Ryktene har versert om en avlegger av den populære restaurantkjeden på Manhattan, New York, men i alt oppstyret etter 11. september måtte den populære duoen legge planene på hyllen. I stedet satt de to seg på toget til Hudson, to timer utenfor den populære storbyen, men fremdeles godt innenfor staten New Yorks grenser, med restaurantplanene i kofferten.
Hudson er et såkalt 'up-and-coming' område, og er et populært weekendmål for NewYorkere.
Oppskrift på suksess
Vinkelneren Toralf Bølgen og kokken Trond Moi har hatt en braksuksess med sine Bølgen og Moi-restauranter. De to åpnet sin første restaurant sammen på Henie-Onstad senteret på Høvikodden midt på nittitallet, og siden den gang har en uslåelig kombinasjon av kunst og kokekunst ført til nye restauranter i Stavanger, Bergen, Briskeby, Kvinesdal, Trondheim, Kristiansand - og nå altså Hudson.
Torleif Høyvik, daglig leder av Bølgen og Moi (nå internasjonal!) forteller at Hudsonrestauranten er en naturlig progresjon av Trond Mois ønske om å følge i sine foreldres fotspor til 'junaiten'. Bølgens foreldre bodde i New York på "Lapskaus Avenue" (Eight Avenue) i flere år, før de flyttet tilbake til Kvinesdal, der han er vokst opp.
Opprinnelig var planen å etablere en restaurant på Manhattan, men denne drømmen falt i grus i kjølvannet av 11. september. Nå hadde det seg imidlertid slik at en av Bølgen og Mois samarbeidspartnere, "med en nese for områder i sterk vekst" kjøpte hus i Hudson, og kom over en klassisk amerikansk isbar fra 1940-tallet.
Den originale isbaren er intakt, selv om det nok vil bli servert litt sterkere saker enn iskremsoda der, men resten av restauranten er moderne innredet. Ingen amerikansk diner a la Grease, med andre ord.

Internasjonalt kjøkken
Også maten er moderne, internasjonal, i kjent Bølgen og Moi stil. Restaurantør-duoen har tatt med seg noen norske kokker og servitører, men resten av de ansatte er lokale.
Derimot vil det ikke bare være ultra-skandinavisk mat på menyen.
- Vi lager Bølgen og Moi mat med internasjonal apell, og den vil ikke være amerikanisert, lover Høyvik.
Noen umiddelbare planer om en søsterrestaurant på Manhattan har de ikke.
- Vi tar en ting om gangen, sier Høyvik.
Norsk førpremière
Restauranten åpnet onsdag 10. mars, men duoen sørget for å invitere nordmenn til en storslagen åpning lørdag 6. mars. Prinsesse Märtha Louise og ektemann Behn kastet glans over arrangementet. Fotograf Knut Bry, som har tatt bildene vi har brukt i denne artikkelen, står for den foreløpig kunstneriske utsmykkelsen av stedet med en samlig bilder fra gården hans i Ål i Hallingdal.