Pristest

Taxisjokk

Unngå denne taxifella neste gang

SAMME TUR - IKKE SAMME PRIS: Tar du feil taxi kan du ende opp med å betale 158 prosent for mye hos de såkalte frikjørerne som står utenfor de etablerte selskapene. Foto: Odd Roar Lange
SAMME TUR - IKKE SAMME PRIS: Tar du feil taxi kan du ende opp med å betale 158 prosent for mye hos de såkalte frikjørerne som står utenfor de etablerte selskapene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM (DinSide): Skal du ta taxi i Stockholm? Da bør du passe godt med akkurat nå. For gjør du denne feilen så risikerer du å måtte ut med tredobbelt pris.

Svenskene har, som i Norge, lempet på reglene for hvem som skal få tillatelse til å kjøre drosje. Målet var et mer rettferdig marked samt priskonkurranse som skulle gi lavere priser for kundene.

Resultatet er blitt stikk motsatt mange steder. Og da DinSide testet drosjetilbudet og -prisene i Stockholm viste resultatet hvor galt det kan gå dersom du velger feil taxi.

MISTER LAPPEN: På en motorvei med fartsgrense 110, mister du lappen dersom du blir tatt i 116 km/t med henger. I tilfellet over kjørte bilen med henger i 110 km/t, som er fartsgrensen på stedet for biler UTEN henger. Det kunne kostet vedkommende 9050 kroner. Video: Fredrik Korsvoll. Klipp: Rune Korsvoll. Vis mer

Dette gjorde vi

Taxituren gikk fra Hötorget midt i Stockholm sentrum til Gjörvellsgatan på Kungsholmen.

Google Maps oppgir korteste kjørerute med bil til 4,4 kilometer, men vi opplevde at den kunne gjøres kortere.

Vi gikk til nærmeste taxiholdeplass ved Hötorget og tok de tre første taxiene, i den rekkefølgen de sto oppstilt på plassen.

Og resultatet spriker, som du kan se i tabellen over

HALV PRIS: Velger du du store etablerte taxisentralene så kan du få turen til halv pris i forhold til frikjørerne. Foto: Odd Roar Lange
HALV PRIS: Velger du du store etablerte taxisentralene så kan du få turen til halv pris i forhold til frikjørerne. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Prisforskjeller

Det er enorme prisforskjeller på svenske taxier. Og det samme har passasjerer som har reist fra Oslo Lufthavn og til Oslo sentrum opplevd. Derfor har Oslo Lufthavn innført et nytt bestillingssystem der du på forhånd får oppgitt pris, og du kan selv velge det selskapet du ønsker. Det er hele 13 ulike taxiselskaper som kjøre til og fra hovedflyplassen i Norge.

Sjekk før du kjører

Dette sier Avinor:

Hvis du skal ta taxi fra flyplassen anbefaler vi at du oppsøker bookingautomaten for taxi som er plassert i Avinors informasjonssenter i ankomsthallen. Der vil du kunne bestille taxi, samt finne oversikt over priser til de fleste adresser på Østlandet.

Normalt kommer taxien innen 3 til 5 minutter.

Yrkestransportloven er endret og dette medfører at flere aktører kan drive taxivirksomhet i Norge. Reisende bør være oppmerksom på at prisene kan variere, og at taxisjåfører er pliktig til å informere om forhåndspris før turen starter.

Ikke ulovlig

Det samme gjelder i Sverige. Og skal du på storbyferie til Stockholm så gjelder det å følge godt med.

La det med en gang være sagt. Det er fritt opp til hver enkelt sjåfør å ta den prisen hen ønsker for en tur. Og, det er derfor smart å spørre før turen starter hva turen kommer til å koste.

Svenskene selv skyr unna de såkalte «frikjørerne» som har egne selskaper og ikke er tilknyttet de store sentralene. Vår pristest viser at dét er et klokt valg.

Derfor bør du bestille via taxiselskapenes app, eller be hotellet bestille for deg. Dersom du praier taxi på gata, bør du sjekke navnet på selskapet før du setter deg inn.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer