Ti øyer du kan gå til

Vannet delte seg og til syne kom en sti. Det skjedde for Moses, og det kan skje deg. Vi forteller deg hvor.

Publisert
Sist oppdatert

Når tidevannet trekker seg tilbake og det blir lavvann, kommer nye og spennende ting fram i dagen. Som gangbare stier fra fastlandet til en øy, eller også stier fra øy til øy.

Dersom du planlegger en tur til et av stedene i denne artikkelen, så husk å sjekke tidevannstabellene. Snakk gjerne også med befolkningen i området – det kan være svært sterke strømmer på enkelte av disse stedene når høyvannet igjen melder sin ankomst.

 • Fire øyer lenger unna: Opplev Moses' mirakel og les historien om bestemor Pong, strandet på en øy i Sør-Korea. Bli med til Canada, India, Thailand og Sør-Korea.
 • Vadehavet

  Vadehavet strekker seg 500 kilometer fra Esbjerg i Danmark til Den Helder i Nederland, og er et av verdens største våtområder. Dette er også verdens lengste, ubrutte strekning med tidevannsflater. Området består av en rekke øyer og sandbanker, og når havet trekker seg tilbake ved lavvann, tørrlegges store områder – og du kan vandre tørrskodd ut til øyene. Det arrangeres guidede turer flere steder på strekningen.

  Vakre Mont-Saint-Michel er en populær turistattraksjon i Frankrike.
Foto: Jorge Tutor
  Vakre Mont-Saint-Michel er en populær turistattraksjon i Frankrike.
  Foto: Jorge Tutor Vis mer
  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Mont-Saint-Michel

  Mont-Saint-Michel ligger cirka en kilometer utenfor fastlandet, helt vest i Normandie. Øya er cirka en kilometer i diameter og rundt 80 meter høy, og på toppen av den vesle øya ligger et benediktinerkloster bygget mellom 1100- og 1600-tallet. Mont-Saint-Michel er et av de best besøkte monumentene i Frankrike, etter Eiffeltårnet og Versailles. Det står også på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

  Mont-Saint-Michel ligger 52 kilometer øst for Saint-Malo.

  Opprinnelig var øya landfast kun ved lavvann. I dag kan du gå over til øya over en vei på en demning, men denne skal imidlertid rives og erstattes av en bro i 2004.

  Saint Michael’s Mont

  I Mount’s Bay på tuppen av sørvestre England ligger Saint Michael’s Mont. Øya er 8,5 hektar stor, og rager 61 meter over havet. Den er forbundet med landsbyen Marazion ved lavvann, men dersom du bommer på tidevannet er det muligheter for å ta ferge ut.

  Slottet på den vesle øya har gjennom historien fungert som kirke, priorinnekloster, fort, og privat hjem. I dag er det åpent for omvisning året rundt. Fra toppen av øya har du utsikt til Land’s End og Lizard Point.

 • Mer informasjon om Saint Michael’s Mont finner du på øyas internettside.
 • Sully Island

  Sully Island ligger utenfor den vesle byen Sully, som ligger ved Bristolkanalen, rundt 11 kilometer vest for Cardiff. Sully Island er forbundet med fastlandet ved en steinete vei som kommer fram ved lavvann. Du som ønsker å passere over den steinete veien, rådes til å sjekke tidevannstabellen nøye; strømmen er sterk og det kan lett bli farlig dersom du passerer når veien igjen slukes av tidevannet.

  Store tidevannsforskjeller ved La Corbiére fyr på sydvestlige Jersey.
  Store tidevannsforskjeller ved La Corbiére fyr på sydvestlige Jersey. Vis mer

  Corbiére

  Tidevannsforskjellen er stor i Den engelske kanal, og forholdene ved kanaløyene Jersey, Guernsey, Sark og Aldeney er intet unntak. Tidevannsforskjeller på opp til 12 meter endrer kystssonen dramatisk gjennom døgnet. På Jerseys sydvestlige spiss kan du oppleve det på spennende vis ved å besøke det velkjente landemerket, Corbiére fyrtårn. Storbritannias første betongfyr, bygget i 1874, ligger på en holme som kun er tilgjengelig ved lavvann. En betongvei mellom klippene fører ut til holmen ved lavvann. Om bølgene ikke bruser for mye, blir du varslet av ringlende bjeller når høyvannet er på vei inn. Det er tilrådelig å følge varselet, så slipper du å være øyfast til neste lavvann.

  Hebridene

  I de indre Hebridene, mellom øyene Mull og Islay på Skottlands vestkyst, ligger øyene Colonsay og Oronsay. Colonsay er den største av de to øyene, med fergeforbindelse fra Oban eller Kennacraig.

  Du kan vandre den halvannen kilometeren mellom Colonsay og Oronsay, over tidevannsstranden The Strand som åpenbarer seg ved lavvann. Befolkningen på Colonsay teller rundt 100 innbyggere, og på Oronsay er det begrenset til et par. På Oronsay ligger ruinene av et priorinnekloster som skal være verdt er besøk om du tar turen over tidevannsstranden.

 • Sjekk ut Colonsays nettside.
 • Fire øyer lenger unna: Opplev Moses' mirakel og les historien om bestemor Pong, strandet på en øy i Sør-Korea. Bli med til Canada, India, Thailand og Sør-Korea.
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer