Ti råd for tryggere ferie

Terrorbombene har rammet Europa, og vi føler igjen på skrekken for å reise langt fra familie og hjemmet. Hvordan gjøre ferien tryggest mulig?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fortsatt er det slik at sjansen for å bli rammet av kriminelle handlinger, trafikkulykker og uhell er langt større enn sjansen for å bli rammet av terror. Manges personlige syn er at om vi lar terroristene begrense oss, så er det likestilt med å la dem vinne.

- Det er viktig at vi ikke skaper for mye engstelse. Over tid har faktisk Europa blitt stadig tryggere. Fra 1999 og frem til nå har internasjonal terror vært borte fra Vest-Europa, sier førsteamanuensis Jan Oskar Engene fra institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Det betyr imidlertid ikke at du skal la være å ta fornuftige forhåndsregler. Så hvordan finne den tryggeste reiseveien blant farene som truer? Merk at farene er mer enn terror. Her er ti råd til den engstelige.

Din mening:

Er du blitt redd for å reise? (Avsluttet)
Nei, er ikke redd for å reise(50%) 110
Holder meg unna visse land(28%) 62
Ja, men reiser likevel(16%) 35
Ja, holder meg hjemme(7%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


1: Er Spania farlig

Spanjolene har levd med terror i mer enn 30 år, og flere aksjoner har vært rettet mot turister. Men det har aldri før vært så store terroraksjoner som dette i landet. Spørsmålet om hvem som har ansvaret for masseslaktet på Madrids tog er fortsatt åpent. Uansett om det er ETA eller grupper i al-Qaidanettverket, har de vist at det lar seg gjøre å få til så skrekkelige udåder også i Spania. Spørsmålet om du tør reise dit, er det kun du som kan svare på. Ingen myndigheter i de landene vi har undersøkt advarer imidlertid mot reiser til Spania nå.

- Spania er ikke farligere enn før, og dette angrepet har ikke noe ved seg som tyder på en større bølge av aksjoner i Spania, sier Engene til DinSide.

 • Råd om reiser til Spania
 • 2. Risiko avhenger av de som angriper

  - Det avgjørende spørsmålet etter aksjonen i Madrid er hvem som står bak. Er det ETA er det først og fremst et internt forhold i Spania. Størrelsen på dette angrepet kan i så fall bety begynnelsen på slutten for denne organisasjonen. (Fordi det da er sannsynlig at de vil miste enhver rest av støtte, red. anm.) Er det al-Qaida som står bak betyr det imidlertid begynnelsen på noe nytt. Det vil være første gang de angriper i Vest-Europa, sier Engene.

  Om terroren i Spania ble utført av ETA er det ingen umiddelbar grunn til å frykte økt risiko for terror i andre land. Om det derimot er et al-Qaidaangrep, er det grunn til å anta økt terrorrisiko også i andre land i vesten generelt og Europa spesielt. Det er de fleste terrorforskere enige om. I Danmark går for eksempel flere eksperter ut med uttalelser om at al-Qaidaangrep også like gjerne kunne truffet andre europeiske land som har bidratt i Irak-konflikten.

  London har lenge blitt sett på som attraktivt for terrorister, og har også tidligere erfaring med terroranslag fra IRA. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
  London har lenge blitt sett på som attraktivt for terrorister, og har også tidligere erfaring med terroranslag fra IRA. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  3: Hvilke land er farlige?

  Det ligger i terrorens vesen at det er vanskelig eller umulig for deg og meg å si når og hvor den rammer.

  - al-Qaida har for eksempel angrepet nye land hver gang de har aksjonert, forklarer Engene, og refererer til steder som er rammet av organisasjonens aksjoner; Tyrkia, Saudi-Arabia, Tunisia, Kenya, USA og Indonesia.

  En liten pekepinn kan du få ved å sjekke hvilke land myndighetene advarer mot. Norske UD er vanligvis ikke de raskeste på banen til å advare, så det kan være greit å sjekke også andre lands reiseråd. Amerikanske myndigheter er vanligvis relativt proaktive, og tidlig ute med advarsler. De har også grundige beskrivelser av risikoområder og andre forhold for alle land.

 • Disse landene og områdene bør du holde deg unna.
 • 4: Hvilke land er tryggest?

  En ting er hvilke land som regnes som utrygge reisemål. En annen innfallsvinkel er å spore opp de landene som kan regnes som tryggest. Er det trusler fra al-Qaida som skremmer mest, kan det være smart å unngå land med sterke muslimske grupper. Av populære turistland gjelder det for eksempel land som Tyrkia, Indonesia, Marokko og Tunisia. Dernest er det også en kjensgjerning at landene som har stått i front i Irak-krigen pekes ut som risikoland. Det gjelder USA, Storbritannia, Australia, Japan, Polen, Italia og Spania først og fremst. Men også Norge er blant landene som er nevnt spesifikt i trusler fra al-Qaidagrupperinger, mens vårt naboland Danmark også har vært en aktiv støttespillere overfor Bush og krigen i Irak. Andre land som har holdt seg langt unna denne konflikten kan være et bedre alternativ for deg som vil ut i verden, men forskere advarer om at ingen kan være helt trygge siden terroristene gjerne slår til på overraskende måter og overraskende steder.

 • Forslag til antatt trygge reisemål.
 • 5: Store ansamlinger – økt risiko

  Terrorgruppene antas å være ute etter stor oppmerksomhet, og å ramme det utsatte landets myndigheter ved å vise at de ikke er i stand til å beskytte sine egne innbyggere. Og når får terroristene mest mulig oppmerksomhet? Jo, vanligvis når de treffer mål med stor symbolverdi, og når de dreper mange mennesker. Store arrangementer som OL kan være attraktive mål i så henseende.

  Det kan være smart å unngå å reise på tidspunkter og steder der mange samles. I Madrid ble togene rammet i rushtiden, på Bali gikk bombene av på nattklubbene på kveldstid. Moralen må være å holde seg unna store menneskeansamlinger, men det er i praksis vanskelig å gjennomføre.

  6: Symboler

  Siden det er vanskelig å spå hvor terroren rammer neste gang, er det også vanskelig å anslå når den rammer. Igjen kommer vi tilbake til det med å unngå spesielle begivenheter som får stor oppmerksomhet verden over. Mange peker for eksempel på at bombene i Madrid sannsynligvis hadde sammenheng med valget i landet. Mange frykter også hva som kan skje rundt det forestående kronprinsbryllupet i Spania. I Norge har det vært mye oppmerksomhet omkring utdelingen av Nobels fredspris, og muligheten for at arrangementene rundt denne utdelingen kan være et potensielt terrormål.

  - Symboler, landets utenrikspolitikk, internasjonale institusjoner og nærhet til internasjonale medier kan være viktige faktorer for de som planlegger terroraksjoner, sier Engene og peker også på at terroristene trenger lett adgang til landet, og eventuelt muligheter til å stikke igjen etter aksjonene.

  Mange spekulerer også i tallmagi - for eksempel at terrorgrupper vil finne det ekstra aktuelt å gå til angrep på datoer som har tilsvarende tallkombinasjoner som 11. september, eller datoer som ligger et visst antall dager etter 11. september. Andre vurderer enkelte datoer som mer utsatte, for eksempel merkedager i muslimske kalendere, eller merkedager i landene som blir angrepet.

  - Viktigheten knyttet til symboler, datoer og tall må ikke undervurderes. Det er et historisk faktum at mange ytterliggående organisasjoner legger stor vekt på slike elementer, forklarer Engene, men sier også at det er vanskelig å forutse noe på bakgrunn av slike symboler.

  Det kan altså lønne seg å unngå å reise til steder der det er forventet spesielt stor oppmerksomhet i nasjonale og internasjonale medier, og tidspunkter der et potensielt terroranslag vil få stor betydning overfor myndigheter i det aktuelle landet, eller for terroristene og grupper de identifiserer seg med.

  7: Reisemåte

  I flere tilfeller har kollektive transportmidler blitt rammet av terror. Enten det er fly i USA, buss i Israel, tog i Madrid eller undergrunnen i Tokyo. Det er ikke mulig å kalkulere seg helt bort fra risikoen ved å velge kollektiv transport, men mange vil velge å kun benytte selskaper eid av land som ikke er involvert i konflikter. Selv om israelske El Al er regnet for å være et av verdens tryggeste flyselskap hva gjelder flykapringer, er de et opplagt mål for mange terrorgrupper.

  Tog er vanskelige å sikre.
  Tog er vanskelige å sikre. Vis mer


  - Tog er nok likevel mer risikabelt. Etter 11. september har sikkerhetsarbeidene rundt luftfarten redusert mulighetene for aksjoner med fly. Det har også blitt gjort grundig arbeid med sikring av skipsfart og havner. Tog er imidlertid mye vanskeligere å sikre. Jernbanen er lett å ramme, og nesten umulig å sikre, og effekten av aksjoner er som vi ser stor, mener Engene som allerede i 2002 spådde at neste store aksjon ville bli knyttet til jernbanene i Sentral-Europa.

  For kortere etapper er sjansen for å bli terroroffer mindre i taxi eller leiebil enn på buss og tog, selv om vi må påpeke at sannsynligheten for å havne i bilulykker er langt større enn for å rammes av terror.

 • Her kan du sjekke hvilke flyselskap som har vært rammet av ulykker
 • 8: Vokt egen adferd

  For å unngå å havne i konflikt, er det også viktig å være oppmerksom på egen adferd når du først er på reise. Unngå å gjøre ting som kan provosere i andre land og kulturer. Sett deg inn i skikk og bruk der du oppholder deg, og hold en lav profil.

 • Kyssing forbudt – og andre intime regler

 • Hilsing verden rundt

 • Merkelige lover og regler

 • Tekstilfakta for globetrotteren
 • Faren for å bli rammet av tyveri, ran og ulykker er langt større enn å bli rammet av terror.
  Faren for å bli rammet av tyveri, ran og ulykker er langt større enn å bli rammet av terror. Vis mer


  9: Kriminalitet

  Som vi nevner i innledningen er det større sjanse for å rammes av konvensjonelle kriminelle handlinger, enn å havne i terroraksjoner. Så for å øke trygghetsfølelsen ytterligere kan det være lurt å unngå steder som er kjent for høy kriminalitet. Pass spesielt på i storbyer, hold deg unna mørke bakgater, ikke vis deg frem i dine dyreste smykker og gevanter og hold dyrt utstyr innelåst.

 • USAs farligste byer
 • 10: Vær gatesmart

  Skal du først unngå tyveri og kriminalitet er det greit å kjenne de triksene som skurkene opererer med.

 • Tyvenes triks

 • Forsikringsselskapenes råd: Dette må du passe deg for
 • Er redsel grunn nok til avbestilling?

  Det er ikke nok å bare si at du har blitt engstelig for å reise hvis du vil ha pengene tilbake for billetter du allerede har kjøpt og betalt. Men når kan du avbestille i trygg forvissning om at du ikke taper pengene dine?

 • Er redsel grunn nok til avbestilling – her er mer om når og hvordan.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer