Norgesferie:

Tilbake på toppen

Her sjekker parkeringsvaktene mer enn bare parkeringen.

TOPPEN AV VIA FERRATA: Luftig via ferrata på vestlandet. Foto: Algirdas Zabitis/Trolltunga Active
TOPPEN AV VIA FERRATA: Luftig via ferrata på vestlandet. Foto: Algirdas Zabitis/Trolltunga Active Vis mer
Publisert

Det populære turmålet Trolltunga er tilbake som et av de mest besøkte turistikonet på Vestlandet.

– Vi ser at våre utenlandske turister nå er tilbake for fullt. Trolltunga er tydeligvis et turmål som står høyt på ønskelisten til mange, sier daglig leder Åse Marie Evjen i Trolltunga AS.

FLÅTT: Etter en tur i skogen er det veldig lurt å sjekke seg for flått når man har kommet hjem. I tillegg til det kan og være lurt å finne fram en klesrulle. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Jakter rekord

– I år har over 45 000 turgåere tatt turen til Trolltunga innen utgangen av juli. Det er nesten dobbelt som mange som i samme periode i fjor. Vi ligger faktisk bare 3,2 prosent bak tallene fra 2019, som var det siste normalåret vårt. Er vi heldig med godvær i august og september tror jeg faktisk vi kan slå de tallene.

Bedre stier

– Vi brukte pandemiårene 2020 og 2021 til å fortsette å gjøre produktet vårt enda bedre. Mange gode tiltak ble gjennomført. Stien er forbedret. Flere skilt og informasjonstavler som forteller om flora og fauna på høyfjellet er kommet på plass.

Gjennom rikt illustrerte nettsider og aktiv bruk av sosiale medier har Trolltunga sørget for at flest mulig folk er godt forberedt til fjellturen.

Og ved starten av turen sjekker parkeringsvakter at turgåerne er godt utstyrt.

I tillegg er fjell­vakter på plass i fjellet for å bidra til å trygge turgåerne hele sommersesongen. Dette har over tid gitt en markant nedgang i antall redningsaksjoner.

Men vi ser fortsatt at enkelte er dårlig forberedt. Da tilbyr vi dem å leie klær og utstyr før de starter. På høyfjellet er det dessuten bygget to nødbuer hvor folk kan søke ly ved uventet dårlig vær.

Nasjonal turiststi

Tiltakene har gitt resultater. Turgåerne skryter av opplevelsen og deler sine dramatiske bilder på Facebook, Twitter og Instagram.

I fjor sommer ble Trolltunga utnevnt til Nasjonal turiststi.

– Gode samarbeidspartnere er viktig. Heldigvis har vi to dyktige guideselskaper som tilbyr en trygg og minneverdig turopplevelse. Disse kan vi absolutt anbefale. Det er også et godt busstilbud fra overnattingsstedene man kan bruke før og etter turen

FORNØYD: Daglig leder Åse Marie Evjen i Trolltunga AS er svært fornøyd med besøket. Foto: Sigrid Ragde
FORNØYD: Daglig leder Åse Marie Evjen i Trolltunga AS er svært fornøyd med besøket. Foto: Sigrid Ragde Vis mer

Utlendingene overtar

- I fjor tok veldig mange nordmenn fjellturen til Norges mest spektakulære fjell­formasjon. Hittil i år anslår vi at hele 90 prosent av våre turgåere er utenlandske turister. Vi nærmer oss tallene fra 2019.

– Dette er meget oppmuntrende. Disse tallene er enda mer imponerende når vi tar i betraktning at Vestlandet har hatt den våteste juli måned på flere tiår. Hadde ikke været vært så dårlig, tror jeg nok vi hadde slått 2019-tallene allerede. Steinras og stengning av Rv13 like nord for Tyssedal gjorde det enkelte dager vanskelig for turistene som kom nordfra. Heldigvis er veien gjenåpnet.

Uforglemmelig

Trolltunga stikker ut fra berget 700 meter over Ringedalsvatnet. Fra P2 Skjeggedal tar den 27 km lange rundturen 8–12 timer. Alternativt kan du starte fra P3 Mågelitopp, en 20 km rundtur som tar 7–10 timer.

Ønsker du en større utfordring, kan du klatre Trolltunga Via Ferrata med en kyndig guide.

– Nå håper vi på flere godværsdager i august. Jeg oppmuntrer både nordmenn og utenlandske turister til å ta turen til Norges mest spektakulære fjellformasjon. Det er en uforglemmelig opplevelse. Og husk at du kan slå følge med en erfaren turguide, og takke ja til tilbudet om å overnatte i leir på høyfjellet, sier Åse Marie Evjen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer