Varemangel og tomme hyller på flyplassene

Taxfree-trøbbel

Derfor får du ikke kjøpt alle sorter tobakk, vin og parfyme i taxfree-butikken.

Trøbbel: Hyllene tømmes for sigaretter og andre populære taxfreevarer. Og eierne sliter med etterfyllingen. Foto: Elisabeth Dalseg
Trøbbel: Hyllene tømmes for sigaretter og andre populære taxfreevarer. Og eierne sliter med etterfyllingen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hatt problemer med å finne dine favorittvarer i taxfreebutikken? Årsaken er klar.

Mangelen på containerskip og store utfordringer ved frakt og leveranser av varer skaper problemer verden over. Og nå også helt inn til hyllene i taxfreebutikkene, som dem på Oslo lufthavn.

De som besøker rommet med tobakksvarer merker det umiddelbart. Hylle etter hylle er snustomme - for sigaretter av kjente og populære merker.
Det er riktignok ikke helt tomt i tobakksavdelingen, men mange kunder opplever at favorittsigarettene mangler.

Tomhendt: Dersom du er på jakt etter den helt spesielle varen, så kan du måtte gå tomhendt fra taxfree-butikken. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Tomhendt: Dersom du er på jakt etter den helt spesielle varen, så kan du måtte gå tomhendt fra taxfree-butikken. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Sliter

– Vi har dessverre hatt problemer med leveranser i lang tid, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway som eier og driver taxfreebutikkene ved landets hovedflyplass.

– Det handler om den samme transportkrisen som også rammer resten av detaljhandelen. Det er ikke nok skip og containere til å dekke fraktetterspørselen. Og dette merker vi spesielt i tobakksavdelingen hos oss, sier Dagestad.

Sigarettene lages i hovedsak i Europa, men råvarene kommer fra Latin-Amerika og da sliter produsentene og leverandørene i Europa med å klare leveransene fram til Norge.

– Vi prøver å veilede kundene til alternative produkter, sier Dagestad som forteller at omsetningen i taxfreebutikkene ligger på ca 50 prosent av rekordåret 2019.

Helgeåpent: Denne taxfreebutikken på Oslo lufthavn holder åpent bare på spesielt travle dager. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Helgeåpent: Denne taxfreebutikken på Oslo lufthavn holder åpent bare på spesielt travle dager. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Parfyme og vin

Transportkrisen rammer veldige mange produsenter ute i verden.

Og det er flere enn tobakksprodusentene som har trøbbel. Også parfymeavdelingen i taxfree-butikkene sliter med å få tak alle i de produktene de ønsker.

– Det kan være parfymeprodusenter som har 30 ulike ingredienser i sin parfyme, og så sliter de med å få tak i tre av dem. Da stopper produksjonen opp, forklarer Dagestad.

Men også når det gjelder drikkevarer er det en rekke produkter som ikke finnes i hyllene akkurat nå. Her er det imidlertid flere alternativer å velge mellom, så problemet oppleves mindre for kundene.

DENNE MÅ DU HA: Kjøper du en ny bil i dag, bør du velge en som har den nye kollisjonsputen mellom føreren og passasjeren. Den hindrer sammenstøt mellom personene som kan gi dødelige hodeskader viser nye tester. Video: EuroNcap Vis mer

Gjenåpning

Leveranseproblemene kommer på toppen av en helsvart periode, med nesten totalt fravær av utenlandsreisende på Oslo lufthavn. Noe som igjen førte til stengte taxfreebutikker.

– Når kan de reisende forvente at alle taxfree-butikkene på Oslo Lufthavn åpnes igjen?

– Det er noe vi vurderer fortløpende. Vi åpner taxfreebutikken ved D-gatene ved behov, noe som har vært størst ved mange flyavganger- og ankomster i helgene. Mens butikken spesielt for non-schengen-reisende fortsatt vil være stengt inntil videre.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer