Tabber på tur

Storsnutede nordmenn i utlandet tenker ikke alltid over hva de sier og hvem de sier det til.

Publisert
Sist oppdatert

Norge er et lite land, og vi trår gjerne forsiktig når vi beveger oss ute blant folk her hjemme. Men historien blir en annen når vi er på ferie i fremmede land. Da er det lett å glemme at også andre nordmenn er på tur, og kan høre hva vi sier, og se hva vi gjør. Dessuten har vi lett for å tro at språkkunnskapene våre er langt bedre enn det som egentlig er tilfelle.

Her er noen snedige språkbommerter, historiene er anonymiserte av hensyn til kildene. Har du gjort lignende tabber? Send oss gjerne din historie på e-post.

1: Hva vil du helst ha i glasset? En klassiker handler om tørste nordmenn i Tyskland. Du går inn i nærmeste ølhall og skal selvsagt bestille den gylne varen. Er ikke tysken alt for stiv, prøver du deg kanskje med den norske varianten, øl, med lang "ø" og tynn "l". Ulempen er selvsagt at dette betyr olje på tysk, og at bartenderen dermed er like klok. Kjenner du litt mer til landets språk, vil du vite at øl faktisk heter Bier.

2: Det er ikke alltid det samme hva du sier... Vi har også hørt om backpackerne som var på tur i Sør-Amerika uten å kunne sin spansk på rams. Den ene satser på å si minst mulig, og satser på det utmerkede ordet "memo", som til forveksling ligner det franske "memé" som betyr "det samme". Ved flere anledninger peker den ene på sin reisekompanjong, og sier "memo". Senere slo han opp ordet i ordboka, og oppdaget at det har en helt annen betydning - nemlig fjols. Ordet han skulle ha brukt var "mismo". Bedre lykke neste gang, sier vi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer