Nybegynnerfeil i ferien

Tabbelista for elbilferskingene

Dette kan ødelegge hele norgesferien

Gode tips på veien: Å kjøre elbil på ferie krever at man har lært seg å unngå noen av nybegynnerfeilene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Gode tips på veien: Å kjøre elbil på ferie krever at man har lært seg å unngå noen av nybegynnerfeilene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert

I fjor sommer dro hver tredje nordmann på bilferie. Og det blir neppe færre nordmenn på veien i sommer.
Og stadig flere av oss blir elbil-bilister. Det kan by på trøbbel for mange - fordi de ikke vet hvordan de skal lykkes med en vellykket elbilferie i Norge.

Styr unna tabbene

- Dette blir tidenes elbilferie med i overkant av 175 000 elbiler på farten i sommer, tror Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening.

- Ikke overraskende kan det bli norgesferie på de aller fleste av oss også i år. Og over halvparten av norske elbilister planlegger å ta med elbilen sin på ferie i sommer. Mange av dem skal av gårde for første gang. Og det er smart å være godt forberedt slik at man styrer unna nybegynnerfeilene, sier Christina Bu.

Å vente for lenge før man lader, dårlig forberedt ferie og lading på feil tidspunkt. Dette er bare noe av det som kan føres opp på tabbelista for mange nybilferskinger. Mer om dem litt senere.

Nyttige ord og uttrykk

kW (kilowatt)– er effekten du får ut av laderen
På ladestasjoner bruker vi det for å si hvor raskt elbilen blir ladet opp. Det går fortere å fylle opp batteriet på en hurtigladestasjon med 50 -150 kW effekt, enn på en lader hjemme i garasjen på 3,3 kW effekt.

kWt (kilowatt-timer)– betyr mengde energi
Det bruker vi for eksempel når vi snakker om en elbils batteripakke og hvor mye energi den kan lagre. Desto flere kWt det er plass til i batteriet, desto lengre rekkevidde har bilen.

Hurtiglading / lynlading
Hurtiglading defineres som ladeeffekt fra 50 til 150 kW. Lynlading er over 150 kW.

Unngå tabbene: Lader du bilen på rett måte? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Unngå tabbene: Lader du bilen på rett måte? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Endelig langtur

- Den store endringen fra fjorårets sommerferie er at det blir mye enklere å ta elbilen på tur til Troms og Finnmark denne sommeren. For endelig har det kommet et grunnleggende hurtigladenettverk på plass i nord, slik at enda flere kan ta turen til Polarsirkelen og Honningsvåg eller helt til Kirkenes. Det samme er i ferd med å skje langs Helgelandskysten, hvor det tidligere har veldig mangelfullt, forteller Bu.

Helgelandskysten langs riksvei 17 - den ytre kystriksveien mellom Steinkjer og Bodø - er blitt mange nordmenns store favoritt. Og det er høyst forståelig. For her er det tett mellom både natur- og kulturopplevelsene. Og da er det smart å huske disse 7 tingene før du legger av gårde.

Begrenset rekkevidde er elbilens største ulempe. Hastighet og kulde er faktorene som utgjør størst innhugg i hovr langt du kommer. Sjekk hva som skjedde da vi kjørte den splitter nye elbilen for storfamilien, Peugeot e-Traveller. Vi testet den på samme strekning i 70, 80, 90, 100 og 110 km/t i minus 10 grader. Vis mer

Gjør noe smart mens du sover

- Vi ser at stadig flere hoteller, campingplasser og turistattraksjoner velger å bygge ut destinasjonsladere. Det er et åpenbart konkurransefortrinn, med den takten elbilutviklingen går i nå vil stadig flere forvente å få lade bilen sin på slike plasser, fortsetter Cathrine Bu som deler følgende tips til elbilferskingene før årets sommerferie på kryss og tvers i Norge.

- Hvor lang tid tar det å hurtiglade en elbil?

- Vanligvis tar det fra 20-40 minutter å lade batteriet opp til 80 prosent. Ladetiden avhenger også av batteristørrelsen, og hvor mye effekt det er på hurtigladeren. Du trenger ikke nødvendigvis å lade batteriet helt opp, og vanlig elbilskikk er å lade opp til 80 prosent hvis det er kø. Det er best for både batteriet og for lommeboka, påpeker elbildirektøren.

1. Planlegg ruta 

Du sparer tid og unngår stress om du planlegger reiseruta godt. Sjekk at det finnes lademuligheter så slipper du ladeutfordringer.
Disse bryter fartsgrensene oftest.

2. Gjør unna ladingen underveis

Planlegg flere ladestopp underveis. Da unngår du forsinkelser dersom det er ladekø eller et ladepunkt ikke fungerer. 

3. Avslutt ladingen når du har nådd 80 prosent 

De færreste har behov for å fullade batteriet de siste prosentene. Det tar lang tid, er dyrt – og vil fort skape unødige køer og frustrasjoner. 

4. Lad mens du sover 

Det er lurt å sjekke om du kan lade bilen der du overnatter. Husk også at lading ofte tilbys ved for eksempel kjøpesentre, museer og fornøyelsesparker. 

Godt forberedt: Jo bedre du er forberedt, jo færre problemer vil du oppleve i trafikken i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Godt forberedt: Jo bedre du er forberedt, jo færre problemer vil du oppleve i trafikken i sommer. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

5. Ha med deg egen ladekabel 

På hurtigladestasjonene sitter kabelen fast i laderen, som på en bensinpumpe. Det er likevel lurt å ha med seg ladekabel til ladepunkter hvor ladingen går saktere, som ved nattlading. Ta med deg både en såkalt Type 2-kabel, og en kabel med vanlig stikkontakt i bagasjerommet. 
Slik får du løse ladeplugger som er satt seg fast.

6. Sjekk hvor mye strøm bilen din kan ta i mot

Lynladere leverer høy ladeeffekt og koster mer å bruke. Men velger du en lynlader med høyere minuttpris, og bilen din ikke kan ta imot mer enn 50 kW, blir prisen mye dyrere enn nødvendig. Er du usikker på hvor høy effekt bilen din tar? Oversikten Elbiler i dag gir deg svar.

7. Vær beredt 

Du må aktivere laderen og betale for tiden du lader, uavhengig av hvor du stopper. Ladeoperatørene har ulike løsninger for betaling, og her er det fort gjort å miste oversikten.

Fakta om elbiler og lading

Fakta om elbiler og lading

• 3 480 hurtigladere i Norge leverer fra 50 kW og oppover (Kilde: NOBIL)

• ca. 8800 offentlig tilgjengelig Type 2-punkter(normalladere) i Norge. Av disse tilbyr 4250 punkter 22 kW, mens resten da tilbyr lavere effekt. Dette inkluderer punkter på gateplan, på hoteller, kjøpesentre og lignende. (Kilde: NOBIL)

• 356.000 elektriske personbiler + 11.000 elektriske varebiler. Total bestand: 367.000 (kilde: OFV).

• Over halvparten av elbilister planlegger bilferie med elbilen sin (Kilde: Elbilisten 2021)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer