Ta sydenferien i England

Med rekordbillig pund og kritthvite sandstrender burde valget være enkelt.

Publisert
Sist oppdatert

”There you go, my lover!” Jeg får vekslepengene tilbake med et smil. Til og med bussjåførene er blide i Cornwall.

Cornwall er Englands luneste fylke, både når vi snakker om klima og mennesker. Her er det palmesus og bølgeskvulp. Landsbybeboerne er vant med å være på hils. Melkemannen får tips til jul. Postmannen vet hva folk heter, og slår gjerne av en prat.

Kanskje det er denne intimiteten som umiddelbart får oss til å føle oss hjemme på feriens første overnattingssted i Perranporth? Det står potpourri på badet, vi har blondeduk på nattbordet og en vannkoker og teposer i den hvitmalte vinduskarmen.

Se bilder fra sommerparadiset Cornwall

Nystekte pasties er Cornwalls spesialitet. Foto: www.photito.com
Nystekte pasties er Cornwalls spesialitet. Foto: www.photito.com Vis mer


Landsbyhopping

I Cornwall er det enkelt å være turist. B&B’ene ligger tett, og det er aldri mer enn et kvarters kjøring mellom landsbyene. Med leiebil får man sett mye på en uke, og den som bekymrer seg for venstrekjøring, skal vite at her beveger du deg på små, landsens veier som på ingen måte virker truende.

Det er fort gjort å gå seg vill i stedsnavnene. Portscatho, Perranporth, Portloe, Porthleven, Port Isaac, eller for å velge en annen forbokstav; Mevagissey, Mullion, St. Mawes, Mawnan, Mousehole, St. Mawgan, og så videre. Det gjelder å holde tunga rett i munnen når man skal uttale engelske navn som bærer preg av det gamle, galisiske språket ”Cornish”.

Nå skal det også understrekes at det ikke er noen katastrofe å kjøre seg litt bort her. Siktet man på Mawnan og endte opp i St.Mawgan, vel, så er det ikke bortkastet tid. Cornwalls kriker og kroker byr alle på koselige pauser med vakker utsikt, og du finner alltids et vannhull hvor du kan slukke tørsten.

Se bilder fra sommerparadiset Cornwall

5 steder du ikke må gå glipp av

Denne listen burde også romme et titalls mindre landsbyer. Stedene på listen er nevnt fordi de er større og mer tiltalende enn gjennomsnittet, eller fordi de har særpreg de andre landsbyene ikke har.

ST.IVES
Kunstnerkoloni og fiskelandsby med en beliggenhet som kanskje er Cornwalls aller beste. Strendene Porthmeor, Porthminster og Carbis Bay ligger i umiddelbar nærhet, og når du blir lei av å sole deg og spise is på stranda, kan du ta en kunstpause på lillesøsteren til Tate London, som ligger med slående utsikt over havet.

Sove: Garrack Hotel, Burthallan Lane. Omtrent 1.000 kroner per dobbeltrom.
Spise: Porthminster Cafe er et funn av en strandrestaurant med rimelig og deilig mat.
Gjøre: Som sagt, i St. Ives bør du ta deg tid til å snuse på kunst. Moderskipet er selvfølgelig Tate-galleriet, men også anerkjente Barbera Hepworth Museum, Bernard Leach Pottery Museum og mange private gallerier er verdige et besøk.

Fra Newquay er det bare å legge ut på vandring. Foto: www.photito.com
Fra Newquay er det bare å legge ut på vandring. Foto: www.photito.com Vis mer


NEWQUAY
Party party! Newquay er Englands Ibiza om sommeren. Utdrikningslag og surfere flokker hit, resultatet er tett-i-tett med vannhull og drita fulle, unge briter.... men det kan kanskje også være gøy en kveld eller to?

Ikke Cornwalls mest karismatiske stoppested, det kan virke som om Newquay har vokst seg for stor for sitt eget beste. Selv om den lokale befolkningen bare teller 20.000, øker folkemassen til over 100.000 om sommeren. Er du surfeinteressert derimot, har du kommet til paradis. Legendariske Fistral Beach har superbe surfeforhold året gjennom, og det finnes en surfebutikk på hvert gatehjørne.

Sove: Goofy’s er en blanding av herberge og B&B. Enkelt og rimelig, i gåavstand fra både strender og sentrum. Fra 900 kroner per person i dobbeltrom i høysesongen.
Spise: Jamie Olivers restaurant Fifteen (konseptet hvor ulært ungdom får kokkeopplæring og en karriere) ligger i Watergate Bay og byr på knallgod mat mens man kan kikke på surferne i bølgene utenfor.
Gjøre: Ingen vits i å irritere seg over feststemt ungdom, det er bedre å slå følge med dem og dyrke feststemningen utover i de små timer på byens hotteste utesteder Bertie og The Koola.

St Michaels Mount er en av Cornwalls viktigste attraksjoner. Foto: www.photito.com
St Michaels Mount er en av Cornwalls viktigste attraksjoner. Foto: www.photito.com Vis mer


PENZANCE
Penzance hadde bare vært en dagligdags, liten by på Cornwalls vestkyst hadde det ikke vært for slående vakre St. Michaels Mount. Tvillingen, Mont St. Michel, ligger utenfor franskekysten. Slottet på øya utenfor byen Marazion, et par kilometer øst for Penzance, er bebodd av St. Auban-familien. Øya huser også to restauranter, et par iskremkiosker og to souvenirbutikker. I tillegg bor det omtrent tretti mennesker her som mange jobber i forbindelse med slottet.

Sove: The Abbey Hotel and Restaurant i Marazion har dobbeltrom fra 1.300 kroner.
Spise: Hjemmekoselige The Bay Restaurant serverer forseggjorte retter med utgangspunkt i lokale produkter.
Gjøre: Turister flest flokker til St. Michaels Mount, og glemmer helt at Penzance ligger like ved. Vi anbefaler minst en formiddag her. Hvorfor? Fordi dette er Cornwall for de som bor her, ikke det som er tilrettelagt for oss som turister. Mange små butikker gjør dette til et morsomt sted å shoppe!

ROCK
Til og med landlige Cornwall har sitt sted hvor det gjelder å se-og-bli-sett. Landsbyen Rock har høy tetthet av pengesterke engelskmenn, og både kjendiser og kongelige har sett seg ut dette lille stedet som sin sommeroase.

Sove: The Old School House har fire soverom og ni sengeplasser, og er akkurat så bohemsk at det passer perfekt for en vennegjeng som reiser sammen. Det koster mellom 5.800 og 12.500 kroner å leie huset i en uke.
Spise: Finn’s ligger på stranda Polzeath litt utenfor Rock, og er kjent for billig og god mat, og er du heldig får du øye på prins William som er fast gjest hver sommer!
Gjøre: Hopp på ferga som går over Camel-elva til Padstow. Padstow er en nydelig, dog turistifisert, fiskelandsby hvor man kan spise som en konge på Rick Steins Seafood Restaurant.

BUDE
Ikke Cornwalls vakreste landsby, men helt grei. Grunnen til at den har sneket seg med på favorittlista er Bangors Organic B&B. Med denne basen er du nødt til å bli fornøyd med oppholdet! Ta en titt på websiden deres og finn ut hvorfor... Overnattingsstedet har også en restaurant som kun bruker organiske produkter. Prisen er 75 pund, cirka 750 kroner, per person i et dobbeltrom.

Se bilder fra sommerparadiset Cornwall


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer