Ti passbud

Alt du trenger å vite om pass på ferien - notér, skriv ut!

Publisert
Sist oppdatert

1: Selv om Norge er medlem av Schengen som fremmer passfri reise mellom medlemslandene, så er pass den eneste norske legitimasjon som gjelder i utlandet. De fleste flyselskaper vil også kreve pass selv om du reiser innenfor Schengen. Husk også at land som Storbritannia ikke er Schengen-medlem, og uansett vil kreve pass ved innreise. Enkelte land krever i tillegg at du har visum for innreise. Utlenlandske statsborgere bosatt i Norge kan trenge visum eller transittvisum; de må også sørge for å ha et stempel i passet som sier at de har bosettingstillatelse i Norge for at de skal kunne reise under Schengen-reglene. Sjekk med reisebyrået, eller det aktuelle landets ambassade.

2: Sjekk at passet har tilstrekkelig gyldighetstid. Enkelte land krever at passet må være gyldig i minst tre til seks måneder etter innreise. Er det ikke det, kan du bli nektet adgang.

3: Nytt pass koster 990 kroner for personer over 16 år, og 420 for barn under 16, og skal kunne leveres på ti arbeidsdager. Beregn imidlertid lengre leveringstid i sommersesongen og hektiske ferieperioder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer