Pass

Tester nye pass

Slik skal du komme raskere gjennom passkontrollen.

PASSKONTROLL: Med digitale pass skal passkontrollkøen gå enda raskere. Foto: Odd Roar Lange
PASSKONTROLL: Med digitale pass skal passkontrollkøen gå enda raskere. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du lei av å stå i endeløse passkøer? Da kan det være lysning i sikte. For nå testes for første gang digitale pass ved en grensekontroll ut i full bredde.

Og det er våre naboer i Finland som er først ute med ordningen. Snart skal enda et land i gang med digitale pass.

SUR LUKT: Det er et vanlig problem at sur lukt oppstår i regnjakken. Hvorfor, og hvordan du kan løse problemet, får du vite her! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Først i verden

Finske borgere som flyr fra Helsinki til Storbritannia kan nå vise en digital ID på telefonen sin i stedet for passet sitt. Dermed kan reisende på et utvalg flyavganger med Finnair vil kunne passere grensekontrollen ved hjelp av digitale reisedokumenter (DTC) i stedet for å vente i kø for grensekontrollen, skriver nettsida Euronews.

Ifølge finsk grensekontroll er dette er første gang i verden at et digitalt pass vil bli akseptert den som omtales som «en faktisk grensekontroll-situasjon».

Større tempo

Målet er gjøre grensekontrollen raskere enn hva vi er vant til. Og det finsk/britiske samarbeidet er en prøveordning mellom flyselskapet Finnair, finsk politi og flyplassoperatøren Finavia.

Dersom det er vellykket kan det også være en forsmak på hva som hva som kan komme i de øvrige EU/EØS-landene for reiser til land som krever passkontroll.

Grensekontrollen i Finland sier at digitale reisedokumenter er "like pålitelige" som et fysisk pass.

SLUTT PÅ DETTE: EU-kommisjonen ønsker slutt på slike passkøer. Foto: Odd Roar Lange
SLUTT PÅ DETTE: EU-kommisjonen ønsker slutt på slike passkøer. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Ifølge Euronews åpnet det digitale passpilotprosjektet for finske passasjerer på Finnair-flyginger til London, Edinburgh eller Manchester den 28. august i år.

Slik virker det

Reisende som er interessert i å teste den nye passtjenesten må først laste ned den finske grensekontrollens DTC Pilot-app på smarttelefonen. Telefonen må enten ha en skjermlås på telefonen aktivert ved hjelp av PIN-kode, fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning.

Når dette er gjort må man registrere seg på politistasjonen ved hjelp av det fysiske passet, slik at man får laget en digital versjon. Det blir tatt et nytt portrettbilde som skal brukes til en ny ansiktsgjenkjenning. Dette gjøres bare én gang.

De som er med i prosjektet få gå i en egen passkø på flyplassen i Helsinki.

Prøveordningen skal vare fram til 24. februar neste år.

Kommer det til Norge?

Det er Europakommisjonen som ønsker å få testet ut ulike digitale løsninger for å forbedre flyten i reiser mellom ulike land i og utenfor EU.

Finland og Kroatia svarte ja til å være med på dette forsøket, og kroater som reiser fra Zagreb vil få muligheten til å teste digitale pass seinere i år.

- Vi har foreløpig ingen planer om tilsvarende pilotprosjekter i Norge, men vi følger løpende prosjekter med interesse, sier seniorrådgiver i ID-seksjonen i Politidirektoratet, Tore Rossland, til DinSide.

Når prosjektet er avsluttet skal Europakommisjonen vurdere om og når digitale pass skal innføres i hele EU/EØS-sonen.

Har du et tips om pass og passkontroll?

Har du et tips om pass og passkontroll?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om pass og passkontroll som du ønsker å om på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer