Tar med seg mat og kunst til USA

Bølgen og Moi, avdeling Hudson åpnet onsdag 10. mars. Toralf Bølgen og Trond Moi har endelig realisert drømmen om en restaurant "over there".

Knut Bry stiller ut bilder fra familiegården i Ål i Hallingdal. Foto: Knut Bry Foto: Knut Bry
Knut Bry stiller ut bilder fra familiegården i Ål i Hallingdal. Foto: Knut Bry Foto: Knut Bry Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ryktene har versert om en avlegger av den populære restaurantkjeden på Manhattan, New York, men i alt oppstyret etter 11. september måtte den populære duoen legge planene på hyllen. I stedet satt de to seg på toget til Hudson, to timer utenfor den populære storbyen, men fremdeles godt innenfor staten New Yorks grenser, med restaurantplanene i kofferten.

Hudson er et såkalt 'up-and-coming' område, og er et populært weekendmål for NewYorkere.

Oppskrift på suksess

Vinkelneren Toralf Bølgen og kokken Trond Moi har hatt en braksuksess med sine Bølgen og Moi-restauranter. De to åpnet sin første restaurant sammen på Henie-Onstad senteret på Høvikodden midt på nittitallet, og siden den gang har en uslåelig kombinasjon av kunst og kokekunst ført til nye restauranter i Stavanger, Bergen, Briskeby, Kvinesdal, Trondheim, Kristiansand - og nå altså Hudson.

Torleif Høyvik, daglig leder av Bølgen og Moi (nå internasjonal!) forteller at Hudsonrestauranten er en naturlig progresjon av Trond Mois ønske om å følge i sine foreldres fotspor til 'junaiten'. Bølgens foreldre bodde i New York på "Lapskaus Avenue" (Eight Avenue) i flere år, før de flyttet tilbake til Kvinesdal, der han er vokst opp.

Opprinnelig var planen å etablere en restaurant på Manhattan, men denne drømmen falt i grus i kjølvannet av 11. september. Nå hadde det seg imidlertid slik at en av Bølgen og Mois samarbeidspartnere, "med en nese for områder i sterk vekst" kjøpte hus i Hudson, og kom over en klassisk amerikansk isbar fra 1940-tallet.

Den originale isbaren er intakt, selv om det nok vil bli servert litt sterkere saker enn iskremsoda der, men resten av restauranten er moderne innredet. Ingen amerikansk diner a la Grease, med andre ord.

Tar med seg mat og kunst til USA


Internasjonalt kjøkken

Også maten er moderne, internasjonal, i kjent Bølgen og Moi stil. Restaurantør-duoen har tatt med seg noen norske kokker og servitører, men resten av de ansatte er lokale.
Derimot vil det ikke bare være ultra-skandinavisk mat på menyen.

- Vi lager Bølgen og Moi mat med internasjonal apell, og den vil ikke være amerikanisert, lover Høyvik.

Noen umiddelbare planer om en søsterrestaurant på Manhattan har de ikke.

- Vi tar en ting om gangen, sier Høyvik.

Norsk førpremière

Restauranten åpnet onsdag 10. mars, men duoen sørget for å invitere nordmenn til en storslagen åpning lørdag 6. mars. Prinsesse Märtha Louise og ektemann Behn kastet glans over arrangementet. Fotograf Knut Bry, som har tatt bildene vi har brukt i denne artikkelen, står for den foreløpig kunstneriske utsmykkelsen av stedet med en samlig bilder fra gården hans i Ål i Hallingdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer