Utstyr til telttur

Tabbene som kan ødelegge teltturen

Få eksperttipsene: Dette er det viktigste å vite før du drar på telttur.

FØR DERE TELTER: Det er flere ting dere bør vite før dere slår opp telt for å campe over natten. Én av dem er vindretning. Foto: NTB Scanpix.
FØR DERE TELTER: Det er flere ting dere bør vite før dere slår opp telt for å campe over natten. Én av dem er vindretning. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det skal ikke nødvendigvis så mye til for å glede barna på sommerferie; en telttur ute i det fri kan bli en fantastisk opplevelse både for store og små. Billig er det også.

Men før dere legger ut på teltturen, er det greit å være klar over at visse tabber kan sette kjepper i hjulet for hele campingferien.

Her er det forbudt å telte

Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, er ikke i tvil om at en ferie i telt kan være helt ypperlig for familien. Men er du uerfaren med telt, er ett av de første budene å ikke reise så langt av gårde.

- Ta turen på en dag med brukbart vær og dra gjerne sammen med noen andre som har gjort det før. Men er du ikke kjent med terrenget, så er det lurt å ha med seg et kart og kompass, råder Heimdal.

De turglade søstrene Hege og Stine Schultz Heireng, står bak nettsiden Tursøstre.no. De er stor fan av teltturer og har god erfaring med hva som er viktig å ta hensyn til for at telting skal gå knirkefritt.

- Det aller viktigste er å tilpasse turen etter gruppens erfaring og utstyr. Ha alltid førstehjelpsutstyr i sekken, og på forhånd bør du tenke gjennom hva du skal gjøre dersom noe uventet skjer og du ikke har mobildekning, forteller søstrene.

Når dere så har kommet frem til det dere synes er den perfekte plassen å telte, er det én ting dere først og fremst må sjekke før dere setter opp teltet: ligger det bebodde hus eller hytter like i nærheten? For slår dere opp teltet for nært, risikerer dere å måtte pakke sammen ganske kjapt igjen.

- Friluftsloven sier du skal campe minst 150 meter fra bebodd hus eller hytte, og ikke mer enn to døgn på samme sted, understreker Heimdal.

Sjekk naturforholdene

Det er også flere praktiske ting som dere bør være oppmerksomme på før dere setter opp telt:

- Pass på å ikke sette opp teltet i en grop hvis det er ventet regn, og finn et sted der det er lett å feste teltplugger, slik at du ikke risikerer at teltet flyr avgårde, tipser Heimdal videre.

Vær også oppmerksom på vindretningen:

- Det blåser ofte mer på utsatte knauser og høyder i terrenget enn i skogholtet. Litt vind kan gi et behagelig avbrekk fra mygg og knott, men dersom vinden er kraftig, er det en stor ulempe å sette opp teltet på slike plasser. Ved kraftig vind, må du også være oppmerksom på retningen du setter opp teltet ditt. Du bør unngå at vinden treffer teltet fra bredsiden og sikre at inngangen vender bort fra vinden, råder tursøstrene.

Viktig utstyr til telttur

  • Et godt liggeunderlag og en sovepose
  • Nok mat og drikke
  • Førstehjelpsutstyr, kart og kompass
  • Myggstift, en liten lommelykt og litt plaster
  • Sjekk også pakkeliste for ulike turer på dnt.no
  • Tenk at du skal pakke det mest nødvendige, en vanlig nybegynnerfeil er at man tar med seg alt for mye, slik at sekken blir alt for tung.

Tips fra Hege og Stine Schultz Heireng og Lasse Heimdal

Hvis du overnatter ved elver eller sjø, er det også lurt å tenke på at vannet kan stige gjennom natten, legger de til.

I Norge har vi også mange bratte fjellsider og smale daler. Her er det enkelte plasser stor fare for steinsprang.

- Dersom du ser at det ligger mye stein som har falt ned i området rundt deg, må du ikke sette opp teltet akkurat der, men heller gå litt videre og finne en ny plass, råder Heireng-søstrene.

Telttur i ruskevær

De fleste vil nok sjekke værmeldingen før vi reiser på tur i naturen, men vi bor i et land hvor været kan ta en brå og uventet vending.

Så hva bør man gjøre dersom det plutselig blir skikkelig ruskevær på teltturen?

Det kan være fristende å pakke og skyndte seg videre, men det er ikke nødvendigvis det lureste, mener tursøstrene.

- Ofte kan det være tryggere å holde seg i ro og spare på kreftene enn å kave rundt i tåke og uvær uten å vite noe om hvor man er eller hvordan man skal komme seg videre, sier de.

- Vi har vært på turer hvor det har blåst kraftig opp, og der vi måtte sette opp teltet og holde oss i ro i lengre tid. Men vi har også opplevd å pakke sammen alt for heller å komme oss ned og i sikkerhet, legger Heireng-søstrene til.

Heimdal forteller at man derfor alltid bør ha med klær og utstyr for regn, vind og kuldegrader, særlig til fjells.

Her får du kart

  • Kart kan printes ut fra nettet eller laste ned, for eksempel Fra UT.no og Kartverket.
  • Kart kan også lastes ned på mobilen og brukes uten dekning.
  • Du får også turkart hos orienteringsklubber, i sportsbutikker, hos turforeningene eller turistinformasjoner.

Tips fra Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

- Er været for dårlig til å gå videre, må man smøre seg med tålmodighet og kanskje holde seg ved teltet en ekstra dag, tipser han.

Overopphetet telt

For at sommerferien i telt skal bli optimal, er det for mange gull når solen skinner og badetemperaturen peker oppover. Samtidig kan stekende sol by på et aldri så lite luksusproblem: overopphetet telt.

Så hvordan løser man dette på best mulig måte?

- Vår erfaring her er igjen planlegging. Når du leter etter teltplass, og vet at det er meldt fint vær dagen derpå, kan du forsøke å finne en plass der du har skygge fra morgensolen, tipser tursøstrene.

Heireng råder også å ha et telt som kan åpnes i begge ender for å få god ventilering.

Du kan i tillegg gjøre det svalere ved å bruke en tarp eller en presenning over teltet for å skape mer skygge fra solen.

- Enkelte telt kan du fjerne ytterduken og ligge med kun myggnettingen rundt deg, disse er supre på varme sommerdager, tipser tursøstrene.

Det kan også være et alternativ å ta med seg soveposen og liggeunderlaget utenfor teltet og sove under åpen himmel, mener Heireng.

- I så fall er myggspray og et insektsnett fint å ha, sier han.

Og apropos sol: ikke undervurder solfaktor.

- Jeg har glemt solkrem noen ganger, og på fjellet kan det bli smertefullt, avslutter Heireng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer