Passkrisa:

Ti års kontrakt: - Uforståelig

Passleverandøren fikk ti års kontrakt for levering av norske pass. Da kan man ha gått glipp av store besparelser, mener anbudsekspert.

VANT: Seks aktører konkurrerte om å levere norske pass og id-kort i 2015. Det finske selskapet Gemalto Oy vant. De ble seinere kjøpt opp av Thales. Foto: Heiko Junge / NTB
VANT: Seks aktører konkurrerte om å levere norske pass og id-kort i 2015. Det finske selskapet Gemalto Oy vant. De ble seinere kjøpt opp av Thales. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Avtalen som ble inngått om levering av norske pass og ID-kort, har en varighet på minst ti år. Avtalen ble inngått i juli 2016.

Dagbladet har tidligere skrevet at prisen for kontrakten ble mer enn doblet, fra en kontraktsverdi på 700 millioner kroner utlyst i anbudskonkurransen, til 1,5 milliarder kroner som oppgitt verdi i tildelingen av kontrakten.

I 2014 utlyste Politidirektoratet (POD) en konkurranse om «anskaffelse av produkter og tjenester for norske pass og id-kort». I 2016 kunngjorde de at det finske selskapet Gemalto Oy hadde blitt tildelt kontrakten.

Seinere ble dette firmaet kjøpt opp av Thales AS i 2019, og det er de som i dag har problemer med å levere pass til 90 000 reiselystne nordmenn. Rundt 300 000 nordmenn mangler i dag pass.

«Tidsubegrenset»

I utlysningen av konkurransen om anbudet, står det at kontrakten vil ha en løpetid på minimum 6-8 år.

Men avtalen er «tidsubegrenset».

«Det skal inngås en tidsubegrenset kontrakt, med minstetid på 6-8 år, med etterfølgende årlig vurdering om behov for å konkurranseutsette hele eller deler av omfanget.», står det i konkurranseutlysningen fra POD.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer