Test: Duftende brun eller stinkende gulrot?

Stinkende, stygge striper, ekstremt klissete og svindyrt. Men selvbruningskremene kan også gi deg fin brunfarge på rekordtid uten dårlig duft, klin og fargerender. Vi har testet 17 selvbruningskremer fra ti leverandører, og gir deg kjøpetipsene. Testen ble første gang publisert 1. april 2004

Publisert
Sist oppdatert
Til dels store forskjeller i fargeeffekt. Her er det Bodyshop som farger venstre hånd, og Coppertone som farger høyre.
Til dels store forskjeller i fargeeffekt. Her er det Bodyshop som farger venstre hånd, og Coppertone som farger høyre. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Brun i en fei, velduftende og gylden, solkysset og glinsende. Hvem vil vel ikke ønske seg alle disse egenskapene i en pakke, uten å i tillegg pådra seg stråleskadd hud, soleksem og kreft. Og produktene finnes, skal vi tro løftene fra produsentene av selvbruningskremer. Men reklamens løfter er en ting - holder egentlig produktene mål? Tidligere generasjoner av selbruningsprodukter har et frynsete rykte, og i kjølvannet dupper katastrofer som gulrotfargede vårlegger, brunskjoldete bryllupsarmer og stripete festfjes.

Vi har testet 17 forskjellige produkter fra ti ulike merker - fra billig til dyrt. Mange er nye av året, og alle som en lover gylden og naturlig farge på kort tid helt uten sol. Se også bildene fra testen.

Store prisforskjeller

De fleste kosmetikkprodusenter har nå en egen selvbruningsserie. Vi har tatt med oss et utvalg i denne testen, fra spesialister på sol og brunfarge som Coppertone, via lavprisvarianter som Piz Buin, Bodyshop og Nivea, til dyre kosmetikkmerker som Clarins, Kanebo, Dior, Lancôme, Helena Rubinstein og Elizabeth Arden. Prisvariasjonen er stor.

Testproduktene koster fra 55 kroner per 100 ml til 420 kroner for samme mengde krem. Det er imidlertid ikke gitt at dyrt = best resultat eller at billigst = mest for pengene. Noen produkter gir mer langvarig resultat enn andre, og noen gir sterkere farge. Noen trenger du mindre mengder av, mens andre krever hele håndfuller for å gi tilstrekkelig dekning av huden. Generelt er ansiktskremene dyrest, mens generelle kroppsvarianter koster minst. Flere av kroppstypene er imidlertid laget også for å brukes i fjeset.

Påføringsproblemer

Menn vil som regel ha større problemer med å oppnå et jevnt fargeresultat enn kvinner. De fleste av hannkjønn er mer hårete og har grovere hud enn kvinner, og det fører lett til ujevn farge. Dessuten vil de fleste mene at flertallet av kremene duftmessig mer tilpasset kvinner enn menn.

Menn sliter gjerne med grovere hud og mer hår, og resultatet kan være vanskelig å få jevnt.
Menn sliter gjerne med grovere hud og mer hår, og resultatet kan være vanskelig å få jevnt. Vis mer


- Dette lukter helt jævlig, sier vår testmann rett ut etter å ha prøvd testens to mørkeste fargevarianter fra Coppertone og Piz Buin. Han fant imidlertid ut at sistnevnte ga det jevneste resultatet med utgangspunkt i spray.

De store problempunktene for jevn og naturlig farge er håndledd, albuer, knær, ankler og føtter. Her er det fort gjort å få skjolder og fargerender - huden er ofte tørrere og beinstrukturen gjør det vanskeligere å smøre kremen jevnt. Noen av produktene i testen er tilsatt farge i selve kremen, noe som vanligvis gjør det enklere å fordele midlene godt.

 • Se også produsentenes tips for hvordan få jevn, dyp og varig farge.
 • Sitter i huden

  Selvbruningskremene virker ved at stoffer i kremene (DHA - dihydroxyacetone) danner farge i det øverste hornlaget i huden ved kontakt med oksygen. Derfor sitter de i vann, men slites naturlig bort i løpet av noen dager.

  Selv om du får brunfarge av kremene, beskytter ikke denne mot solen slik som naturlig brunfarge gjør. Enkelte av kremene har innebygget solfilter, men det er et mindretall. Du bør derfor beskytte huden mot solen som om du ikke har fått farge på kroppen. Enkelte kremer benytter også fruktsyrer (AHA) for å gjøre huden og fargen jevnere, og E-vitaminer som ifølge produsentene også skal ha gunstig effekt på huden. Disse effektene har vi imidlertid ikke målt i denne testen, og dette må derfor stå for produsentenes egen regning. Vi har heller ikke gjort vurderinger omkring helsemessige effekter utover at vi noterer oss de tilfellene der testerne har opplevd allergiske eller andre uønskede reaksjoner.

  Om testen

  En mannlig tester har prøvd testens to sterkeste fargevarianter. De øvrige er testet over noen uker av to kvinnelige testere, en med lys hud og blondt hår, en med mørkere men likefullt nordisk hud og mørkt hår. (Begge testere har testet alle produktene.) Testerne har fulgt produsentenes brukstips så godt det har latt seg gjøre uten å gå til innkjøp av spesielle skrubbekremer eller andre tilleggsprodukter. Skrubbing med hampvotter eller lignende er gjort i forkant av hver test. Hver krem er vurdert etter en påføring, og to kremer er brukt samtidig, en på hver side av kroppen.

 • Se hvilke kremer som ble best i test, verst i test og best i forhold til pris.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer