Ti steder som forsvinner

Disse turistmålene er av forskjellige grunner i ferd med å forsvinne.

Publisert
Sist oppdatert
Issmeltingen kan føre til flom i andre områder, for eksempel i Norge, Island, Alaska og USA


Global oppvarming truer hele verden, og dermed står også en rekke kjente turistmål i fare for å forsvinne.

Her i Norge har det vært mye snakk om Bryggen i Bergen, som står i fare for å stå under vann dersom den globale oppvarmingen fører til at vannstanden stiger.

Men det er ikke bare Bryggen i Bergen som kan oppleve at klimaendringene blir fatale. Og det er ikke bare klimaendringer som gjør at turistattraksjoner går en usikker framtid i møte.

AskMen.com har laget en liste over ti steder som står i fare for å forsvinne:

Foto: Harald Kenneth Loe Foto: Harald Kenneth Loe
Foto: Harald Kenneth Loe Foto: Harald Kenneth Loe Vis mer


10. Grønland

Grønlandsisen dekker omtrent 81 prosent av øya, og utgjør en tjuenedel av verdens is. Smelter denne isen, vil Grønland bli et øyrike, og de berømte isbreene vil ikke lenger kunne trekke turister dit. Isbjørnen vil miste sitt leveområde, og issmeltingen kan føre til flom i andre områder, for eksempel i Norge, Island, Alaska og USA.

Balikonferansen som pågår nå prøver å finne frem til den mest effektive måten å stanse global oppvarming. Det snakkes om at co2-utslipp fra biltrafikk og oljeproduksjon må reduseres kraftig, men også om at planting av skog og bevaring av regnskogen er like viktig.

Mer om Grønland: Greenland Info

Foto: Coral Triangle Centre Foto: Coral Triangle Centre
Foto: Coral Triangle Centre Foto: Coral Triangle Centre Vis mer


9. Koralltriangelet i Sørøst-Asia

Koralltriangelet som ligger mellom Indonesia, Malayasia og Filippinene representerer det mest varierte korallrevet, plante- og dyreliv i verden. her finnes hele 450 korallarter. Nå er 70 prosent av revet truet av overfiske, fiskemetoder som bruk av garn og dynamitt (!), og forurensing.

Miljøvernorganisasjoner jobber for å få landene til å samarbeide om å gjøre triangelet om til et såkalt Marine Protected Area, en slags undersjøisk naturpark, der fisket skal foregå på forsvarlig vis, og korallene beskyttes mot skader og forurensing.

Les mer hos WWF

Foto: Tibet Heritage Fund Foto: Tibet Heritage Fund
Foto: Tibet Heritage Fund Foto: Tibet Heritage Fund Vis mer


8. Gamlebyen i Leh, Ladakh, India

Den gamle hovedstaden i kongedømmet Ladakh, er en intakt og sjelden middelalderby i Himalaya. Hit strømmer turistene for å traske mellom klosterne, og oppleve den vakre naturen og det rike dyrelivet, deriblant den sjeldne snøleoparden. Klimaendringene har imidlertid ført til kraftige regnfall, noe naturen og byen ikke tåler spesielt godt, særlig ikke med de mengdene turister som kommer.

Infrastrukturen i byen er nødt til å forbedres, og nå setter World Monument Fund opp en plan for hvordan dette kan gjøres uten å ødelegge den gamle arkitekturen.

Mer info: Tibet Heritage Fund

Fotoet er hentet fra Wikipedia Foto: Wikipedia
Fotoet er hentet fra Wikipedia Foto: Wikipedia Vis mer


7. Babylon, Irak

Babylon, som ligger 80 kilometer sør for Bagdhad, var opprinnelig hovedstaden i Mesopotamia, en region som av mange regnes som sivilisasjonens krybbe, og som også er hellig for mange. Byen har dessverre fått gjennomgå av de mange konfliktene i landet.

Det er ikke penger til å gjenoppbygge de historiske og hellige bygningene i byen slik situasjonen er i dag, men håpet er at Irak snart vil stabilisere seg, og at både irakere og Babylons bygninger kan gå en lysere fremtid i møte.

Les mer om Babylon hos Wikipedia

Foto: Old Damascus Foto: Old Damascus
Foto: Old Damascus Foto: Old Damascus Vis mer


6. Gamle Damaskus, Syria

Gamle Damaskus, en av verdens eldste kontinuerlig bebodde byer, blir gradvis ødelagt av moderne bygninger. Området er spekket med antikke ruiner, blant annet åtte byporter som det refereres til i både kristne og muslimske tekster. I det siste har det kommet frem at Bab Tuma (St. Thomas Port), som leder til det gamle kristne kvarteret i Gamle Damaskus, står i fare for å rives.

På nett: Old Damascus

Urinnvånere håper turister redder regnskogen

Foto: World Monuments Watch Foto: World Monuments Watch
Foto: World Monuments Watch Foto: World Monuments Watch Vis mer


5. Dhangkar Gompa, Himachal Pradesh, India

Dette tempelet er et av de fem viktigste buddhistiske sentrene, og ble bygget for flere tusen år siden. Det ligger øde til på grensen mellom Tibet og India. Erosjon og lite vedlikehold gjør at tempelet er i ferd med å ødelegges.

Klosteret planlegger nå en restaurering for å redde tempelet, og ønsker å tiltrekke seg flere turister - uten å ødelegge området.

Les mer om Dankhar Initiative

Foto: Panama Canal Foto: Panama Canal
Foto: Panama Canal Foto: Panama Canal Vis mer


4. Panamakanalen, Panama City

Ingeniørarbeidet bak denne skipskanalen var enormt, og kanalen har betydd utrolig mye for hele det amerikanske kontinentet. Opp til 40 skip passerer gjennom kanalen hver dag, og trafikken øker. Det betyr økt press på kanalen, og og avskoging har gjort at vanntilsiget er blitt mindre og mindre. Samtidig fylles kanalen opp med slam og leire.

Panama skal nå utvide kanalen, og lage nye og bedre sluser, og bygge vannbassenger slik at vannet som fører skipene gjennom kanalen kan brukes om igjen. Prosjektet skal være ferdig i 2015.

På nett: Panamakanalen

Foto: World Monuments Watch Foto: World Monuments Watch
Foto: World Monuments Watch Foto: World Monuments Watch Vis mer


3. Chinguettimoskeen, Mauritania, Vest-Afrika

Denne moskeen fra middealderen var et stoppested for handelsmenn som reiste tvers gjennom Sahara med varer som gull og elfenben. Ørkenspredning, voldsomme flommer, ekstreme temperaturer og jorderosjon utgjør trusler mot denne moskeen, som står på Unescos verdensarvliste.

Moskeen blir fortsatt brukt, men det må settes i gang tiltak raskt for å hindre at hele bygningen blir ødelagt.

Les mer om moskeen her

Her kan du se utrydningstruede dyrearter

Foto: World Monuments Watch Foto: World Monuments Watch
Foto: World Monuments Watch Foto: World Monuments Watch Vis mer


2. Sonargaon-Panam City, Bangladesh

Denne byen er et skattkammer full av arkitektur fra tiden da sultaner og moguler styrte, og kolonitiden fra 1400 til 1800-tallet. Flom, stigende havnivå, jordskjelv, ulovlige byggeprosjekter og vandalisme truer alle denne byen.

Myndighetene er i gang med restaureringen av visse av bygningene, men det trengs mer penger for å redde mer.

Les mer om byen her

Foto: National Trust of Australia Foto: National Trust of Australia
Foto: National Trust of Australia Foto: National Trust of Australia Vis mer


1. Dampier Rock Art Complex, Murujuga, Australia

Den største samlingen av helleristninger i verden ble laget av aboriginere her så lang tilbake som 10.000 år før Kristus. Industri i omrpdet har allerede ødelagt opptil en fjerdedel av helleristningene, og nylige funn av naturgass i omrpdet truer dem ytterligere.

Murujuga har blitt satt på listen til National Trust of Australia Endangered Places Register, men noen konkrete tiltak for å beskytte dem er ikke bestemt.

Les mer om helleristningene her


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer