Tips for bedre sommerbilder

Tekst og foto: Knut Førsund/Fotorådet

Publisert
Sist oppdatert

Det er med fotografering som med andre hobbyer og yrker: Jo mer du praktiserer, jo bedre blir resultatene. Legg merke til hvordan de profesjonelle fotografene jobber: De tar mange bilder i hver situasjon. Selv med deres erfaring er dette nødvendig, blinkskuddene sitter ikke på hvert opptak. La hovedreglen derfor bli: Ta rikelig med bilder!

Ha kameraet lett tilgjengelig

Første bud for å ta gode bilder er at kameraet er med deg, og lett tilgjengelig. Film eller minnekort må være på plass og med nok kapasitet. Også batteriene må ha tilstrekkelig kapasitet til å fyre av noen kjappe skudd. Situasjonene dukker av og til uventet opp. - Her skulle jeg hatt kameraet! Ofte nytter det ikke å fomle i vesker og bager, med remmer og deksler. Det er selvfølgelig også viktig at du føler deg sikker på hvordan kameraet brukes - øvelse gjør mester!

Både oversikt og nærbilder

Oversiktsbilder er nødvendig, og det er det de fleste tar. Men oversiktsbildene forteller først og fremst hvor - ikke hvem og hva. Derfor: Gå nærmere (eller zoom inn). Fang menneskene og hva de driver med. Gå så tett innpå at du fjerner forstyrrende ting og tang i både forgrunn og bakgrunn. Er det nødvendig å ha med alt du ser? Svaret er som regel nei - det er bare det at vi ikke tenker over det. Blikket i søkeren er konsentrert om hovedmotivet, alt det andre har vi lett for å overse. Resultatet er bilder med mye uinteressant himmel eller bakke, tak eller vegger, trær og busker og annet ting og tang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer