Skal du ut og reise med fly er det en kjent sak at det kan bli kostbart å taste feil når du skal bestille via internett.
Derfor er det et godt tips å lese gjennom nærmest med forstørrelsesglass før du trykker på kjøp-knappen.
Det samme gjelder dersom du skal til USA, som krever at du har et ekstra innreiseskjema – et såkalt ESTA-skjema (Electronic System for Travel Authorization).
Og pass på at opplysningene i passet ditt stemmer 100 prosent med informasjonen i ESTA-skjemaet som er visum til USA.
Ellers kan det bli veldig dyrt.

Skrekkfunn: - Motbydelig
Krevde erstatning
Det fikk en uheldig nordmann oppleve rett før jul i fjor. Mannen fikk ikke komme om bord i flyet fra Norge til USA på grunn av en bitte liten tastefeil da han søkte om visum, og krevde derfor erstatning fra SAS.
Flyselskapet nektet å betale og dermed havnet saken hos Transportklagenemnda.
Det hele startet da mannen skulle reise fra Stavanger til Miami via København og New York fire dager før julaften sist år.
Men da han kom til gaten ble han nektet ombordstigning, og ifølge klageren, uten noen forklaring på årsaken.
Mannen krevde kr 9590 for ubrukte billetter samt kr 6475 i refusjon for ubenyttet hotellrom i USA.

Øker prisene i rushtida
Bøtelagt
Årsaken til at SAS ikke ville slippe ham om bord var at det ikke var samsvar mellom ESTA-skjemaet og passet.
Passnummeret i norske pass består av en kombinasjon av bokstaver og siffer. I mannens vedkommende, to bokstaver og sju siffer.
Passnummeret i ESTA-skjemaet besto bare av seks siffer og stemte derfor ikke overens med passnummeret.
Da SAS kontrollerte reisedokumentene på Gardermoen og fant at passasjerens visum ikke stemte overens med hans pass, og nektet ham ombordstigning.
«Ugyldig pass kan føre til at passasjerene ikke får reise inn i vedkommende land. Flyselskapet er ansvarlig for å kontrollere at passasjerene har nødvendige reisedokumenter. Dersom selskapet tar med passasjerer som ikke har papirene i orden, kan selskapet bli ilagt en bot av vedkommende land. Selskapet må videre besørge retur av passasjeren», skriver SAS i sitt tilsvar.

Svindelbølge i Syden-favoritt
Dette må du sjekke
«Det er alltid passasjerenes ansvar å sørge for at de har dokumentene som kreves for innreise til landet de skal til, dersom dokumentene er feil kan ansatte ved gaten nekte ombordstigning, da passasjeren ikke får komme inn i landet de reiser til.
I dette tilfellet ble passasjeren nektet på grunn av feilen i visumdokumentet (ESTA), og SAS ville derfor ikke imøtekomme klagers krav.
Og Transportklagenemnda er enig med SAS og sier følgende i sin avgjørelse:
«Passasjerene plikter selv å sørge for å ha nødvendige reisedokumenter, herunder gyldig pass. Her er det ikke samsvar mellom pass og visum og transportklagenemnda kan derfor ikke anbefale at klager gis medhold».
Mannen nå derfor selv bære tapet på drøye 16 000 kroner.

Har du et tips om pass og flyreiser?
Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om pass og flyreiser og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?