Ti ting du må se eller gjøre i Lofoten

«Halvt som skrik, halvt som brøl og så mektig at selv ikke Niagarafallene kan løfte sin stemme så høyt mot himmelen,» skrev Edgar A. Poe om Moskenesstraumen i 1841. Opplevelsene står i kø i Lofoten. Her er forslag til ti ting å se og gjøre under et Lofoten-besøk.

Publisert
Sist oppdatert
Fullkommen fiskelykke.
Fullkommen fiskelykke. Vis mer

Elskelige Lofoten

  1. Ti ting du må se eller gjøre i Lofoten
  2. BILDESPESIAL: Eventyrlandet Lofoten


Fisketur

Du kan ikke returnere fra Lofoten uten å ha vært på minst en fisketur; dette er tross alt Norges kanskje mest kjente fiskevær. Utgravinger viser at det har vært drevet fiske her allerede for over 6.000 år siden, av steinaldermenneskene. Lofotfisket varer fra januar til april, og var inntil 1940 hovedinntektskilden for flertallet av fiskerne i Norge. De kom fra fjærn og nær for å delta på Lofotfiske, og bodde i rorbuer eller like godt under båtene sine, som de snudde opp-ned om natten. I 1933 deltok cirka 32.000 mann.

Lofotfisket har nok sett sin storhetstid, og i dag er ikke valfarten av fiskere til Lofoten like stor. Men fisken biter like fullt, og med dagens utstyr som kan vise hvor fisken er, skal det godt gjøres å ikke få i hvert fall en liten fisk på kroken.

Det er mange aktører som arrangerer fisketurer ut fra flere av tettstedene. Det er gjerne innlagt litt sightseeing, kaffe og kanskje mating av havørnene som gjerne seiler over fjordarmene i Lofoten på jakt etter mat. Noen av arrangørene tilbereder fisken på hjemreise, slik at du kan nyte nytrukket fisk på dekk mens båten tøffer hjemover.

Du kan selvsagt også leie din egen fiskebåt; dette er mulig ved nesten alle rorbuanleggene i Lofoten.

Tips: Det er mange aktører som tilbyr fisketurer med litt forskjellig type farøyer. Sjekk ut befordringsmiddelet før du kjøper billett. Mange vil synes det er hyggeligere å fiske fra en fiskebåt enn fra en passasjerferge. Det kan være kaldt selv om det er midt på sommeren, så kle deg godt. Oljehyre eller overlevelsesdresser får man vanligvis låne om bord.

Havrafting i Lofoten.
Havrafting i Lofoten. Vis mer


Safari

I Lofoten kan du dra på mange slags safariturer i flere forskjellieg typer båter. Det er havsafari, havørnsafari og hvalsafari/spekkhoggersafari. Det kan foregå i en større, tradisjonell båt eller i en mindre, litt avansert gummibåt av typen rib (med glassfiberskrog og gummipølser rundt). For fartsfølelse og skikkelig nærkontakt med elementene, er nok riben best egnet; tenk deg å sitte nesten rett på havoverflata med spekkhoggere dansende rundt båten. Lofoten har også verdens tetteste bestand av havørn, som seiler høyt oppe ved fjelltoppene på jakt etter mat. Med et vingespenn på inntil to meter, er det et fantastisk syn når den stuper ned i matfatet.

Spekkhogersafari går kun vinterstid, fra oktober til desember. Det arrangeres forskjellige typer safariturer fra flere av tettstedene i Lofoten: Svolvær, Stamsund, Kabelvåg, Henningsvær, Laukvik og Reine.

>> Klikk her for å lese vår artikkel fra havsafari i Lofoten.

Spis på fiskerestaurant

Du kan vel knapt komme nærmere fiskefatet enn i Lofoten, men det er faktisk ikke så veldig mange år siden de første fiskerestaurantene begynte å komme. Men nå finnes det til gjengjeld en god del flotte fiskerestauranter som serverer smakfull mat rett fra havet. Vi kan nevne Børsen Spiseri ved Svinøya Rorbuer i Svolvær og Fiskekrogen i Henningsvær. Børsen spiseri holder til i det gamle fiskemottaket på Svinøya, og er sammen med rorbuanlegget tildelt Norsk Kulturarv sitt kvalitetsmerke Olavsrosa. Fiskekrogen ligger på brygga i Henningsvær og har smakfulle flereretters menyer og arrangerer også matkurs.

Rorbumiljø.
Rorbumiljø. Vis mer


Bo i rorbu

Rorbuanleggene står sterkt i Lofothistorien, og er populære overnattingssteder også i dag. Det finnes rorbuanlegg over nesten hele Lofoten, med varierende standard og i forskjellige prisklasser. Det var i rorbuene de tilreisende fiskerne gjerne bodde under Lofotfisket, men da var det en litt annen standard som rådde. Fiskerne sov i brede køyesenger som rommet to til tre menn i bredden, og i rorbuas oppholdsrom sov de, laget mat og spiste. I dag bor fiskerne stort sett i sine egne, komfortable båter under Lofotfisket, og rorbuene er inntatt av turistene. Fra rundt 1960, da de første rorbuene ble utleid til turister, og fram til 1980-tallet økte etterspørselen etter rorbuovernatting fra turistene, og eierne pusset opp til dagens standard, med innlagt vann og varme. I dag kan du altså bo idyllisk i vannkanten med flislagte bad og komfortable senger. Mange av rorbuanleggene har også badestamper på brygga.

Det finnes mellom 300 og 400 rorbuer i Lofoten i dag, de fleste av disse er restaurerte originale buer, men også et hundretalls nybygg i gammel rorbustil. Det er et femtitalls rorbu- og sjøhusanlegg som driver med utleie i Lofoten, fra Røst i sørøst til Laukvik og Svolvær i nordvest.

Lossing av hvalfangst.
Lossing av hvalfangst. Vis mer

Elskelige Lofoten

  1. Ti ting du må se eller gjøre i Lofoten
  2. BILDESPESIAL: Eventyrlandet Lofoten


Dra til Skrova og spis hval

Skrova er ei øy utenfor Svolvær og Henningsvær, og er kun tilgjengelig med båt. Øya er kjent for sitt gode fiske, og de 250 faste innbyggerne på øya livnærer seg av hval, fiske og sildeproduksjon. Skrova sentrum kalles Været, og ligger lunt til inne i en vik. Hvalmottaket ligger på brygga, side ved side med øyas eneste serveringssted, Zackariasbrygga. Er du heldig, får du servert ferskt hvalkjøtt på brygga, men ring først! I alle fall kan du bivåne lossing av hval om du planlegger besøket godt nok, og kommer i hvalsesongen som er 2 1/2 til 3 måneder fra sist i april eller tidlig i mai. Du har god utsikt til lossingen fra "Millionærbænken" rett ved hvalmottaket. Her pleide de fiskeformuende å sitte og konferere med hverandre. I dag er det vel kanskje ikke like gode tider som det var; det var i alle fall ikke trangt om plassen på benken da vi besøkte Skrova i begynnelsen av juni.

Ta en runde rundt i sentrum, og vokt deg for den gamle Ellingsenbrygga rett over havnebassenger fra Zackariasbrygga: Den skal visstnok være hjemsøkt ...

Du kommer deg til Skrova med rutebåt eller hurtigbåt. Rutebåten er Skutvikferga, og tar cirka en halv time fra Svolvær. Med hurtigbåt tar det 15 minutter.

Henningsvær

En ekte Lofottorsk jeg er, for jeg er født i Henningsvær, skrev Thorbjørn Egner i sin tid. Henningsvær var det viktigste fiskeværet i Lofoten på 1800-tallet, og har i dag cirka 500 fastboende. Henningsvær er en gruppe øyer og holmer, som ble landfaste med bro- og veiforbindelse først i 1983. Dette er også et av de mest sjarmerende fiskeværene, med det meste av den gamle arkitekturen i behold. Henningsvær har sluppet unna mye av den mindre pene arkitekturen som gjerne ble reist på 1960- og 70-tallet.

Klatrekafeen med overnatting er et populært utgangspunkt for klatrere fra hele verden, som kommer hit for å bestige fjellene i Lofoten.

Trollfjorden

Trollfjorden er det reisemålet i Lofoten som får besøk av flest turister sommerstid. Fjorden er en sidearm av Raftsundet, og er valfartet og bejublet på grunn av sin smale innseiling og høye, steilende fjell som stuper rett ned i fjorden fra sine 500 meter høye topper. Sundet er 100 meter bredt på det smaleste, og kun to kilometer lang.

Trollfjorden er også kjent for Trollfjordslaget i 1890. Her sloss lofotværingene som fisket med robåter og tradisjonelle fiskeredskaper, mot de større motoriserte båtene som kom inn, skremte opp fisken og fisket opp næringsgrunnlaget til lofotværingene, slik de så det. Fiskerne sloss med det de hadde, og ødela motorbåtene. Fiskerne vant slaget om Trollfjorden, og året etter ble det nedfelt begrensninger til fangst med moderne båter i Lofotloven.

Fuglefjellene i sørøst

Det er et svært rikt dyre- og planteliv i Lofoten, og drar du helt sørøst i øyriket, kan du beundre fuglefjellene på Værøy og Røst og småøyene utenfor. Lundefuglen er den største kolonien, og er kanskje den morsomste fuglearten å studere, med sin sjarmerende klossethet og flotte, fargerike nebb. Men det er også kolonier av krykkje, alke, lomvi, havørn og skarv som hekker rundt disse øyene.

Midnattsol

Midnattsol over Lofotalpene er et uforglemmelig syn, da solen bader alt du ser i et deilig rosa lys. På vest- og nord-siden av Lofotøyene er det midnattssol fra 27. mai til 17. juli, og på øyene i sørøst, Værøy og Røst, er perioden litt kortere. Du har best utsikt til midnattssolen på nordsiden av øyriket, men skuet fra for eksempel fyret i Henningsvær er heller ikke så ille.

Moskenesstraumen

Moskenesstraumen mellom Lofotodden og Værøy er myteomspunnen og omskrevet, som en av verdens kraftigste tidevannsstrømmer i hele verden. På grunn av den store tidevannsforskjellen (cirka 4 meter) kan strømmen gjøre opptil 6 knop på sitt sterkeste (mellom Lofotodden og fjelløya Mosken). Dette vil si en middelhastighet på cirka 2 meter i sekundet.

Både Petter Dass, Edgar Allan Poe og Jules Verne har latt seg inspirere av den fantastiske strømmen. «Halvt som skrik, halvt som brøl og så mektig at selv ikke Niagarafallene kan løfte sin stemme så høyt mot himmelen,» skrev Edgar A. Poe i 1841.

- Ganske sikkert verdt å sjekke ut, altså! Sjekk tidevannstabellen før du drar, så du får oppleve strømmen på sitt sterkeste. Men pass opp: Dette er kanskje en av verdens mest fascinerende tidevannsstrømmer, men kanskje også en av verdens farligste. Det arrangeres guidede båtturer til Moskenesstraumen.

Kunst i Henningsvær.
Kunst i Henningsvær. Vis mer


Kunst

Først kom fiskerne til Lofoten, så kom kunstnerne, og til slutt kom turistene. Kunstnerne begynte å komme til Lofoten for rundt 200 år siden, og det er siden malt mangt et bilde med motiv herfra. I dag er det mange kunstnere med egne utsalg, og også mange kunstgallerier vel verdt et besøk. Vi kan nevne Engelskmannsbrygga med glassblåsing, keramikkverksted og utsalg og Galleri Lofotens Hus med blant annet malerier av Karl Erik Harr, flott lysbildeshow fra Lofoten og egen fotografiavdeling. Begge disse ligger langs brygga i Henningsvær.

Du finner en fullstendig oversikt over lofotenkunst på nettsiden En veiviser til kunsten i Lofoten. (Ekstern lenke: Klikk her for å se nettsiden.)

>> KLIKK HER for å se bildespesialen fra Lofoten.

Det er ganske sikkert mange flere perler i Lofoten som fortjener et besøk. Fortell om dine Lofoten-favoritter i diskusjonsforumet under.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer