Ti ting du må gjøre i Roma

Ikke reis fra Den evige stad uten å få med deg dette.

Ti ting du må gjøre i Roma
Publisert
Sist oppdatert

Rom var ikke bygd på en dag, og Roma kan heller ikke gjøres på en dag. Men hvis du likevel ikke har tid til mer enn en kjapp tur innom den italienske hovedstaden, lønner det seg å vite hvor du skal sette kursen.

Enten du er på jakt etter dyre merkeklær, pasta på ekte, italiensk vis eller bare å snuse inn den romerske atmosfæren – dette er noe av det du bør få med deg:

Dra på oppdagelsesferd

Roma er faktisk ikke så uoverkommelig stort som du kanskje tror. Hvis du kan lese kart og har gode sko, rekker du fint å få med deg flere av de ulike severdighetene til fots i løpet av en dag. Det kan være minst like smart som å ta en av de mange turistbussene som frakter deg Roma rundt. En busstur hvor du står fritt til å hoppe av og på der det måtte passe deg en hel dag, kan absolutt være en fin måte å få oversikt over byen på. Men du kan også komme til å bruke verdifull tid på å vente på en buss som ikke kommer når den skal, og guidingen du får via høretelefoner, er heller ikke alltid like mye å skryte av. Dersom du heller velger apostlenes hester, har du en fin mulighet til også å oppdage alle de spennende, små sidegatene.

Se bildespesial nederst i saken

Nam nam! Det er lett å la seg friste til å bruke halve feriebudsjettet på is...
 Alle foto: Elin Fugelsnes
Nam nam! Det er lett å la seg friste til å bruke halve feriebudsjettet på is...
Alle foto: Elin Fugelsnes Vis mer


Spise ekte italiensk is

Kokos, pasjonsfrukt, ananas, peppermynte og tiramisu. Isdiskene i Roma er lekkert dandert og frister med det meste av det du kan tenke deg det er mulig å lage is av. Mathistorikere mener også at isen ble oppfunnet i Italia i det 17. århundre, og deretter spredt til Frankrike og resten av verden, og det er liten tvil om at italiensk is, eller gelato, er blant den beste i verden. Mens den ene typen er laget av melk og sukker, er sorbetto’en, som har gjort sitt inntog i Norge de siste årene, stort sett er laget av sukkerlake og frukt. Sagnet forteller at keiser Nero i det andre århundre sendte en rekke slaver til fjells for å hente snø, som ble blandet med honning eller vin. Nå finnes den deilige isen på hvert et gatehjørne i den italienske hovedsataden.

Nei, det er verken Britney Spears eller Madonna... Men i Roma kan alle føle seg som en kjendis.
Nei, det er verken Britney Spears eller Madonna... Men i Roma kan alle føle seg som en kjendis. Vis mer


Gå på shopping

Gucci, Hermés, YSL, Prada og Burberry. I Roma finner du alle de store designerne, og de velkjente navnene dukker opp overalt - enten det er i gullskrift over tunge butikkdører eller på stilige papirposer som kvinner i trange skjørt og høye hæler bærer mellom pekefingeren og tommelen. Er du i Roma for å shoppe, finner du det meste av det du måtte være på jakt etter, i paradegaten Via dei Condotti ved Spansketrappene. Er du imidlertid i Roma på budsjett og uten høye hæler i kofferten, kan det være greit å ty til vindusshoppingvarianten. Både prisen og de dresskledde mennene som står som en bauta like innenfor inngangsdøra, kan skremme en stakkars nordmann i flipflopper og piratbukser.

Les også: Roma på budsjett

Dra på piknik

Er du på en romantisk tur med kjæresten eller bare vil nyte hvert sekund av Roma utendørs, kan piknik være et godt alternativ. Vil du gjøre det på den enkle måten, kan du for eksempel stikke innom Gina Eat and Drink i Via di San Sebastionello 7a, like ved Spansketrappene. Der får du hjelp til å sette sammen en piknikkurv med nysmurte baguetter, kaffe og noe søtt til dessert, som du kan ta med deg og nyte i Borgheseparken ikke langt unna. Et annet alternativ er å kjøpe litt god ost, en flaske vin og noen ferske baguetter på veien og sette seg ned i første og beste park.

Federicos store never har ingen problemer med å male på bittesmå porselensfigurer.
Federicos store never har ingen problemer med å male på bittesmå porselensfigurer. Vis mer


Besøke Federicos verksted

Fra et vindu stirrer en haug dukkehoder i porselen ut på deg. Går du inn døra kommer du inn til et lite rom fylt med ødelagte tallerkener, gamle marionettedukker og pyntegjenstander fra gulv til tak. Og midt oppi alt sitter Federico Squatriti, en glattbarbert og tatovert muskuløs mann som tilbringer dagene i det lille familieverkstedet med å reparere alle de ødelagte tingene som omgir ham. Selv om du ikke tar med deg brosjen du arvet etter oldemor og som har fått et hakk, eller den lille gjeteren i porselen som trenger et malingsstrøk, er Fedrico definitivt verdt et besøk hvis du befinner deg i nærheten av Piazza del Popolo og Via di Ripetta.

Se bildespesial nederst i saken

Sende et postkort fra Vatikanet

Midt i Roma ligger Vatikanstaten som er verdens minste stat, både etter areal og befolkning. Den er på bare 0,44 kvadratkilometer og styres av paven. I verdens minste stat ligger ironisk nok verdens største kirke, Peterskirken, og Vatikanmuseene, som begge er to av Romas viktigste turistattraksjoner. Til tross for størrelsen har den sine egne euro-mynter, egen radio- og fjernssynsstasjon, egen avis og eget postvesen. Så hvis du først tar turen til Vatikanet, kan det være ekstra stas å sende et postkort til venner og kjente fra verdens minste stat. Et frimerke til Norge koster deg én euro.

Se historisk bildespesial fra Roma her

Sykkelutflukt langs via Appia Antica

Hver søndag er en betydelig del av via Appia Antica stengt for nesten all biltrafikk. Da blir den gamle militærveien fra 312 f. Kr, som en gang var Romas viktigste vei, et populært utfluktssted for fotgjengere og syklister. Her kan du se alt fra mausoleer, kirkeruiner og minnesmerker til restene av et romersk sirkus. Det finnes flere steder å leie sykkel inne i byen, men et enklere alternativ er for eksempel Visitor’s centre ved Via Appia Antica 42. Hold deg unna alle dager bortsett fra søndag, for veien er trang og dersom du legger av gårde på sykkel, vil du bli klemt inn mot murveggene av bilene.

Russiske Nadia feirer bryllupsdagen med å kaste en mynt i Trevifontenen. Dermed skal hun og ektemannen være sikret flere lykkelige år.
Russiske Nadia feirer bryllupsdagen med å kaste en mynt i Trevifontenen. Dermed skal hun og ektemannen være sikret flere lykkelige år. Vis mer


Spise på en fortausrestaurant

Mye av oppholdet i Roma handler om å se og bli sett på en av byens mange fortausrestauranter. De ligger på rekke og rad så du slipper å lete lenge for å finne en. Det kan imidlertid lønne seg å forflytte seg litt utenfor de travleste turistgatene, både med tanke på prisnivå og sjansene for å få ekte, italiensk mat. Bestill en cappuccino eller sett tennene i en ekte, italiensk pizza mens du hviler føttene og studerer gatelivet. Husk også at restaurantene ofte ikke er så små som de virker. Det som i utgangspunktet ser ut som en fortausrestaurant med noen få bord, skjuler gjerne flere store og flotte rom inne.

Se byen fra Pinciohøyden

Noen bratte minutter fra Piazza del Popolo, og ikke langt fra sekstenhundretallsparken Villa Borghese ligger Pinciohøyden, eller Monte Pincio. Høyden er omringet av store villaer med vakre hager, og herfra har du en fantastisk utsikt over Roma. Spesielt ved solnedgang er byen et flott skue, og du kan se Romas kupler, St. Peterskirken og Pantheon tårne seg opp foran deg.

Kaste en mynt i Trevifontenen

På Piazza di Trevi ligger Trevifontenen, eller Fontena di Trevi, Romas mest berømte og største fontene med sine 26 x 20 meter. Fontenen er spesielt kjent for en badescene med Anita Ekberg i Federico Feillinis film La Dolce Vita. Fontenen stod ferdig i 1762, og blant figurene i fontene er Neptun den mest sentrale. Havets konge er omgitt av sjøhester og to tritoner, det vil si skapninger som er halvt mennesker og halvt fisker, som prøver å holde styr på hestene. Avslutter du oppholdet med å kaste en mynt baklengs over skulderen i fontenen, vil du ha hellet på din side og garantert vende tilbake til Roma senere.

Les mer om Roma på byens offisielle hjemmeside


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer