Tekstilfakta for globetrottere

Dresscode handler om mer enn om du skal ha kort eller lang kjole til middag.

- Do as the locals, oppfordrer Solveig Busk Halvorsen.
Foto: Inga Ragnhild Holst
- Do as the locals, oppfordrer Solveig Busk Halvorsen.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Du bør være en god turist og en god ambassadør for landet ditt. Vi krever at folk som kommer til Norge skal tilpasse seg oss, og da bør jo også vi innrette oss etter andre når vi reiser.

Denne skytsen kommer fra 34 år gamle Solveig Busk Halvorsen. Etter å ha reist verden rundt alene i vel fjorten måneder har hun både meninger og erfaringer hva kutyme og kleskodeks angår.

Støtende

- Det å vise frem for mye anses som støtende mange steder. Dette bør vi respektere. Samtidig er det å kle seg etter omgivelsene slett ikke så dumt rent praktisk fordi du glir lettere inn i samfunnet du besøker. Et langt skjerf kan også være godt å dekke seg til med når det er varmt. Mange steder risikerer du å bli trakassert om du går med det korteste skjørtet og de høyeste skoene, sier Halvorsen.

Sosialantropolog ved Prognosesenteret Gunn-Helen Øye, sier at påkledningen speiler samfunn, rang og tilhørighet:

- Klær sier mye om identitet og tilhørighet. Hvilken gruppe kommer man fra og hvilken gruppe ønsker man å tilhøre? Klærne bidrar til å binde sammen og markere avstand. Alle samfunn har sine kodekser for passende påkledning. Det finnes for eksempel tøy for enkelte etniske grupper i Afrika. Likeledes ville en som jobber i reklamebransjen i vesten blitt sett som definitivt out hvis han dukket opp i dress på jobben. Ofte er det nesten usynlig detaljer som for eksempel hvilken årsmodell av Gucci-solbrillene du har, som markerer reviret for den gruppen en tilhører eller ønsker å tilhøre.

- Små detaljer forteller om din gruppetilhørighet, sier Gunn-Helen Øye, sosialantropolog i Prognosesenteret.
Foto: www.analysegruppen.no
- Små detaljer forteller om din gruppetilhørighet, sier Gunn-Helen Øye, sosialantropolog i Prognosesenteret.
Foto: www.analysegruppen.no Vis mer

- Noen sier at når enkelte folkegrupper som kommer hit ikke respekterer våre normer for påkledning, så hvorfor skal vi nordmenn tilpasse oss dem når vi reiser ut?

- Dette er sandkassetenkning og ikke noe holdbart argument. Hvorfor reiser man egentlig hvis man ikke har ønske om ta del i andre kulturer? Riktig påkledning er like mye et sosialt glidemiddel. For forretningsfolk kan forståelsen av den sosiale kodeksen avgjøre en handel, sier Øye.

Øye trekker også frem at klærne ofte har sammenheng med hvordan samfunnet fungerer.

- Jeg har sett bilder fra da sosialantropologene Unni Vikan og Fredrik Barth gjorde feltarbeid på Bali. De hadde kledd seg inn i samfunnet og satt til og med slik man gjør der. Klærne speiler samfunnets flyt, tidsoppfatning og ritualer.

- Men hva kommer det av at folk mange steder stiller store krav til tildekking av kroppen?

- Det kan handle om kjønn, makt og strategi. I noen av landene hvor kvinnene dekker seg til, sitter menn i maktposisjonen både i ekteskap og i samfunnet. Kravet om at kvinnen skal være tildekket kan være en strategi for å skjule henne, sier sosialantropolog Øye.

Sari, sarong og shorts?

Solveig Busk Halvorsen leste mye om kultur og kutyme i forkant av den mer enn ett år lange reisen over flere kontinenter.

- Jeg satte meg godt inn i forholdene. Samtidig fulgte jeg også med på hva de lokale gjorde og prøvde å gjøre som dem. Gjør du en feil er ikke det noen katastrofe. Folk får fort forståelse for om du er en som har respekt for dem, eller om du er en som driter i dem. På Bali knyter kvinner og menn sarongen forskjellig. Også ulike provinser knyter sarongen ulikt. Er du uheldig å bomme, får du i verste fall hjelp til å få den på deg riktig.

- Men blir det ikke vanskelig å skulle planlegge og pakke alt det du må kle på deg de forkjellige stedene du besøker på en jorden-rundt-reise?

- Mye tar du underveis. Med det samme jeg kom til India kjøpte jeg en punjab, en lang drakt med bukser og skjerf. Jeg kjøpte også tåringer og bindi, et merke til å sette i pannen. Dette symboliserer at du er gift. Med dette får du mer ro på reisen, selv om du vekker litt oppsikt som vestlig kvinne.

I mange av landene Solveig Halvorsen besøkte var tildekking ned til anklene påkrevet. Men hun ble også oppfordret til å kle av seg:

- Da jeg feiret karneval i Rio sa folk: Jo mer former en har, dess mer sexy. Og da bør en jo vise frem det en har. Ta derfor gjerne med deg den vulgære toppen du aldri bruker og kjolen som er litt for liten om du skal til Brasil, he, he, ler Halvorsen.

Mer om skikk og bruk

 • Slik hilser du verden rundt
  - Avslappet how are you eller gjensidig smasking på begge kinn?

 • Ekstaservice? Det koster...
  - Se våre geografiske driksråd.

 • I always rape after dinner
  - Lesernes verste språkflauser.

 • Språkblemmer verden rundt
  - Bli med på en språklig rundreise av det humoristiske slaget.

 • Er du en globetrotter?
  - Ta testen og se om du vet hvordan du skal oppføre deg.
 • Ut på tur?

  DinSide Reise har de nyttige reiseplanleggingsverktøyene.

 • Finn restplassen
  - Gjør et kupp. Flere tusen reiser legges daglig ut til lavpris.

 • Restplassvarsling per SMS.
  - Få beskjed når nye restplasser blir lagt ut for salg

 • Fergekalkulatoren
  - Få oversikten over fergeselskapenes tilbud.

 • Reiseguiden
  - Sjekk ut lesernes beste reisetips, eller del ditt beste reisetriks med andre.

 • Valutakalkulatoren
  - Hvor mye er en bath? Eller en euro? Valutakalkisen har svaret.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer