Tenn meg, ikke slikk - sug meg, ikke bit!

I Havana, hvor sigar er religion, kjenner alle de uskrevne reglene for sigarrøyking. Men hva skjer når de kubanske sigarene entrer det amerikanske markedet? Blir det noen igjen til resten av oss?Av: Vibeke Montero

Publisert
Sist oppdatert

Spekulasjonene rundt hva som vil skje med Cuba når den syke Castro, nå 80 år gammel, gir seg for godt herjer magasiner verden over. Én liten del av befolkningen, sigar-afisionadoene, er redd for at tilgangen på "havanesere" ikke kommer til å dekke etterspørselen dersom det amerikanske markedet åpnes.

>> Se de rykende bildene fra CubaForbuden frukt for amerikanere

Handelsblokkaden USA påførte Cuba i 1962 medfører blant annet at kubanske sigarer ikke kan importeres til Statene. Den strekker seg faktisk så langt at amerikanske statsborgere ikke har lov til å røyke kubanske sigarer eller drikke kubansk rom hverken hjemme i Statene eller i utlandet! Straffen for å nyte kubanske produkter kan nå opp til ti års fengsel pluss 1,5 millioner kroner i bot.

Dersom handelsblokkaden opphører i kjølvannet av et framtidig regimeskifte på Cuba, og de to landene finner en måte å samarbeide på, er det ingen tvil om at kubanske sigarer, vil få ben å gå på i Statene. Derfor er det kanskje lurt å stikke til Cuba før markedet kommersialiseres på ekte amerikansk vis?

Hvordan finne ekte vare?

Mange nordmenn reiser til Cuba på sol- og kulturjakt. Nesten alle vil ha med seg et minne hjem. Noen kjøper t-skjorte med Ché Guevara på, andre kjøper sigarer. Mange lar seg lure og kjøper begge deler på svartebørs. Resultatet er at sigarene med 99% sannsynlighet er falske, og at t-skjorta blir til en hvit fille etter at Ché ligger igjen i sluket etter første vask.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer