Til byen ved verdens ende

Vi har besøkt verdens ende, nesten. Byen ved Kapp det gode håp i Sør-Afrika.

Publisert
Sist oppdatert
Utsikt mot Table mountain fra havneområdet i Cape Town.
Utsikt mot Table mountain fra havneområdet i Cape Town. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Cape Town har i flere år gjort det skarpt på avstemninger om verdens vakreste byer, og det amerikanske reisemagasinet Travel + Leisure har i år Kappstaden på femteplass over de beste byene i verden. Foran på listen kommer storheter som Sydney, Firenze, Bangkok og Roma. Byen ved verdens ende er altså i godt lag.

 • Hvorfor blir Cape Town regnet som en av verdens vakreste byer? Se bildene, og døm selv.
 • Innflygning med klasse

  Vi har akkurat kommet hjem igjen etter førstegangsvisitt til Cape Town, og kan skrive under på at byen er et spektakulært skue. I godt vær gjorde flykapteinen en ureglementær rundtur over byen og det mest kjente landemerket, Table Mountain. Navnet kler fjellet: fjellmassivet ruver 1.087 meter over byen ved Atlanterhavet og Table Bay, reiser seg bratt over byen og slutter brått – det er rett og slett paddeflatt på toppen. Også den spisse Lion's Head på 669 meter gir byen en markant signatur.

  Europa i Afrika

  Underholdning på Victoria & Albert Waterfront.
  Underholdning på Victoria & Albert Waterfront. Vis mer


  Det er nok først og fremst beliggenheten mellom fjelltoppene og Atlanterhavet som gir byen det strålende ryktet, men det betyr ikke at selve byen bør overses. Legg igjen dine forestillinger om det ville Afrika før du reiser hit, og du vil neppe bli skuffet. Utseendemessig ser Cape Town ut til å kunne ligget hvor som helst, for eksempel Europa. Landets historie tatt i betraktning er ikke det veldig overraskende. Stilen er umiskjennelig europeisk, med viktorianske bygninger og nederlandsk inspirasjon.

  Den eneste følelsen av Afrika her, er andelen av sorte innbyggere, og glimt av de store townships eller shantytowns du ser på vei fra flyplassen til sentrum. Gigantiske områder er teppelagt av brakkeboliger bygget av skrotplank, presenninger og bølgeblikk. Uendelig mange fattige sør-afrikanere bor her, mange uten både vann og strøm. Kontrasten til de rike boligområdene med blomstrende hager og svømmebasseng bak betongvegger og piggtråd er stor. På ni av ti slike velsituerte eiendommer er murveggene overstrødd med skilter merket "Armed Response". De rike og hvites redsel er påtakelig, selv om tilreisende som oss fra det trygge nord, har vanskelig for å forholde oss til hvor stor fare kriminaliteten egentlig utgjør. Vi lar oss imidlertid ikke forundre over at brutale utslag er en naturlig følge av de enorme forskjellene i levestandarden. Bussjåførene på turbussene tjener for eksempel bare omkring 150 kroner dagen for en arbeidsdag som gjerne varer i 12 timer. Og de tjener de langt mer enn de mange hundretusener av innbyggerne i Cape Towns townships som gjerne er henvist til å søke seg dagjobber og sesongarbeide for å få inntekter.

  Skroll ned for mer.

  False bay ligger kun ett par mil fra sentrum av Cape Town.
  False bay ligger kun ett par mil fra sentrum av Cape Town. Vis mer


  Dyrene i Afrika

  Selv om det ikke er Masailandsbyer og store dyreflokker på uendelige stepper du får presentert ved et besøk i Cape Town, har byen og området rundt et eksotisk plante og dyreliv som likevel gir en følelse av at du har reist langt. Palmer og merkelige nåletrær er et element. Fjellskrentene er fulle av fynbos, lave buskevekster som kan greie seg i ekstremt næringsfattige omgivelser. Nasjonalplantene i blomsterskrud ser vi mye av, 350 arter teller disse artene som kalles protea.

  Og så har vi dyrelivet: Vi kan telle på flere hender det antallet eksotiske dyr og fugler vi så på vår korte visitt: Ville strutser, sebraer og antiloper, bavianer som vandret omkring i veikanten i påvente av dumme turister med mat i veskene, tamme ekorn på bakken under uteserveringens restaurantbord, og merkelige gnagerlignende pelsdyr som sov på noen av Table Mountains mange gangstier (navnet er Dassie eller klippehyrax, en harelignende krabat som utrolig nok er elefantens nærmeste slektning anatomisk sett). Vi kan dessuten nevne skimrende firfirsler, stær med røde vinger og klumpete guineafugler.

 • Bilder av flora og fauna – eksotiske krabater og fargerike blomster

  Nærkontakt med hai

  Havet er også et overflødighetshorn av dyreliv. Strendene rundt Cape Town kan by på flokker av pingviner, på havna i byen så vi seler som hvilte seg på bryggekanten, og fra Hout Bay kan du dra på selsafari i båt med glassbunn. Med den gedigne utsikten over False Bay følger også glimt av lekende hvaler og store flokker av fisk som koker i overflaten. Dessuten er dette området perfekt for den som jakter på nærkontakt med hvithai. Flere selskaper driver haisafari, der du kan komme så nært haikjeften som veggene i det 2,5 centimeter tykke dykkerburet tillater. Rekker du ikke ut i naturen, kan du se mange av havets innbyggere i akvariet på V & A Waterfront i Cape Town.

 • Fikk du med deg bildene? Se hvorfor Cape Town blir regnet som en av verdens vakreste byer.
 • Fikk du med deg dette? Eksotiske krabater og fargerike blomster

  Mer om Sør-Afrika

 • Her kan du svømme med haier

 • Garden Route – Sør-Afrikas vakre turistvei

 • Superbillige ferieboliger i Sør-Afrika

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer