Geirangerfjorden

Tar cruisekontroll

Dette kan du oppleve når cruiseturistene er borte fra Geiranger.

OPPLEVELSER I KØ: Med bratte fjell på alle kanter kan Geiranger love utsikt hele året. Foto: Odd Roar Lange
OPPLEVELSER I KØ: Med bratte fjell på alle kanter kan Geiranger love utsikt hele året. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

En sommerdag i 1869 kom en seilskute inn Geirangerfjorden på Nordvestlandet. Om bord i skuta var flere kristne fra kvekersamfunnet som var på misjonsferd på Vestlandet.

De hadde en jobb å gjøre i den lille bygda. Dette skulle ikke være en vanlig trivselsreise, men en viktig reise for å redde vantro vestlendinger fra den sikre undergang.

I stedet lot de reisende seg overrumple av himmelfallen begeistring over de høye skogkledde fjellene som omkranser den blå fjorden, og de vakre fossefallene «De Syv søstre» og «Brudesløret» som stupte ned i den lange fjordarmen.

Tro og vantro

De ble også overveldet av de små fjellgårdene som nærmest klorte seg fast på små grønne gressflekker oppe i fjellsida. Skipet la til innerst i fjorden, og misjonærene som trodde at omvendelsen av vantro vestlandsbønder skulle være en enkel affære og være unnagjort på kort tid skulle selv bli frelst – av naturopplevelsene. For å tok bøndene med seg kvekerne med på fjellturer i et usedvanlig vakkert område. Det var uunngåelig: det var kvekerne som ble omvendt, ikke bøndene.

Misjonærene ble rett og slett overbegeistret og bergtatte over det de fikk se og oppleve. Og en turisthistorie i verdensklasse var født.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer