Til toppen uten svette

En av landets råeste utsiktsfjell kan bestiges fra innsiden. Vi har tatt banen til Gaustatoppen.

Publisert
Sist oppdatert

RJUKAN, PÅSKEN 2007: Vi møter dem først inne i den lange tunnelen som slipper oss inn i fjellet. De ser ut som levende kanonkuler; på toppen ruver en rund hjelm og de stutte undersåttene er fastspent i slalomstøvler som fra tå til hæl er nesten like lange som slalomskiene minialpinistene bærer med seg.

De har blank forventning i blikket, og et fast grep om to halvmetere med skistaver. Høyden over bakken tilsier et fødeår inne på 2.000-tallet, og reisemålet tilsier modige foreldre. Om noen minutter slippes de ut oppe i fjellsiden etter transportetappen i Gaustatoppens indre, klare til å sette utfor 1.883 høydemeter med fjell belagt av ishard snø. Galskap?

Frikjøring

- Vi fraråder skikjøring ned fra Gaustatoppen om du satser på langrennski uten stålkanter. Men med fjellski og alpinski er ikke turen vanskelig, sier daglig leder i Gaustabanen AS, Kjell-Gunnar Dahle.

Verdens beste alpinister kan klare turen ned fra banens topp til startstasjonen på ett par minutter, de fleste kommer seg greit ned på ti effektive kjøreminutter.

- Selv barn som klarer rød løype på Gaustablikk kan fint kjøre ned langs Råen (fjellryggen) og ned Langefonn, sier Dahle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer