Taormina: Sicilias turistfavoritt

Sicilia er kjent for mafia, vulkanen Etna og pistasienøtter. DinSide dro til turistmagneten Taormina og fant iskrembarer, et romersk teater, kjekke italienere – og omtrent ikke en eneste skandinav.Av Stine Okkelmo

Taormina klamrer seg fast til åssiden.
Alle foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
Taormina klamrer seg fast til åssiden.
Alle foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Feriebyen Taormina klamrer seg fast i åssiden høyt over Middelhavet på Sicilias østkyst. Med sine smale smug, sjarmerende restauranter, fristende isbarer og ikke minst det flotte greske amfiteateret med utsikt over havet og vulkanen Etna, er Taormina en skikkelig turistmagnet.

Paradegaten i Taormina er stedet å vise frem brunfargen. Foto: Stine Okkelmo
Paradegaten i Taormina er stedet å vise frem brunfargen. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Taormina: Sicilias turistfavoritt

 1. Fakta og reisetips

Skroll ned for mer.


Overraskende nok er ikke turisme på Middelhavets største øy så veldig utviklet. Siden Taormina omtrent er det eneste stedet tilrettelagt for utenlandsk turisme, spesielt fordi veldig få sicilianere snakker mer enn tre ord engelsk, er det ikke så rart at byen har blitt Sicilias store turistmål. Men en vakker liten by, det er det absolutt.

Sicilia har tydeligvis ikke blitt ”oppdaget” av oss skandinaver ennå, og fra Norge er det per i dag bare Star Tour som selger pakketurer til øya. Fra Sverige har du flere muligheter. Men selv om europeiske turoperatører har begynt å sende sine turister til Taormina, er dette først og fremst et hotspot for fastlandsitalienere som invaderer byen i august. Da paraderer de opp og ned gågaten Corso Umberto I for å vise frem brunfargen og det nye antrekket fra D&G eller Versace.

Noe som passer for deg?

Taormina er stedet for deg som er ute etter en solferie på et sted der det ikke selges VG i kiosken, og hvor menyen ikke er stavet ut på riv ruskende gal norsk eller svensk. Kjærstefaktoren er høy, eller i hvert fall virket det veldig sånn for tre single jenter på tur. Taormina er definitivt et aktuelt sted for en eventuell fremtidig bryllupsreise.

Byen kan anbefales for familier også, selv om det ikke er noe særlig underholdningstilbud for barna. Men barn over ni år burde jo synes det er spennende med en tur til Etna, eller å snorkle i det krystallklare vannet. For Gudfaren-entusiaster kan en tur til den lille landsbyen Savoca, nord-vest for Taormina, være en ide. Selv om Gudfarens navn ble hentet fra landsbyen Corleone midt på Sicilia, er det her scenene fra filmen ble spilt inn.

Juli er den beste tiden for familier og par som vil unngå den store folkemengden, for i august er det tett med turister. I juli er det allikevel nok mennesker å titte på fra en av de mange isbarene som serverer alt fra pasjonsfrukt- til tiramisuis. Isen er legendarisk god og personlig spiste jeg minst to is om dagen. Om det var et underbevisst forsøk på å glemme alt kjæresteriet rundt meg, er jeg ikke sikker på, men isen var god, den. Visste du forresten at Sicilia er pistasienøttens ”hjemsted”?

Siciliansk mat

Sicilia har blitt besøkt av alt fra grekere til normannere til maurere og det er ikke bare arkitekturen som har blitt påvirket. Det sicilianske kjøkken skiller seg en del fra det italienske. Barnefamilier bør likevel ikke fortvile. Klassikere som pizza og spaghetti bolognese står selvfølgelig også på menyen. De voksne kan jo heller prøve seg på en av de mange fiskerettene, som for eksempel siciliansk sverdfisk - grillet sverdfisk med tomater, oliven og kapers. Ellers stiller risotto med sjømat som en sterk kandidat til Calzonen.

Upåklagelig utsikt til fru Etna fra Taormina. Foto: Stine Okkelmo
Upåklagelig utsikt til fru Etna fra Taormina. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Etna

Sør for Taormina kan du se fru Etna der hun halvslumrende troner over kysten og puffer ut litt røyk og damp innimellom for å minne sicilianerne om at hun ikke har lagt inn årene riktig ennå. Etter hennes siste raseriutbrudd i 2001 ble det en brå slutt på de populære eskursjonene helt opp til krateret. I dag er det allikevel mulig å ta turen opp til terrenget rundt, men å snoke rundt under nesa på fruen er altså ikke lenger lov.

I tillegg til det fascinerende lavalandskapet dandert med hardføre villblomster kan du lenger ned finne eik, furu og bjerkeskoger. På sørsiden av vulkanen dyrkes pistasienøtter og kapers.

Etna er en av hovedgrunnene til at Taormina har utviklet seg som Sicilias turistsentrum, og ekskursjoner arrangeres av de fleste turistbyråene i byen. De koster €25-40 (ca. 200-330 kroner), avhengig av om du drar med en av de større bussene fra det lokale busselskapet eller med de mindre private minibussene.

Isola Bella er stranden for de unge og vakre. Foto: stine okkelmo
Isola Bella er stranden for de unge og vakre. Foto: stine okkelmo Vis mer


Strandliv

Siden Taormina ligger så høyt og luftig til må man enten ta bena fatt langs den snirklete veien ned til sjøen, eller enda enklere hoppe på taubanen som tar deg ned åssiden på tre minutter. Det er to strender du kan besøke. Den mest kjente stranden er Isola Bella, som ligger tre minutter til høyre for taubanen. Bukten smykkes av selve Isola Bella som forbindes med resten av stranden med en smal stripe land. Øya er vernet av WWF, men det går fortsatt an å slenge ned et håndkle her.

Stranden i denne bukten er steinete og ikke spesielt fin å ligge på med mindre du leier en av strandstolene. Allikevel er Isola Bella en favoritt, ikke minst blant unge sicilianere og ferierende italienere som drar hit for å se og bli sett. Og jeg kan jo bare bekrefte her og nå at myten om de kjekke italienerne aldeles ikke er noen myte. Derfor frarådes alle unge menn på tur med kjærsten å ta henne med hit. Veltrente, solbrune italienere i trendy badebukser hjelper ikke akkurat på selvtilliten til en bleik nordmann som akkurat har kommet ut av vinterklærne. (Nå ser ikke de italienske jentene så ille ut heller, men det snakker vi ikke så mye om.)

Typisk italiensk strandliv på Milazzo. Foto: Stine Okkelmo
Typisk italiensk strandliv på Milazzo. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


For familier (og altså kjærester med vandrende øyne) anbefales heller Mazzaro-bukten, rett nedenfor taubanen. Stilige strandhotell opptar deler av stranden for sine gjester, men det er masse solstoler til leie for andre besøkende. Hvis du synes solstoler er for pyser kan du kapre en flekk mellom de fine trebåtene helt til venstre i bukten. Her er det også kort vei til klippene hvor du kan kaste deg ut i det krystallklare vannet. Bare se opp for de små, djevelsk røde brennmanetene som kan lure under overflaten. Jeg kan personlig skrive under på at det gjør veldig vondt å bli brent av dem! Ellers er det mulig å ta en båtekskursjon ut bukten og til Isola Bella, om enn til en noget stiv pris, €20-25 (ca. 150-200 kr), avhengig om du blir tilbudt en såkalt ”special price” eller ikke.

 • Klikk her for fakta og reisetips.
 • Ut å reise?


  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer