Tekstilfakta for globetrottere

Dresscode handler om mer enn om du skal ha kort eller lang kjole til middag.

- Do as the locals, oppfordrer Solveig Busk Halvorsen.
Foto: Inga Ragnhild Holst
- Do as the locals, oppfordrer Solveig Busk Halvorsen.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Du bør være en god turist og en god ambassadør for landet ditt. Vi krever at folk som kommer til Norge skal tilpasse seg oss, og da bør jo også vi innrette oss etter andre når vi reiser.

Denne skytsen kommer fra 34 år gamle Solveig Busk Halvorsen. Etter å ha reist verden rundt alene i vel fjorten måneder har hun både meninger og erfaringer hva kutyme og kleskodeks angår.

Støtende

- Det å vise frem for mye anses som støtende mange steder. Dette bør vi respektere. Samtidig er det å kle seg etter omgivelsene slett ikke så dumt rent praktisk fordi du glir lettere inn i samfunnet du besøker. Et langt skjerf kan også være godt å dekke seg til med når det er varmt. Mange steder risikerer du å bli trakassert om du går med det korteste skjørtet og de høyeste skoene, sier Halvorsen.

Sosialantropolog ved Prognosesenteret Gunn-Helen Øye, sier at påkledningen speiler samfunn, rang og tilhørighet:

- Klær sier mye om identitet og tilhørighet. Hvilken gruppe kommer man fra og hvilken gruppe ønsker man å tilhøre? Klærne bidrar til å binde sammen og markere avstand. Alle samfunn har sine kodekser for passende påkledning. Det finnes for eksempel tøy for enkelte etniske grupper i Afrika. Likeledes ville en som jobber i reklamebransjen i vesten blitt sett som definitivt out hvis han dukket opp i dress på jobben. Ofte er det nesten usynlig detaljer som for eksempel hvilken årsmodell av Gucci-solbrillene du har, som markerer reviret for den gruppen en tilhører eller ønsker å tilhøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer