Geirangerfjorden

Tar cruisekontroll

Dette kan du oppleve når cruiseturistene er borte fra Geiranger.

OPPLEVELSER I KØ: Med bratte fjell på alle kanter kan Geiranger love utsikt hele året. Foto: Odd Roar Lange
OPPLEVELSER I KØ: Med bratte fjell på alle kanter kan Geiranger love utsikt hele året. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

En sommerdag i 1869 kom en seilskute inn Geirangerfjorden på Nordvestlandet. Om bord i skuta var flere kristne fra kvekersamfunnet som var på misjonsferd på Vestlandet.

De hadde en jobb å gjøre i den lille bygda. Dette skulle ikke være en vanlig trivselsreise, men en viktig reise for å redde vantro vestlendinger fra den sikre undergang.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

I stedet lot de reisende seg overrumple av himmelfallen begeistring over de høye skogkledde fjellene som omkranser den blå fjorden, og de vakre fossefallene «De Syv søstre» og «Brudesløret» som stupte ned i den lange fjordarmen.

Tro og vantro

De ble også overveldet av de små fjellgårdene som nærmest klorte seg fast på små grønne gressflekker oppe i fjellsida. Skipet la til innerst i fjorden, og misjonærene som trodde at omvendelsen av vantro vestlandsbønder skulle være en enkel affære og være unnagjort på kort tid skulle selv bli frelst – av naturopplevelsene. For å tok bøndene med seg kvekerne med på fjellturer i et usedvanlig vakkert område. Det var uunngåelig: det var kvekerne som ble omvendt, ikke bøndene.

Misjonærene ble rett og slett overbegeistret og bergtatte over det de fikk se og oppleve. Og en turisthistorie i verdensklasse var født.

SAMLER MINNER: Utsikten fra Ørnesvingen er upåklagelig. Foto: Odd Roar Lange
SAMLER MINNER: Utsikten fra Ørnesvingen er upåklagelig. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Veien til suksess

Begeistringen skulle de nemlig komme til å dele med andre de møtte på sin reise langs kysten av Norge der det seilte videre på sin misjonærferd.

Og i åra som fulgte kom stadig flere nysgjerrige turister til Geiranger.

Bøndene i Geiranger «kjente lukten av penger», og forsto raskt at guiding og fjellføring kunne bli en kjærkommen ekstrainntekt for familien.

Behovet for en farbar vei og skysskarer som kunne sørge for transport og losji for de tilreisende økt år for år.

Anleggsveien fra Geiranger til Djupvasshytta (1030 moh.) oppe på fjellet sto klar i 1889 og dette betød starten på ny turistvei for Geiranger – og dermed enda større inntekter.

Og i 1939, da veien opp til utsiktspunktet Dalsnibba (1476 moh.), var blitt kjørbar hadde Geiranger skysslag vært i aktivitet allerede i 32 år.

Fra smått til stort

Opprinnelig var veien bare en smal kløvsti. Det var behov for å bygge noe større. For innlandsbøndene i Skjåk og Lom var veien over fjellet fra Grotli til Geiranger den letteste for å komme seg til sjøen. Og da ideen om vei mellom indre Sunnmøre og Ottadalen ble lansert var veien over Djupvatnet, var den korteste traseen.

Geirangervegen ble i starten trafikkert med hestevogn («dilligensen») og fra 1914 startet den første bilruta på strekningen.

Men turisttrafikken økte og for å unngå trafikk-kaos ble kjørebanen utvidet og møteplasser anlagt. Betalt ved hjelp av små årlige løyvinger. Her skulle man ikke satse for stort. Bit for bit ble veien oppgradert fram til 1962 da det var på tide med et mer helhetlig arbeid begynte.

Alle skal med

- Tre år etter etableringen av skysslaget i 1907 var hele 120 cruiseskip på besøk i Geiranger i løpet av en sesong, forteller Karl Mjelva, som var direktør på Hotel Union før han overlot hotellet til sønnen Sindre og svigerdatteren Monja.

-Hestekjerrer ble ombygd til biler, og det ble importert de flotteste fabrikkbygde biler fra det store utland. Alle i Geiranger ble med i det lokale skysslaget. Banken i bygda lånte villig ut penger til de familiene som ikke hadde ledig kapital til å være med. Samhold skapte styrke, og turismen skulle alle få en del i.

Den fineste tiden

I dag er antall cruiseskip økt til 220. I tillegg kommer daglige ferjeanløp og et stort antall turistbusser og privatbiler.

Men når de fleste turister velger å besøke Geiranger i sommermånedene juni, juli og august så går de glipp av de absolutt fineste ukene i turistbygda i Møre og Romsdal. For det er når turistsesongen starter for fullt i begynnelsen av mai, og når den går mot avslutning i september, at Geiranger virkelig byr på sitt beste. Og når høstfargene rammer inn turistbygda og røyken fra forurensende cruiseskip er borte er Geiranger et eventyr.

GAMMELT OG NYTT: Geiranger har vært flink til å ta vare på de gamle sjøhusene. Foto: Odd Roar Langebb
GAMMELT OG NYTT: Geiranger har vært flink til å ta vare på de gamle sjøhusene. Foto: Odd Roar Langebb Vis mer

Og det er når du sjekker inn på ett av hotellene i bygda som ligger tett inntil fjellveien som slynger seg i store svinger over Geiranger skjønner du hvorfor rundt en million turister besøker den lille vestlandsbygda hvert år. Og du forstår raskt hvorfor misjonærene må ha blitt målløse av den storslåtte utsikten i 1869.

Tragedien på Westerås

Hotell Utsikten (bare sommeråpent), som ligger øverst i bygda, har kanskje den beste utsikten. Men også fra Hotel Union (helårsåpent) litt lenger nede mot sjøen byr på en flott utsikt de virkelig gode opplevelsene, den beste matet og drikken. Og møter med hyggelige mennesker og et sted for å lade kroppens batterier.

UT OVER FJORDEN: Bli med på en båttur utover Geriangerfjorden. Foto: Odd Roar Lange
UT OVER FJORDEN: Bli med på en båttur utover Geriangerfjorden. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

I underetasjen på Hotell Union finner du i dag en fantastisk utstilling av biler fra skysslagets tidlige år.

I Geiranger får du også høre historiene fra en svunnen tid, som ikke blir glemt. Her får du blant annet høre den dramatiske historien fra nabogården på Westerås. Hvor en tragedie utspant seg vinteren 1907. Klokka 16.00 den 22. februar raste deler av snøfonna i fjellet over gården ut, og den feide med seg husene på Westerås. Elias (83), Ingebrigt (66) og Oline (60) omkom i ulykken, og bygda var i sorg. Men det skulle bli verre. Allerede dagen etter, lørdag morgen den 23. februar klokka 09.00, kom et nytt snøras og tok denne gangen med seg Holebakk-gården.

Fem barn omkom: Lars R. (10 md.), Lars P. (3) Margit (3,5), Karl (5), Klara (7), Inga (11) ble revet bort. Det samme gjorde Anne Lovise (25), Lovise Marta (38), Berit (74) og Thore (71). Dermed tok de tre snøskredene hele 13 liv i løpet av denne februarhelga.

Sorg og glede

Geirangers historie, med sorg og glede hånd-i-hånd, er også historien om en levende vestlandsbygd. Ei bygd som med under 250 fastboende er blitt Norges fremste turistmerkevarer. Og som gjerne ønsker deg velkommen utenfor høysesongen, for å oppleve toppen av Norge. Nå jobbes det aktivt å spre turismen og å forlenge sesongen. De beste opplevelsene får du når du kanskje minst venter dem, når de store turisthordene har reist og stillheten har senket seg.

SVUNNEN TID: Geirangerveien vant pris under verdensutstillingen i Paris. Dette er noe av årsaken. Foto: Odd Roar Lange
SVUNNEN TID: Geirangerveien vant pris under verdensutstillingen i Paris. Dette er noe av årsaken. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Om høsten arrangeres det Festspel med konserter med noen av Norges fremste musikere. Og i februar er det lysfestival, med internasjonale lyskunstnere i eliteklassen. Imellom dette er det et rikholdig tilbud om aktiviteter og opplevelser. Geiranger vil gjerne ha helårsturisme, der gjestene har tid til å bli en natt ekstra.

Smaken av Norge

Mens gårsdagens gjester ble kjørt fra dør til dør og var fornøyd med dét, vil dagens besøkende ofte bevege seg og være en del av opplevelsene. De vil gå kortere eller lengre turer på dagtid, før de vender tilbake til hotellet for en middag, der de gjennom vinduene kan se dagen bli til kveld og oppleve hvordan lyset endrer naturen rundt seg. Geiranger vil de gjerne gi gjesten en matopplevelse med høyt nivå, og med smaken av regionen vi ligger i. Derfor endres menyene i takt med årstida, og hotellene og serveringsstedene jobber tett sammen med lokale håndverksprodusenter.

TRADISJONER: Nye inntrykk og gamle tradisjoner i Geiranger. Foto: Odd Roar Lange
TRADISJONER: Nye inntrykk og gamle tradisjoner i Geiranger. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Geiranger har blant annet sjokolade, fatøl og bakerivarer fra bygda, og det jobbes hele tiden med å utvikle nye konsept for å tilfredsstille gjester fra inn- og utland.

Verdensarven

Geiranger er på Unescos verdensarvliste og dette er de naturligvis stolte av. Og fra 2026 blir det forbudt med skip som har fossilt drivstoff i verdensarvfjorden. Geiranger rigger seg for en ny tid. Og en forsmak av den rene fine lufta får man nå om høsten. Når bygda har cruisekontroll og slipper både utslipp og endeløse køer.

For turismen spiller også kortreist mat en viktig rolle.

Den beste opplevelsen

Verdensarvbygda er perfekt er et utgangspunkt for en tur til fjells, langs fjorden eller til et besøk på Fjordsenteret som forteller historien på sin måte.

Og mange av disse turene som gjennomføres nå når fjellet er i høstprakt, er særdeles flotte.

Om høsten, når løvtrærne har skiftet til utallige fargenyanser i rødt, gult, oransje og brunt er lufta på det klareste. Og det fortsatt er muligheter for fotturer langs fjordstiene eller til fjordsightseeing på Geirangerfjorden. Opplev det norske fjordlyset på sitt aller vakreste på dagtid, og er du heldig får du se nordlyset om kvelden.

****

7 ting å gjøre i Geiranger

Rib-safari på fjorden
Å utforske den dypblå UNESCO-beskyttede Geirangerfjorden er et høydepunkt. I en liten gruppe reiser du i en åpen høyhastighets-rib som kan få tilgang til steder andre ikke kan nå, inkludert helt inn i fossene. Passasjerer har mulighet til å ta fjordturen til Skageflå.

Besøk fjordsenteret
Norsk Fjordsenter er et besøks- og formidlingssenter for Vestnorsk fjordlandskap og for Geirangerfjorden verdsarvområde. Utstillingene viser det spennende og særegne fjordlandskapet som fikk verdensarvstatus av UNESCO i 2005.

Fossevandring
Liker du fosser, elver, spektakulære utsiktspunkt og lokale fortellinger? Da bør du bli med Fjordsenterets fjord-guider på turen i Fossevandringen midt i Geiranger.

Utleie av vinterutstyr
Ønsker du å besøke Geirangerfjorden verdsarvområde i løpet av vinteren, og være med på fantastiske vinteraktiviteter. Men mangler utstyret som trengs? Det alpine landskapet her er magisk og perfekt for slike opplevelser og du kan leie ulike typer vinterutstyr fra på Norsk Fjordsenter.

Opplev Flydalsjuvet
Flydalsjuvet er et spektakulært utkikkspunkt med en strålende utsikt over Geiranger og Geirangerfjorden.
Stedet er et av de mest brukte fotomotivene i markedsføring av Norge som reisedestinasjon. Flydalsjuvet ligger ca. 4km sørøst fra Geiranger, i retning mot Grotli. Utkikkspunktet er delt over to platå, et nedre og et øvre platå med en gangvei mellom de to. På det nedre utkikksplatå finner du installasjonen «Fjordsetet». Dette ble åpnet av Dronning Sonja i 2003.

MATGLEDE: Hotellene i Geiranger samarbeider med lokale råvareprodusenter for at gjestene skal få det beste av gode mat- og drikkeopplevelser når de besøker Geiranger. Foto: Odd Roar Lange
MATGLEDE: Hotellene i Geiranger samarbeider med lokale råvareprodusenter for at gjestene skal få det beste av gode mat- og drikkeopplevelser når de besøker Geiranger. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Ferjetur på fjorden
Ta en ferjetur på Geirangerfjorden. Ferjeturen fra Geiranger til Hellesylt tar om lag en time og på turen seiler du forbi fantastiske fossefall og mektige fjell i en av verdens mest kjente fjordregioner.

Tur til Westerås gård
Westerås gård ligger rett bak Hotell Union og er en fin tur der en kan oppleve både dyreliv og utsikt over fjord og fjell. Turen er skiltet hele veien til Westerås gård.
Turen går videre på en bred og tydelig sti gjennom skogen der store deler er steinlagte trapper. Langs stien kan du se ruiner av både gamle høyløer og murer.

UTSIKTEN: I Ørnesvingen finner du utsiktsplatået med gode fotomuligheter. Her kan du også se cruiseskip på høst- eller vintertokt. Men det er langt mellom dem om sommeren. Foto: Odd Roar Lange
UTSIKTEN: I Ørnesvingen finner du utsiktsplatået med gode fotomuligheter. Her kan du også se cruiseskip på høst- eller vintertokt. Men det er langt mellom dem om sommeren. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer