Passkrisa fortsetter:

Tetter smutthull

Nå kan sommerferien kan ryke for reiseglade nordmenn.

IKKE EKTE NØD: Nordmenn som har rotet bort passet sitt brukte nødpassbestilling som redningsplanke. Nå forsvinner muligheten. Foto: Odd Roar Lange
IKKE EKTE NØD: Nordmenn som har rotet bort passet sitt brukte nødpassbestilling som redningsplanke. Nå forsvinner muligheten. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De rotet bort passet sitt, eller glemte å bestille time for nytt pass. Dermed ble redningen å kjøpe seg et nødpass i siste liten. Men nå forsvinner denne muligheten.

Norge er nemlig i ferd med å tømmes for nødpass. Og nå strammer politiet inn muligheten for at reisende kan kjøpe nødpass før de skal reise.

SØLVPUSS: Har du glemt å pusse bunadsølvet? Da kan denne videoen være noe for deg! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Månedlange ventetider på å få time til å bestille pass eller ID-kort, og ytterligere flere ukers ventetid for å få pass utlevert har fått mange til å gå for en nødløsning: å kjøpe det hvite nødpasset i stedet.

Men nå skal «smutthullet» altså tettes.

Kan gå tomme for nødpass

- Vi kan ikke risikere å gå tomme for nødpass. Derfor vil vi måtte stramme inn muligheten for å bestille nødpass. Det er kun de som kan dokumentere at det er en nødsituasjon som vil få kjøpt nødpass, sier seksjonssjef Arne Isak Tveitan, ved PF-ID-seksjonen i Politidirektoratet til DinSide.

En kan ikke bestille time til nødpass. Politiet vil heller ikke garantere nødpass ved oppmøte ved de politistasjonene og politipostene som utsteder slike éngangsplass.

Den som søker om nødpass må kunne fremvise dokumentasjon på at behovet er stort. Og da vil ikke en ordinære feriereise være tilstrekkelig.

Ny rekord

I løpet av de første 18 ukene i år har politiet utstedt 472 000 pass eller id-kort her i landet. Dette knuser rekordåret 2019, da det i samme periode ble utstedt 270 000 pass.
Nasjonale id-kort var ikke innført på dette tidspunktet.

Politiet har utvidet sin bestillingskapasitet, men passprodusentene har ikke nok pass eller id-kort på lager, og råvaremangelen på verdensmarkedet har ført til rekordlange køer for å få bestilt og levert pass og id-kort.

Hvor kan nødpasset brukes?

Selv om nødpass har væt en løsning for mange, så kan det være greit å vite at ikke alle land godtar norske nødpass.

Den som reiser har selv ansvar for å finne ut om landet du skal til godtar nødpass. Du finner informasjon om pass- og visumregler på Regjeringen sine nettsider (ekstern lenke).

Dette koster et nødpass

Et nødpass koster 1000 kroner og er bare gyldig for én reise tur/retur, og må leveres tilbake til politiet etter endt reise.

Du har fått nødpass, men har nå funnet ditt ordinære pass etter at du kom hjem. Hva gjør du da?

Dersom du har et gyldig pass som er tapt når du søker om nødpass, vil dette bli gjort ugyldig, og du må søke nytt ordinært pass eller id-kort.

Les også: Slik får du pass i ekspressfart

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer