Tar 25 til 40 flasker hver dag

Folk glemmer fortsatt - fem år etter at væskeforbudet kom.

GLEMMER FORTSATT: Sikkerhetskontrollen på OSL tar inn mellom 25 og 40 alkoholholdige flasker hver dag.  Foto: Colourbox
GLEMMER FORTSATT: Sikkerhetskontrollen på OSL tar inn mellom 25 og 40 alkoholholdige flasker hver dag. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med 6. november 2006 var det ikke tillatt for flypassasjerer å ta med flytende væske i håndbagasjen.

– Væskeforbudet kom som en direkte konsekvens av et planlagt terrorangrep på et fly fra London i 2006. Terroristene ble avslørt før de rakk å sprenge flere fly i luften ved hjelp av bomber laget av flytende væske, har Marit Kvarum, seniorrådgiver i Luftfartstilsynet, tidligere uttalt til DinSide.

Selv om det den gang var både forvirrende og irriterende for passasjerer å forholde seg til den nye regelen, gikk det seg til, sakte men sikkert. Eller, det kan tyde på at det fortsatt er noen som ikke har fått med seg denne regelen.

– Sikkerhetskontrollen på OSL tar mellom 25 og 40 alkoholholdige flasker hver dag. De har nok ikke fått det med seg, og tenker ikke på å få flaskene plombert i en gjennomsiktig pose, forteller Jo Kobro, informasjonssjef på Oslo Lufthavn, til DinSide.

Beslagene bare på Oslo Lufthavn utgjør cirka 280 flasker i uken.

Les også: Disse flyreglene kom etter 11. september 2001

Var verre før

Videre forteller informasjonssjefen at det har gått ned på kremer og parfymer i sikkerhetskontrollen. Og selv om at 25 til 40 flasker alkohol virker mye på en dag, har det vært verre.

– I en periode lå vi på 45 til 50 flasker hver dag, sier Kobro.

De beslaglagte varene som fordeler seg på både øl, vin og sprit, går ikke tilbake til butikkene. Flaskene leveres til Vinmonopolet, som lager teknisk sprit av det.

Makan til ekstraservice? Fikk ha med kniv på flyet

Snart slutt på væskeforbud

I august meldte Luftfartstilsynet at EU har vedtatt en ny regelverkspakke for sikkerhetskontroll, som betyr slutten på væskeforbudet.

    «Deler av pakken har til hensikt å fjerne væskeforbudet innen 2013, men inntil videre fortsetter det som i dag,» skriver Luftfartstilsynet.
– Væskeforbudet vil i realiteten være slik som det er i dag, inntil teknologi som skiller lovlig væske fra ulovlig, er på plass, sier avdelingsdirektør for Security i Luftfartstilsynet, Jørgen Ingebrigtsen, i en pressemelding.

Dette mener de vil være mulig å gjennomføre innen 2013.

Enn så lenge må altså passasjerer fortsette å ha med seg forseglede taxfree-poser og væske i små kvanta gjennom sikkerhetskontrollen. Dette gjelder både i Norge og resten av Europa.

Klikk her for å lese mer om den nye skannerteknologien

Slik er regelen:

Ettersom mange fortsatt glemmer væskeregelen, kan det være greit med en aldri så liten påminnelse. Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med flytende væske i håndbagasjen, men det er likevel åpnet for å ta med små mengder væske.

Her er unntakene:

  • Væske må være i beholdere på inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn 100 ml kastes uavhengig av hvor mye væske de inneholder.
  • Beholderne er plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar plastpose med kapasitet på høyst en liter.
  • Eksempler på væske: vann, brus, vin, smørepålegg, gelè, krem, deodorant, parfyme, lipgloss, mascara, tannkrem, barberskum, spraybokser, lighter og gjenstander med lignende konsistenser. Kilde: osl.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer