Testsentre: - Det virker

Oslo Lufthavn har flest positive tester.

OSLO LUFTHAVN: Testsenteret på Oslo Lufthavn har testet cirka 4100 passasjerer siden oppstart for halvannen uke siden - som utgjør ca 10 prosent av passasjerene. Av disse har 17 testet positivt, de fleste av disse kommer fra røde land. 12 var norske statsborgere og 5 utenlandske statsborgere. Foto: NTB scanpix
OSLO LUFTHAVN: Testsenteret på Oslo Lufthavn har testet cirka 4100 passasjerer siden oppstart for halvannen uke siden - som utgjør ca 10 prosent av passasjerene. Av disse har 17 testet positivt, de fleste av disse kommer fra røde land. 12 var norske statsborgere og 5 utenlandske statsborgere. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Under dagens pressekonferanse om coronasituasjonen, oppfordrer Helsedirektoratet ved helsedirektør Bjørn Guldvog, alle som ankommer landet etter å ha vært utenlands, til å teste seg ved ankomst Norge.

Han minner også om at en eventuell negativ test ikke gjør at man kan slippe karantene - og minner om at alle som ankommer Norge fra et rødt land like fullt må i karantene i ti dager etter ankomst Norge, uansett utfall av testen.

- Du kan være smittet selv om testen er negativ. Og derfor må du fortsatt være i karantene, selv om testen er negativ, uttaler Guldvog.

Tester ved coronatestsentrene

Det er opprettet testsentre på ankomsteder til Norge flere steder i landet, og det kommer flere.

Seinest i dag åpnet testsenteret på Svinesund.

Ifølge Guldvog testes i dag cirka 1,5 prosent av befolkningen - men kommunene må forberede seg slik at de har kapasitet til å teste opptil 5 prosent ved behov.

- Vi har slitt litt med importsmitte i forbindelse med at turismen økte i sommer. Og en av de tingene vi har etablert, er coronatestsentrene, sier Guldvog.

Det er totalt planlagt 21 testsentre i 17 kommuner - og de fleste skal være i gang.

- Vi anbefaler at alle som har symptomer eller mistenker at de har vært i kontakt med noen som har hatt smitte - og at alle som har vært i røde land - tester seg ved ankomst, oppfordrer Guldvog.

  • Oslo Lufthavn: 4100 passasjerer testet siden oppstart for halvannen uke siden - som utgjør ca 10 prosent av passasjerene. Av disse har 17 testet positivt, de fleste av disse kommer fra røde land. 12 var norske statsborgere og 5 utenlandske statsborgere.
  • Bergen Flesland: Over 2000 testet, funnet 1 positiv
  • Stavanger Sola: 1157 testet, 1 positiv
  • Trondheim Værnes: underkant av 800 er testet , 1 positiv
  • Sandefjord Torp: 550 testet, ingen positive så langt

- Det virker

- Totalt har 8607 testet seg på flyplasser i Norge, hvorav 20 har testet positivt ved ankomst.

- Vi har funnet en del som har hatt med smitte, som vi har kunnet avdekke på et tidlig tidspunkt - så dette har virket, uttaler Guldvog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer