Taxfree forbudt på dagsreiser

Men det fins rimelige alternativer.

På dagstur kan du ikke kjøpe taxfree. Men det fins alternativer som også kan være gunstige. Foto: Per Ervland
På dagstur kan du ikke kjøpe taxfree. Men det fins alternativer som også kan være gunstige. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du reise på dagstur til utlandet er det faktisk ikke lov til å handle taxfreevarer på hjemveien. Årsaken er at du må være ute av landet i 24 timer for å kunne handle avgiftsfritt, noe slett ikke alle er klar over.

Og hvorfor går grensen ved akkurat ett døgn?

– Begrunnelsen for 24-timers regelen knyttet til avgiftsfri innførsel er både å begrense handel med varer som ikke er avgiftsbelagt i noe land, samt å redusere grensehandelen, forteller Dorte Drange, kommunikasjonsrådgiver i Finansdepartementet til DinSide.

Les også: Kun én av disse tar ikke kredittkort

Ditt ansvar å kunne tollreglene

Tar du sjansen på å handle når du har vært på dagstur, eller rett og slett glemmer deg i all hui og hast, risikerer du å bli stanset i tollen, miste varene og få et forenklet forelegg. For fire flasker vin er dette forelegget på 600 kroner.

Og selv om ombordstigningskortet du viser frem i taxfreebutikken ved kjøp ikke viser hvor lenge du har vært borte, er det ditt og ikke utsalgsstedets ansvar hindre deg i å handle.

– Som reisende har du en selvstendig plikt til å sette deg inn i de regler som gjelder for inn- og utførsel av varer til og fra Norge. Dette innebærer at du selv er ansvarlig for at du overholder både 24-timers regelen og verdigrensen, sier Louise Amundsen, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet til DinSide.

Hvis du har vært utenfor Norge i under 24 timer kan du ta med deg varer for inntil 3.000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Grensen er 6.000 kroner når du har vært borte i over 24 timer.

– Verdigrensen på 6.000 kroner er den totale summen på varene du har handlet, inkludert alkohol- og tobakkskvoten, påpeker Amundsen.

Les også: Billigere vin på supermarkedet enn på taxfree

Billig uten taxfree

Det fins derimot lovlige alternativer for de som omfattes av 24-timers regelen.

– En reisende som har vært ute i mindre enn 24 timer, kan bare medbringe alkohol-/tobakkskvote toll- og avgiftsfritt dersom varene er kjøpt i beskattet stand (det vil si inkludert lokale avgifter –journ.anm.) i et EØS-land, sier Amundsen.

Det vil stort sett lønne seg å stikke innom det lokale polet og handle alkoholvarene der hvis du er på dagstur, framfor å handle på polet hjemme.

En annen mulighet er å kjøpe alkohol på en av flyplassens butikker, som selger alkohol med hjemlandets avgifter. Dette fins eksempelvis på Kastrup i København, hvor Fine Foods selger utvalgte alkoholvarer med danske avgifter.

I slike tilfeller er det viktig å ta vare på kvitteringen som viser at du har handlet i en avgiftsbelagt butikk, og ikke vil føre til problemer i tollen.

Vær også obs på at Vinmonopolets hver måned selger utvalgte produkter til redusert pris. Årsaken er lavere innkjøpspris fra leverandørene.

Les også: Gunstig dansk krone gir store prisforskjeller

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer