Ti spesielle overnattingssteder

Vi har besøkt ti spesielle overnattingssteder i Nederland, fra Vuren i sør til Harlingen i nord.

Publisert
Sist oppdatert
Sov i vintønner på hotellet De Vrouwe van Stavoren.
Sov i vintønner på hotellet De Vrouwe van Stavoren. Vis mer
Hotelleier Ron van der Kooi hentet tønnene fra Sveits for 15 år siden.
Hotelleier Ron van der Kooi hentet tønnene fra Sveits for 15 år siden. Vis mer

 • Her kan du se bildene
 • Vintønne

  I hotellet De Vrouwe van Stavoren kan du sove i 15.000-liters vinfat. Hotellet har fire slike fat, som hvert rommer to personer – og som har romnumrene vat 1-vat 4. Tønnene er rødvinstønner fra Sveits, som hotelleier Ron van der Kooi tilfeldigvis kom over på vei til Italia.

  - Vi var på vei til Italia i bil, da vi så vinfatene ligge ved en vingård. De var ikke i bruk, og min kamerat sa at disse var store, store nok til å sove i, så jeg tenkte hvorfor ikke, forteller Ron van der Kooi.

  Vinfatene har huset gjester på hotellet i 15 år, og selv om de nok luktet litt vin de første årene, er det ikke mye bouquet som henger igjen i veggene lenger.

  De Vrouwe van Stavoren har også en interessant historie i seg selv, denne kan du lese i bildespesialen.

  Pris:
  € 85,50 (641 NOK) for to personer inkludert frokost.

  Adresse/kontaktinfo:
  De Vrouwe van Stavoren, Havenweg 1, Stavoren. Tlf: +31 (0)514 681202.

 • Hotellets internettside
 • Duick Foeke Zandsta i organisasjonen som jobber for å ivareta den gamle møllen.
  Duick Foeke Zandsta i organisasjonen som jobber for å ivareta den gamle møllen. Vis mer
  Den er idyllisk beliggende, Sweachmermolen.
  Den er idyllisk beliggende, Sweachmermolen. Vis mer
  Gosse Beerda er mannen bak fyrtårnet, redningsbåten og den kommende havnekranen.
  Gosse Beerda er mannen bak fyrtårnet, redningsbåten og den kommende havnekranen. Vis mer

  Mølle

  I Langweer kan du sove i en gammel mølle fra 1782, som er innredet som sommerhus. Sovealkover og noe primitive baderomsinnretninger er plassert nede, mens det i toppen av mølla er oppholdsrom og kjøkken. Det er soveplass til 7-8 personer.

  Mølla ble opprinnelig brukt til å pumpe vann ut av dikene, men ble pensjonert og avløst av en elektrisk pumpe i 1925. Den elektriske pumpa ble i sin tur stoppet i 2000. Man ville da rive mølla, men den ble reddet av en eldre dame som kjøpte den til sommerhus. I dag blir mølla passet av en organisasjon som jobber for å ivareta den.

  Pris:
  Cirka € 600 (4.500 NOK) for en uke.

  Adresse/kontaktinfo:
  Langweerder molen, Boarnsweachsterdijk 5, Langweer. Tlf: +31 (0)513 416030.

  Fyrtårn

  Fyrtårnet i Harlingen var den iderike og originale Gosse Beerdas første hotellprosjekt. I toppen av det flotte fyrtårnet fra 1922 kan to mennesker nyte utsikten over byen og vannet. Tårnet fungerte som et fyr fram til 1998, og da det ble stengt kjøpte Beerda tårnet og gjorde det om til et ”minihotell”. 90 trinn leder opp til tårnets indre, 24 meter over havet. Tårnet har plass til to, og det er ikke tillatt å motta besøk eller være flere enn to i tårnet på samme tid – fordi det ødelegger atmosfæren, som skal være veldig spesiell. Dette er et av vilkårene alle gjester må godta før de får overnatte i tårnet.

  - Hvis du er glad når du går opp, er du enda gladere når du går ned. Men hvis du er trist når du går opp, er du enda tristere når du går ned. Det kan ikke gjøre deg lykkelig om du ikke egentlig er det, sier Beerda.

  Tårnet skal være et populært overnattingssted; det er ifølge Beerda fullbooket ut 2003.

  Pris:
  € 249 (1.868 NOK) for to personer, frokost inkludert.

  Adresse/kontaktinfo:
  Harlingen Lighthouse, Havenweg 1, Harlingen. Tlf: +31 (0)515 540550.

 • Fyrtårnets nettside
 • Livbåten Lilla Marras ligger til kai i Harlingen.
  Livbåten Lilla Marras ligger til kai i Harlingen. Vis mer

  Livbåt

  Den gamle engelske livbåten Lilla Marras fra 1955 har fått nye oppgaver. Prosjektets bakmann og livbåtens eier, Gosse Beerda, bygget om båten vinteren 2000/01, til et svært moderne ”minihotell”. Livbåten tar imot inntil to gjester på havna i Harlingen. Møblementet og utformingen av de indre gemakkene i redningsbåten er absolutt med i tiden, til og med plasseringen av elementene er noe uortodoks. Med toalettet plassert rett ved sengen bør du ikke være blyg overfor din romkamerat, men ifølge herr Beerda har de ikke mottatt noen klager.

  - De som kommer for å bo her, er uansett mennesker som er så glad i hverandre at det ikke er noe problem, forteller Beerda.

  Livbåten ligger til kai i Harlingen, hvor gjestene også tilbringer natten. Livbåten kan også tas ut på en seiltur; da betaler man ekstra for turen og skipper.

  Pris:
  €199 (1.493 NOK) per natt for to personer, inkludert frokost. For en to timers seiltur med skipper, koster det € 139 ekstra.

  Adresse/kontaktinfo:
  Lifeboat Harlingen, Noorderhaven - ovenfor nummer 86, Harlingen. Tlf: +31 (0)515 540550.

 • Redningsbåtens nettside
 • I denne havnekranen vil du kunne overnatte fra mai neste år.
  I denne havnekranen vil du kunne overnatte fra mai neste år. Vis mer
  Det er seks hytter i "gaten" hos De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje.
  Det er seks hytter i "gaten" hos De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje. Vis mer
  Marc Rewinkel driver det originale herberget og en svært populær restaurant, De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje.
  Marc Rewinkel driver det originale herberget og en svært populær restaurant, De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje. Vis mer

  Havnekran

  Havnekrana i Harlingen er Gosse Beerdas siste og absolutt hans mest spesielle prosjekt. Oppe i det gamle kranhuset, 18 meter over bakken, skal det bli overnattingsplass for to. Arbeidet med ombyggingen og restaureringen av den rustne kranen er i gang, og Beerda forteller at han håper å kunne motta de første gjestene i mai 2003.

  Pris: Ikke kjent

  Adresse/kontaktinfo:
  Tlf: +31 (0)515 540550.

  Med høner

  På hotellet med det beskjedne navnet De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje - eller Onkel Lammert og Tante Klaasjes herberge – kan du sove i garderobesenger, ved siden av kaklende høner. Ved inngangen til hotellet blir du møtt av en advarsel:

  «Warning: This is not an ordinary hotel.» Plakaten forklarer videre at du her kan sove i garderobesenger, plukke ferske egg fra hønene, gjøre ditt fornødne på utedo og dusje under en hageslange.

  Hotellet består av seks små hytter som er bygd rundt en ”gate” inne i hotellet. Ved inngangen til gaten bor hønene, hvor du altså går for å plukke ferske egg til egen frokost. Den ene ”hytten” ligger vegg i vegg med hønseburet, og med kun et vindu mellom sengen og hønsehuset får du virkelig følelsen av å sove med høner.

  Hva er så historien bak tante Klaasje og onkel Lammert? Dette kan du lese mer om i bildespesialen.

  Pris:
  €32 (240 NOK) per pers inkludert frokost, når to personer bor sammen.

  Adresse/kontaktinfo: De Herberg van Oom Lammert en Tante Klaasje, Merk 3, Workum. Tlf: +31 (0)515 54 1370.

 • Hotellets internettside
 • Ben Spee er ansvarlig for driften av herberget Fort Vuren. Han synes ikke noe om merking av veien hit langs landeveien; helst skal gjestene komme vandrende til fortet.
  Ben Spee er ansvarlig for driften av herberget Fort Vuren. Han synes ikke noe om merking av veien hit langs landeveien; helst skal gjestene komme vandrende til fortet. Vis mer

  Fort

  Fort Vuren er en av de billigere overnattingsmulighetene i denne oversikten. Dette er et vandrerhjem, og for en seng en natt betaler du € 17 – eller 128 norske kroner. Men da er det også vandrehjemstandard, med sovesaler og nøktern standard.

  Fortet er en del av en forsvarslinje som ble bygget i 1848 for å holde englendere, germanere og prøyssere ute av Holland. Fortet ble bygget for å huse 320 soldater, men det kom aldri i kamp. I stedet ble det brukt som lager for militære formål, og etter krigen ble fortet brukt som fengsel for folk som foretrakk tyskerne.

  Fort Vuren har fungert som herberge i fem år. Det er åpent hele året, men kun helgene etter 15. september. Det er også mulig å leie fortet til diverse fester og arrangementer.

  Pris:
  € 17 (128 NOK) per pers for overnatting. € 35 for middag på kvelden, overnatting og frokost.

  Adresse/kontaktinfo:
  Fort Vuren, Waaldijk 29A, Vuren. Tlf: +31 (0)183 660950.

 • Stiftelsen WFFs internettside
 • Slottet Kasteel 't Kerkebosch.
  Slottet Kasteel 't Kerkebosch. Vis mer

  Slott

  I en helt annen klasse enn Fort Vuren er slottet Kasteel ’t Kerkebosch i Zeist. Dette er et slott bygget som et privat hjem i 1904, og omgjort til hotell og restaurant i 1947. Navnet Kerkebosch – eller kirkens skog på norsk – kommer av at kirken var eiendommens opprinelige eier. Slottet har flere bånd til kirken; som de imponerende dørene fra 1700-tallet, hentet fra domen i Utrecht. Slottet er fremdeles i privat eie, men leies ut til hotellkjeden.

  Pris:
  Varierer, fra cirka € 180 (1.350 NOK) for to personer i dobbeltrom, frokost inkludert.

  Adresse/kontaktinfo:
  Kasteel ’t Kerkebosch, Arnhemse Bouvenweg 31, Zeist. Tlf: +31 (0)306 926666.

 • Hotellets internettside
 • De Tovenaarsberg var opprinnelig en gård, og hotellrommene ligger i det som var stallen.
  De Tovenaarsberg var opprinnelig en gård, og hotellrommene ligger i det som var stallen. Vis mer
  Henny Groote forelsket seg i Tovenaarsberg, og kjøpte det da den forrige eieren solgte det i fjor.
  Henny Groote forelsket seg i Tovenaarsberg, og kjøpte det da den forrige eieren solgte det i fjor. Vis mer

  Med troll og hekser

  I De Tovenaarsberg kan du sove med hekser, magikere og troll. Trollmannshuset har sju rom som er innredet etter forskjellige tema: speilkammeret, tårnrommet, magikerrommet, trollekammeret, drømmekammeret, heksesuiten, forrådskammeret. I tillegg er to nye rom under bygging: alverommet og fe-suiten.

  De Tovenaarsberg eies og drives i dag av Henny Groote, men stedet og ideen ble påbegynt av den tidligere eieren. Historien skal ha det til at det en gang i tiden bodde en trollmann her – og kanskje er det derfra ideen om å skape et slikt magisk overnattingssted kom.

  I tillegg til overnatting, har trollmannshuset også en rikt utsmykket kafé og restaurant som er vel verd et besøk. Her serveres det middag for gjestene, men her er ingen ordinær a la carte restaurant; her serveres magikerens måltid, som er en overraskelsesmeny.

  Pris:
  Varierer med rommene, fra €62,50 (469 NOK) for speilkammeret til €137,50 (1032 NOK) for heksesuiten (for to personer med frokost).

  Adresse/kontaktinfo:
  De Tovenaarsberg, Den Hool 10, Holsloot. Tlf: +31 (0)591 564113.

 • Pensjonatets internettside
 • Overnatt på en seilbåt.
Foto: de Zeilvaart
  Overnatt på en seilbåt.
  Foto: de Zeilvaart Vis mer
  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Seilbåt

  Sov i en seilbåt på en av Nederlands store innsjøer, Ijsselmeer eller Markermeer. Du kan leie en båt for en dag, for flere dager, for rundturer eller transportetapper. Det finnes en mengde utleiere, og båter av forskjellig størrelse. Vi tilbrakte en natt om bord på klipperen Amore Vici – mer om dette kan du lese i denne artikkelen.

  Pris: Varierer med størrelse på båt, antall sengeplasser med mer. En helg med Amore Vici koster ca. €1.830 – eller cirka 13.800 kroner. Da er det sengeplass til 18.

  Adresse/kontaktinfo: Skipper Erik Hulsman på Amore Vici, tlf: +31 (0)651 231487. Seilutleie de Zeilvaart, tlf: +31 (0)228-312424. Flere båtutleieselskap finner du i denne artikkelen.

 • Se bildene

 • Tilbake til hovedartikkelen
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer