldig i ett år i første omgang, men med påfyll innen det året, så er den gyldig i tre nye år. Katter må vaksineres hvert år.

RABIESVAKSINE: Alle hunder og katter som skal lengre enn Sverige må vaksineres mot rabies. Foto: Christina Honningsvåg
RABIESVAKSINE: Alle hunder og katter som skal lengre enn Sverige må vaksineres mot rabies. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Er det hunden som skal ut å reise, må den i tillegg ha en såkalt ormekur.

– Da må den ha en tablettkur mot revens dvergbendelorm, og dette må også gjøres hos veterinær og dokumenteres i pass.

Kuren består av to tabletter som gis med minst 24 timers mellomrom, og varer i 28 dager.

– Det viktigste er å gi hunden en ny ormekur når den kommer hjem til Norge etter avsluttet reise. Selv om den har fått de to ormekurene før den drar, vil den kunne plukke opp smitte, og en ny kur må gis før det har gått 28 dager.

Gjentas kuren hver 28. dag kan man reise hele sommeren, noe som er praktisk for dem med hytte/sommersted i for eksempel Sverige, sier Kopperud.

Kuren kan også tas hos veterinær i utlandet, men husk at den må gis minst 24 timer før innreise til Norge, og det må dokumenteres i passet.

ORMEKUR: Hunder må ha tatt ormekur før de får krysse grensa tilbake til Norge. Foto: Christina Honningsvåg
ORMEKUR: Hunder må ha tatt ormekur før de får krysse grensa tilbake til Norge. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Reise til Europa

I Europa er det pass, vaksiner og chip dyret trenger for å reise. Men noen land har særskilte regler også på dokumentasjon, forteller Kopperud.

– Noen land har særskilte regler på innreise med hund. Skal du til såkalte tredjeland, som for eksempel Tyrkia, så kreves det i tillegg en rabies titer-prøve som må tas i god tid før reisen. Denne må man ha med dokumentasjon på.

En rabies titer-prøve brukes til å vurdere hundens nivå av immunitet mot rabies.

– Vi anbefaler å sjekke med Mattilsynet hva reglene er for det landet man skal til, sier Kopperud.

Nye pass

EU fikk nye regler for reise med kjæledyr fra 29. desember 2014, og innførte et nytt europeisk pass. I Norge trådte disse reglene i kraft først 1. juni 2016, og alle som har fått utstedt pass til kjæledyr i denne perioden kan oppleve spørsmål ved eventuell kontroll i utlandet, til tross for at passene er gyldige.

Mattilsynet har publisert et dokument man kan ta med seg på reise for å bevise at passet er gyldig, og de anbefaler dyr som har fått pass i denne perioden å ta med seg dokumentet.

Ha papirene i orden!

KONTROLL: Pass på å ha papirer og pass i orden når du passerer grensa. Foto: Christina Honningsvåg
KONTROLL: Pass på å ha papirer og pass i orden når du passerer grensa. Foto: Christina Honningsvåg Vis mer

Når du har alt du skal ha i orden, er det bare å legge ut på turen. Men husk at også på tollpunktene så gjelder egne regler hvis du reiser med dyr.

– Man skal kjøre på rød sone på grensa, og vise fram hundepass med korrekte vaksinasjoner foretatt hos veterinær.

Det forteller Per Kristian Grandahl, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge.

– Unntaket her er hvis man kun har vært i Sverige. Det forutsettes selvfølgelig at papirer og vaksinasjoner er i orden, forteller Grandahl.

FØLG REGLENE: Hunden kan bli stoppet på grensa hvis du ikke kjører riktig i tollen, forteller Per Kristian Grandahl i Tollregion Øst-Norge. Foto: Adrian Øhrn Johansen/ Dagbladet
FØLG REGLENE: Hunden kan bli stoppet på grensa hvis du ikke kjører riktig i tollen, forteller Per Kristian Grandahl i Tollregion Øst-Norge. Foto: Adrian Øhrn Johansen/ Dagbladet Vis mer

Dette gjelder for de fleste grensepasseringer i Europa. Altså skal du deklarere dyret ditt og melde fra om at du tar med et dyr inn i landet. Men hva skjer dersom du ikke stopper i rød sone?

– I utgangspunktet blir dyret plassert i karantene, men her ser man også hensynet til dyret hvis alt av papirer er i orden.

– Hva er konsekvensene dersom man ikke har papirene i orden?

– Kjører man på rød sone og papirene ikke er i orden, får man mulighet til å returnere til Sverige/utlandet for vaksinasjon. Kjører man derimot på grønn sone uten papirer i orden, vil dyret bli plassert i karantene, forklarer Grandahl.

Og karantene kan være beste fall, sier veterinær Kopperud.

– Dyret kan bli satt i karantene, for å eventuelt chippes på nytt eller ta de vaksiner som kreves, og du kan ende med en regning på ganske mange tusenlapper.

– I verste fall så kan dyret bli avlivet, eller sendt tilbake til landet det kom fra, advarer Kopperud.

RØD SONE: Man skal alltid kjøre på rød sone i tollen når man krysser en landegrense, sier Tollvesenet.
RØD SONE: Man skal alltid kjøre på rød sone i tollen når man krysser en landegrense, sier Tollvesenet. Vis mer

Gode tips før reisen

I tillegg til de påkrevde vaksinene, så anbefaler Kopperud å også vurdere en vaksine mot Leptospirose hvis man skal reise sørover i Europa.

– Dette er en bakterie som er veldig vanlig i de varmere landene i Europa. Den er egentlig farligst for mennesker, som kan bli veldig dårlige. Den gir feber og kan skade nyrer og urinveier.

Hunder smittes gjennom urin fra gnagere eller andre smittede hunder, og kan deretter smitte mennesker og føre til alvorlig sykdom.

– Det er ikke et krav om å ta denne vaksinen, men vi anbefaler det for å unngå å bli syk, sier Kopperud.

I enkelte land kan det være andre plager for dyrene, som det ikke er krav om vaksine imot, men som Kopperud anbefaler at man også diskuterer med veterinæren.

– I de fleste land er det behov for å gi flåttmiddel, i noen land kan det også være behov for loppemiddel eller middel mot sandfluer, men spør veterinæren din om landet du skal til og hva som er behovet.

Uansett hvor du skal og hvordan du skal reise, så anbefaler Kopperud at du tar en tur til din veterinær aller først.

– Dra til veterinæren og ta en helsesjekk, og finn ut om katten eller hunden er i helsemessig god nok stand til å reise. Så må man undersøke om man rekker å gjøre alt som kreves, av pass og vaksiner, før man skal reise, anbefaler Kopperud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer