Til Syden på billigsalg

Vurderer du å hoppe på en billigtur til varmere strøk? Vi har testet restplass i Italia.

Vi har aldri før fått mer kvadratmeter for pengene på restplass.
Vi har aldri før fått mer kvadratmeter for pengene på restplass. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka er elleve på kvelden og flyet vårt har akkurat landet på flyplassen Fiumicino i Roma. Det høljeregner. Jeg og moren min har betalt 2.000 kroner hver for ei uke med det vi trodde skulle bli sol og varme, men dette minner mer om ei uværsnatt på Vestlandet.

Og det mest spennende av alt - vi vet ikke hvor vi skal. På den uspesifiserte billetten vår står det Roma/Vestkysten av Italia. Ifølge dama på Star Tours salgsavdeling kan det visstnok bety alt fra Toscana i nord til Sorrento i sør.

Du slipper å stå opp grytidlig for å kjempe om solsengene når du reiser utenfor sesongen... Regnvær må likevel ta skylda for en fullstendig folketom strand de første dagene i Terracina. Foto: Elin Fugelsnes
Du slipper å stå opp grytidlig for å kjempe om solsengene når du reiser utenfor sesongen... Regnvær må likevel ta skylda for en fullstendig folketom strand de første dagene i Terracina. Foto: Elin Fugelsnes Vis mer

Restplassferie

Har du reist på restplassferie noen gang? (Avsluttet)
Ja, gjør det stadig vekk(38%)
Nei, men har lyst til å prøve(33%)
Nei, jeg vil vite hvordan ferien blir(19%)
Ja, og det er ikke noe for meg(9%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Jeg har reist uspesifisert flere ganger før, men det er første gang jeg ikke engang vet i hvilken by jeg skal tilbringe den neste uka. Vanligvis har den store spenningen bare vært knyttet til hotellets beliggenhet.

Her finner du ditt eget reisekupp

Utdøende rase

Sammen med resten av reisefølget vårt fra Norge blir vi loset videre til vår guide Erik. Han tar imot oss med et smil.

Terassen vår var så stor at vi lett kunne invitert alle naboene på frokost.
Terassen vår var så stor at vi lett kunne invitert alle naboene på frokost. Vis mer

- Hej och välkomna. Dere skal bo i Terracina, forteller han og gir oss en konvolutt som har navnet på byen skrevet utenpå og en nøkkel til stedet vi skal bo, inni.


Til Terracina tar det cirka en og en halv time, sier Erik før han skysser gruppen videre inn i bussen, heldigvis under tak så vi slipper unna de gedigne regndråpene. Gruppa som reise uspesifisert, består tilsynelatende av alt fra ektepar og kjærestepar til familier, venner og voksne mødre og døtre.

Selv om vi er en solid gjeng som har tatt sjansen på restplass på denne turen, er vi visstnok en utdøende rase.

- De uspesifiserte reisene utgjør en veldig liten del av utvalget vårt, og det er færre og færre som vil reise uten å vite hvor de skal, forteller Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonsrådgiver i Star Tour.

Det bekrefter Helen Begby, informasjonsrådgiver i Apollo.

- Majoriteten velger å vite hvor de kommer hen. Restplass egner seg best for dem som er opptatt av reisen skal være billigst mulig og som er fleksible i forhold til når de skal reise - og for dem som er mest opptatt av å oppleve ting, og ikke hvor hotellet ligger, sier hun.

Når er det billigst å reise?

Store leiligheter

Etter en trøtt busstur er vi endelig framme på Soltur som er leilighetskomplekset hvor vi og tydeligvis de fleste andre som reiser på restplass, skal bo den neste uka. Steinharde madrasser, puter som murstein og knøttsmå og steikvarme rom fra enkelte tidligere turer surrer i bakhodet. Forventingene er innstilt på et minimum, så får vi heller glede oss over positive overraskelser.

På vei opp til andre etasje hvor vi skal bo, hører vi utbruddet fra paret som har fått tildelt rom i etasjen under oss, idet de åpner døra: "Oi, det er jo kjempestort her!" Oppildnet braser vi inn på rom 21 og kan konstatere at vi har trukket et heldig lodd i restplasslotteriet, i alle fall med tanke på bolig.

Vi har aldri før fått mer kvadratmeter for pengene på restplass.
Vi har aldri før fått mer kvadratmeter for pengene på restplass. Vis mer


Etter en kjapp runde har vi notert oss en stor gang, et digert soverom, eget kjøkken, bad og stor terrasse. "Her er det jo nesten så man kan gå seg bort", utbryter mamma mens vi begge fastslår at ingen av oss har fått mer kvadratmeter for pengene på restplass før.

Vi tar en kjapp sittetest og fastslår også at vi greit skal kunne leve med madrassene, mens putene sannsynligvis vil sørge for et par stive nakker.

Aldri mer restplass

Etter en relativt god natts søvn tusler vi ut for å kjøpe frokost, det er nemlig ikke inkludert i prisen. Jeg kan uansett fint styre meg for croissanter og oversøtt syltetøy og synes det er langt bedre med egeninnkjøpt mozzarella, god juice og ferskt kjøttpålegg. Og enda bedre er det når vi kan nyte det på vår egen terrasse.

Håvard og Anne Aksnes har fått rom i etasjen under oss, og er ikke like fornøyd med situasjonen.

- Det er første gang vi reiser på restplass, og vi kommer aldri til å gjøre det igjen, fastslår Anne raskt.

Sjekk klimaet før du velger reisemål

Gamlebyen i Terracina er et fantastisk lappeteppe av mer enn 2000 år gamle ruiner, kirker og nyere hus.
Gamlebyen i Terracina er et fantastisk lappeteppe av mer enn 2000 år gamle ruiner, kirker og nyere hus. Vis mer


- Vi trodde det var slik at vi kom til å ende opp på et av hotellene som Star Tour har i katalogen, men slik er det jo ikke. Standarden er en helt annen, påpeker hun og forklarer at hun er spesielt misfornøyd med rengjøringen. Etter noen dager har vi nemlig innsett at det verken vil bli vasket eller skiftet håndklær i løpet av oppholdet. (Det er for øvrig første gang jeg har opplevd noe slikt på restplass.)

Ektemannnen Håvard er ikke fullt så misfornøyd.

- Det handler nok litt om hvilke forventninger man har. Hvis man har høye forventninger, kan man nok bli skuffa. Men leiligheten i seg selv er det ikke noe å si på, mener han.

Firestjerners hotell

For hva kan man egentlig forvente når man reiser på restplass, og hvilke rettigheter har man?

- Man kan ofte få hoteller som står i katalogen, men det er ingen garanti for det. Det er imidlertid mulig å sikre seg en viss standard eller et bestemt område på restplass også. Før var det mer på lykke og fromme, men slik er det ikke nå, sier Helen Begy i Apollo.

Reiser du på restplass utenfor sesongen, altså i mai og begynnelsen av juni eller i slutten av august og september, er sjansen også større for at du får mer for pengene.

- Akkurat nå kan man få restplass på firestjerners hotell i Portugal. Det er imidlertid veldig sjelden at man får et så godt tilbud, forteller Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

Mor og datter Margrethe Bele og Margrethe Mascher har fått tildelt en litt mindre leilighet, men er storfornøyde med både bolig og plassering. Begge to har reist på restplass flere ganger før, blant annet til Tunisia, Portugal, Marokko og Den dominikanske republikk.

- Alt kommer an på innstillinga. Hvis man får leilighet med eget bad, men er mer opptatt av å telle flisene som mangler, bør man nok bestille spesifisert, mener Margrethe Mascher.

Hun har også hatt med seg barn på et par av turene.

- Mange mener at man ikke kan ta sjanse på å reise på restplass med barn, men det er ikke den opplevelsen jeg har. Jeg tror heller de prioriterer barnefamilier, og vi har aldri vært misfornøyd, sier hun.

Ti tips for badeturen

Ingen roseblad på puta

Venninnene Elisa Sunesen (t.v) og Sabina Grimsbo er veldig fornøyd med "sista liten"-turen.
Venninnene Elisa Sunesen (t.v) og Sabina Grimsbo er veldig fornøyd med "sista liten"-turen. Vis mer


Etter to dager med plaskregn i Terracina tvinger heldigvis sola seg fram, slik at vi faktisk kan nyte den fem kilometer lange sandstranda som ligger en kort spasertur fra hotellet.

Inn til sentrum tar det 10-15 minutter med buss. Det er de to svenske venninnene Elisa Sundin (19) og Sabina Grimsbo (20) strålende fornøyd med.

- Det er første gang jeg reiser med "sista liten". Jeg hadde lave forventninger og ble positivt overrasket. Leiligheten er både stor og fresh, og i tillegg er plasseringen veldig bra. Alt det viktige ligger i nærheten, og det er bra transporttilbud inn til sentrum, sier Elisa.

Så for deg som skulle tro at restplass er synonymt med kakerlakker og maur og et hotell langt utenfor allfarvei, kan vi berolige med at det langtifra er standard. Drømmer du imidlertid om drinker ved bassenget og roseblad på hodeputa, bør du nok heller ta en titt i katalogen og plukke ut et hotell på forhånd.

Men uansett hvor mye du betaler, kan du være sikkert på én ting: Været er og blir det samme. Da det høljeregnet i Terracina, var det like kjedelig å være turist på fullpris som på billigpris.

Dette er restplass

 • Er ofte langt billigere enn ordinære charterturer, og du kan få reiser til under tusenlappen.
 • Gjelder stort sett reiser hvor det er kort tid til avreise. Enkelte strøplasser kan imidlertid ligge ute flere måneder i forkant.
 • Det selges flest restplasser til mai og begynnelsen av juni, og til slutten av august/september.
 • Bostedet kan befinne seg i hvilket som helst område på det aktuelle reisemålet, også områder som ikke er presentert i katalogen.
 • Innkvarteringen er som regel av enkel standard og uten garanti for bad og wc.
 • Enten du reiser alene eller sammen med noen, kan du risikere å måtte dele med andre.
 • Du får informasjon om hvor du skal bo når du ankommer reisemålet.
 • Du kan risikere å måtte flytte en eller flere ganger i løpet av oppholdet, men risikoen er størst dersom du reiser i høysesongen.
 • Betaler du litt ekstra, kan du sikre deg dusj/bad og wc. I enkelte tilfeller kan du også velge hvor du vil bo ved å legge til noen få hundrelapper.
 • Kilde: Star Tour

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer