Tips for bedre sommerbilder

Tekst og foto: Knut Førsund/Fotorådet

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er med fotografering som med andre hobbyer og yrker: Jo mer du praktiserer, jo bedre blir resultatene. Legg merke til hvordan de profesjonelle fotografene jobber: De tar mange bilder i hver situasjon. Selv med deres erfaring er dette nødvendig, blinkskuddene sitter ikke på hvert opptak. La hovedreglen derfor bli: Ta rikelig med bilder!

Ha kameraet lett tilgjengelig

Første bud for å ta gode bilder er at kameraet er med deg, og lett tilgjengelig. Film eller minnekort må være på plass og med nok kapasitet. Også batteriene må ha tilstrekkelig kapasitet til å fyre av noen kjappe skudd. Situasjonene dukker av og til uventet opp. - Her skulle jeg hatt kameraet! Ofte nytter det ikke å fomle i vesker og bager, med remmer og deksler. Det er selvfølgelig også viktig at du føler deg sikker på hvordan kameraet brukes - øvelse gjør mester!

Både oversikt og nærbilder

Fang også lek og moro. Å få et blinkskudd når det er kjappe bevegelser krever som regel at du må ta mange bilder fra hver situasjon. Kort lukkertid "fryser" bevegelsen. Foto: Knut Førsund Foto: Knut Førsund, Fotorådet
Fang også lek og moro. Å få et blinkskudd når det er kjappe bevegelser krever som regel at du må ta mange bilder fra hver situasjon. Kort lukkertid "fryser" bevegelsen. Foto: Knut Førsund Foto: Knut Førsund, Fotorådet Vis mer


Oversiktsbilder er nødvendig, og det er det de fleste tar. Men oversiktsbildene forteller først og fremst hvor - ikke hvem og hva. Derfor: Gå nærmere (eller zoom inn). Fang menneskene og hva de driver med. Gå så tett innpå at du fjerner forstyrrende ting og tang i både forgrunn og bakgrunn. Er det nødvendig å ha med alt du ser? Svaret er som regel nei - det er bare det at vi ikke tenker over det. Blikket i søkeren er konsentrert om hovedmotivet, alt det andre har vi lett for å overse. Resultatet er bilder med mye uinteressant himmel eller bakke, tak eller vegger, trær og busker og annet ting og tang.

Fortell med serier

Det sies at et bilde kan si mer enn tusen ord. Tenk da hva en hel serie med bilder kan fortelle! En bildeserie kan være liten, 4 - 5 bilder, eller det kan være en lang fortelling med titalls bilder fra ferier og reiser. Eller fra spesielle sommerprosjekter. Pussing av båten, restaurering av hytta, den nye sykkelen, besøk av venner, vennefesten, russeturen, sommerens første bad, lørdag ettermiddag på terrassen, osv, osv.

Beskytt mot sand og vann

Kameraet og filmen takler noen timer i en strandbag. Men sand og vann skal du unngå. En ekstra plastpose kan være smart å tre utenpå kameraet og eventuelle ekstra objektiver. Hvis du vil fotografere mye hvor du lett kan få vann, sand og støv på kameraet så kan det være en idé å vurdere et allværskamera, eller noe å beskytte kameraet med. Hvis du er uheldig og mister kameraet i vann, så åpne kameraet og ta ut film/minnekort og batterier og tørk av all synlig fuktighet - før du bruker en hårtørrer, e.l. Hvis det har falt i saltvann tar du en rask skylling i ferskvann, før du gjør som beskrevet ovenfor.

Ikke bare i helgen

Fang sommerens smil, det gir de hyggeligste minnene. At de du fotograferer ser rett inn i kameraet gir best kontakt med bildet. Det krever litt av deg som fotograf, fordi mange blir sjenert foran kameraet - eller de liker overhodet ikke å bli fotografert. Det er lov å overtale dem! Fang også hendelser og stemninger i hverdagen, de små tingene vi har så lett for å glemme. Via bildene kan du gjenoppdage mennesker, steder og hendelser - når som helst og om og om igjen.

Tilbake til konkurransen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer