Ti råd til amerikanske turister

De har ikke det beste ryktet. Nå får de hjelp.

Publisert
Sist oppdatert
Mange amerikanere bruker ikke kniven når de spiser, men skyfler i seg maten med gaffel.


Det er det amerikanske reisemagasinet Budget Traveler som påpeker at amerikanere ikke er den mest elskede turistgruppen.

Derfor har bladet listet opp de ti vanligste bommertene amerikanere på tur gjør, og hvordan man kan unngå dem.

Ikke bare amerikanere

Budget travel mener amerikanere har en del å løre om skikk og bruk når de reiser. Foto: Colourbox
Budget travel mener amerikanere har en del å løre om skikk og bruk når de reiser. Foto: Colourbox Vis mer


Nå skal det sies at det ikke bare er amerikanere som tråkker i baret når de er ute og reiser. Det kan skje alle, også oss pottitbønder fra Norge.

Les også: Oh behave! Test deg selv på skikk og bruk

Her er de ti råd til amerikanere på tur:

Følg det lokale tempoet

Amerikanere har ifølge Budget Travel vanskelig for å tilpasse seg rytmen i andre land. Det nytter ikke å stresse når man er i Karibia, og det virker rart å gå ut og spise middag klokken åtte i Spania, der folk ikke spiser før 10-11 om kvelden. Ting tar tid, heter det, og i noen land er rytmen mye mer avslappet enn man er vant til hjemme fra. Slapp av og senk skuldrene.

Gjør et godt førsteinntrykk

Sett deg inn i hvordan folk hilser i landet du besøker. Amerikanere er vant til å strekke frem hånden og hilse, men det er ikke like vanlig i alle land. I noen klemmer man hverandre, i andre bukker man.

Tenk på hva du sier

Ja, ting er annerledes når man er i utlandet. Det er vel noe av poenget når man er ute og reiser? Da er det dumt å komme med ubetenksomme kommentarer av typen: "Your cars are so small here!" eller "Det er helt utrolig at denne restauranten ikke har isbiter!". Budget Traveler oppfordrer amerikanerne til å tenke seg om før de buser ut med kommentarer som kan virke fornærmende.

Les også: Ubehøvla nordmenn?

Skjerp bordskikken

Mange amerikanere bruker ikke kniven når de spiser, men skyfler i seg maten med gaffel. Det kan virke ganske ubehøvlet i land der man er opptatt av å spise pent med kniv og gaffel. Vinen helles fra høyre, og man strekker seg ikke over bordet for å få tak i noe. Blir man budt noe som ikke faller i smak, smil og spis så mye som mulig, likevel.

Snakk språket

Amerikanere har en tendens til å tro at alle snakker engelsk, men det er ikke tilfellet. Det er greit at man ikke er flytende i alle språk, men det er høflig å lære seg enkle gloser som " god dag", "farvel", "ja", "nei", "vær så snill" og "takk".

Ikke overtips

Ingen tipser så mye som amerikanere. Det er ikke så rart, for i USA får ofte ikke servitørene mer enn minstelønn, og de er avhengige av tipsen. Men å tipse for mye er ikke alltid heldig. Det kan bli sett på som en måte å skryte av rikdommen sin på, mener Budget Travel. Usikker? Hør med resepsjonssjefen på hotellet hva som er vanlig.

Pass på kroppsspråket

"Everything is a-OK" Men OK-tegnet betyr noe obskønt i en rekke land. I andre land bør kvinner droppe shortsen til fordel for langbukser. Og sandaler er ikke alltid like populært på finere spisesteder. Turister bør dessuten merke seg etiketten før de eventuelt besøker helligdommer og religiøse bygninger.

Les også: De groveste håndtegnene

Snakk skoleengelsk

Veldig mange snakker engelsk, men det betyr ikke at amerikanere kan bable i vei som de gjør når de er hjemme. Når engelsk ikke er førstespråket, skjønner ikke alltid de lokale amerikanernes slang og uttrykk. Budget Travel råder amerikanere til å snakke så klart og tydelig som mulig, og prøv å holde seg til skoleengelsk.

Ta med deg gaver

Dersom man blir invitert hjem til noen, er det høflig å ta med en gave, påpeker magasinet. Blomster er ganske trygt, bare du ikke kjøper i begravelsesfarge. Andre smågaver hjemmefra kan også anbefales, ifølge disse tipsene. T-skjorter eller kjøleskapsmagneter er eksempler. Det behøver ikke koste mye, det er tanken som teller.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer