Ti ting du må gjøre i Marseille

50 badeplasser er bare litt av hva Frankrikes største havneby kan by på.

Tradisjonell bouillabaisse. Foto: Marseille Tourist Office Foto: Foto: Marseille Tourist Office
Tradisjonell bouillabaisse. Foto: Marseille Tourist Office Foto: Foto: Marseille Tourist Office Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Beryktet, bråkete og multietnisk. Det har vært manges oppfatning av den franske storbyen Marseille. Men mye har endret seg de siste tiårene.

Dynamisk, kulturell, og en by som har alt, er en bedre beskrivelse av middelhavsbyen i dag.

Byen er først og fremst kjent for å være Frankrikes største havneby, mens kystlinjen kan by på 50 forskjellige strender og badeplasser. Her kan turister slikke sol hele 300 dager i året, og med direktefly fra Norge, har det også blitt enkelt for nordmenn å komme seg hit.

Her er ti ting du må få med deg mens du er på besøk:

Spis bouillabaisse

Fiskesuppen bouillabaisse er en delikatesse fra Marseille. Den tykke, kraftige suppen er stappfull med forskjellige fiskesorter, tomater, hvitvin og hvitløk, og skal slurpes i seg med krutonger og rouille, som er en hvitløksmajones med safran. I Marseille serverer de fleste fiskerestauranter den populære retten, men vil du unngå turistfellene, anbefaler vi en tur til Chez Fonfon. Restauranten ligger i den knøttlille og sjarmerende fiskehavna port Vallon des Auffes.
Adresse: 140 rue Vallon des Auffes (00 33 4 91 52 14 38)

Les også: Verdens beste matferie

Se hvordan såpe lages

Såpekokeriet Savonnerie Marseillaise de la Licorne. Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion
Såpekokeriet Savonnerie Marseillaise de la Licorne. Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion Vis mer


Kjøp med deg såpe og ta med hjem! Marseille-såpen er berømt verden over, til tross for stor konkurranse fra moderne såper. I begynnelsen av det 19. århundre fantes det 70 fabrikker i Marseilles, men i dag gjenstår kun tre såpefabrikker i byen. Stikk innom såpekokeriet Savonnerie Marseillaise de la Licorne, og se hvordan såpe fremdeles blir laget på tradisjonell måte.
Adresse: 34 Cours Julien 13 (00 33 4 96 12 00 91)

Se verdens lengste benk

Den imponerende strandboulevarden La Corniche hevder å ha verdens lengste benk. Benken er hele tre kilometer lang og ble bygd etter at strandboulevarden ble utvidet på 1960-tallet. Verdt å prøvesitte mens du nyter utsikten over
Marseille-bukta og øyene.

Châteu d'If. Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion
Châteu d'If. Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion Vis mer


Ta en båttur til Châteu d'If

Châteu d'If er en myteomspunnet festning på klippeøya If, som ligger en halvtimes båttur fra havna. Festningen ble et statsfengsel i 1634, og har hatt både prinser, sønner av opprørske familier, protestanter, politiske fanger og revolusjonære som innsatte. Turister flokker seg også hit for å finne spor av heltene i romanen Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas. Det er nemlig her på festningen hovedpersonen Dantè ble dømt til livsvarig fengsel.

Spis på en trestjernes michelinrestaurant

Provence er kjent for sin fantastiske gastronomi. Det finnes utallige gode restauranter her, men vil du ha den ultimate romantiske restaurantopplevelsen, bør du ta turen til restauranten Le Petit Nice-Passédat, som fikk sin tredje michelinstjerne i år. Det er den 26. restauranten med tre stjerner i Frankrike. Restauranten har en fantastisk utsikt mot havet og ligger på klippene, rett nedenfor Notre Dame de la Garde. Bare husk å bestille lang tid i forveien; vil du ha bord på en fredag eller lørdagskveld, er ventetiden fire til seks uker. Det holder å bestille bord en uke i forveien til ukedager.
Adresse: Corniche J F Kennedy (00 33 4 91 59 25 92)

Calanques-klippene. Foto: Marseille Tourist Office Foto: Foto: Marseille Tourist Office
Calanques-klippene. Foto: Marseille Tourist Office Foto: Foto: Marseille Tourist Office Vis mer


Klatre i klippene


Liker du å gå tur eller å klatre, er Calanques-klippene et must. Det vakre kystlandskapet ligger mellom Marseilles og Cassis og har noen fantastiske gåruter, både lange og korte. Calanques er også en hot destinasjon for dykkere, vindsurfere og paraglidere.

Les også: Middelhavets ukjente perler

Dra på shopping

Marseille kan nok ikke måle seg med Paris når det kommer til shopping, men byen har mer enn nok å by på. De viktigste shoppinggatene er gågaten Rue Saint-Ferréol og Rue du Rome og Rue Paradis, hvor du kan finne alt fra kjente butikkjeder til små, uavhengige butikker. Designerbutikkene finner du i det hippe Cours Julien-distriktet.

Finn deg ei strand

I Marseille finnes det nemlig over 50 strender og badeplasser å velge mellom. Alle er dessverre ikke like fine, men de små strendene mellom havnene Le Pointe Rouge og La Madrague er både rene, pene, og har mindre folk. Strendene nær sentrum er populære samlingsplasser for lokale – på hete sommerkvelder er det ikke uvanlig at middagen deres grilles og spises på disse strendene i stedet for på kjøkkenet.

Drikk pastis

Pastis er Marseilles’ berømte aperitif med anissmak. Brennevinen kan drikkes bar, men det er også vanlig å få den servert med et glass fylt med is og vann, slik at du kan tynne den ut. Kjøp med deg en flaske på La Maison du Pastis, som produserer og distribuerer mer enn 75 forskjellige typer pastis og absinth.
Adresse: 108 Quai du Port (00 33 4 91 90 86 77)

Notre-Dame de la Garde. Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion
Notre-Dame de la Garde. Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion Vis mer


Besøk Notre-Dame de la Garde

Marseilles flotteste kirke ligger på toppen av La Garde. La Garde er det høyeste naturlige punktet i Marseille, og ligger 154 meter over havet. Ikke bare vil du få med deg en fantastisk utsikt her oppe, du kan også ta en nærmere titt på den 11 meter høye statuen av Jomfru Maria og Jesusbarnet. Kunstverket har blitt forgylt med ekte bladgull og ruver på toppen av den fantastiske bygningen.

På nett: Tourism Marseille

Les også: Turbo i Provence


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer