Tips for bedre sommerbilder

Tekst og foto: Knut Førsund/Fotorådet

Publisert
Sist oppdatert

Det er med fotografering som med andre hobbyer og yrker: Jo mer du praktiserer, jo bedre blir resultatene. Legg merke til hvordan de profesjonelle fotografene jobber: De tar mange bilder i hver situasjon. Selv med deres erfaring er dette nødvendig, blinkskuddene sitter ikke på hvert opptak. La hovedreglen derfor bli: Ta rikelig med bilder!

Ha kameraet lett tilgjengelig

Første bud for å ta gode bilder er at kameraet er med deg, og lett tilgjengelig. Film eller minnekort må være på plass og med nok kapasitet. Også batteriene må ha tilstrekkelig kapasitet til å fyre av noen kjappe skudd. Situasjonene dukker av og til uventet opp. - Her skulle jeg hatt kameraet! Ofte nytter det ikke å fomle i vesker og bager, med remmer og deksler. Det er selvfølgelig også viktig at du føler deg sikker på hvordan kameraet brukes - øvelse gjør mester!

Både oversikt og nærbilder

Oversiktsbilder er nødvendig, og det er det de fleste tar. Men oversiktsbildene forteller først og fremst hvor - ikke hvem og hva. Derfor: Gå nærmere (eller zoom inn). Fang menneskene og hva de driver med. Gå så tett innpå at du fjerner forstyrrende ting og tang i både forgrunn og bakgrunn. Er det nødvendig å ha med alt du ser? Svaret er som regel nei - det er bare det at vi ikke tenker over det. Blikket i søkeren er konsentrert om hovedmotivet, alt det andre har vi lett for å overse. Resultatet er bilder med mye uinteressant himmel eller bakke, tak eller vegger, trær og busker og annet ting og tang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.