Jeg tror jeg har sittet i telt i til sammen to år og ventet på dyr jeg skal ta bilder av.
Arne Nævra ble i oktober i fjor hedret i Londons Natural History Museum under en stor utstilling av de beste naturbildene tatt av amatører og profesjonelle fra hele verden.
Nævras bilde "Isbjørn" kom på 2. plass i kategorien "Vår verden" i fotokonkurransen Shell Wildlife Photographer of the Year 2007. Bildet av isbjørnen som klamrer seg til et isflak er det mest publiserte bildet Nævra har tatt, men føyer seg likevel inn i rekken med utrolige filmer og stillbilder den profesjonelle fotografen og filmmakeren har gitt oss.

DinSide reiste på cruise langs Svalbardkysten i en uke sammen med Nævra for å lære noe av hemmeligheten bak gode naturbilder. Med unike muligheter for å se urørt natur fra isbryteren Polarstar i regi av Spitsbergen Travel, reiste vi også ut på små ekskursjoner med gummibåt for å komme i posisjon og se naturen på den samme måten Nævra ofte jobber i arktiske strøk.
Bli med til Svalbard og opplev Norges vakreste natur
Telt, tålmodighet og tele
Når man jobber med fotografi av mennesker, tar man gjerne bilder av ansikter som forteller en historie eller fanger en spesiell situasjon som forteller noe. Det samme prøver man i naturfotografi, selv om det kanskje kan virke vanskeligere å få til noen ganger.
Dyr og fugler er ofte vanskelige å komme innpå, og det er derfor man deler de inn i to kategorier; de sky og unnvikende, og de som ikke er det. Dyr som i stor grad har vært vernet fra jakt i nyere tid, i områder som Svalbard og Øst-Afrika, kan du komme svært tett på uten at de lar seg skremme videre mye.

På Norges fastland er det annerledes. Her er dyrene sky og da kommer det Nævra kaller "de tre t-ene" inn i bildet. De står for telt, telelinse og tålmodighet.

- Å skjule seg for de beste dyrebildene er uhyre viktig. Teltet bruker jeg ofte når jeg skal ta bilder av dyr som er sky for lukten av deg. Gaupa er for eksempel veldig sky på lukt, da er teltet viktig.
- Jeg tror jeg har sittet over to år i telt og ventet på dyr jeg skal ta bilde av, sier Nævra.
Når han sitter der som en gresk filosof eller big brother og våker over naturen i alle verdenshjørner, leser han relevante bøker fra områdene han befinner seg i. Ved siden av seg selv og telelinsene han bruker for å kunne ta bilder av dyrene på avstand, har han to bøtter.
- Jeg har som regel to bøtter - en med rent vann og en "annen". Du må ofte sitte i teltet i dagevis uten å forlate det, forteller Nævra.
Vær et av dyra
Men det finnes også andre metoder enn tålmodighet for å komme nær ville dyr.
- Det er rart hvordan dyr ikke bryr seg hvis du gjør noe som virker naturlig for dem. Da jeg var og filmet fjellgorillaer i Rwanda, satt jeg og spiste blader i jungelen akkurat som de gjorde. Da kunne jeg nærme meg dem uten at de fant meg truende i det hele tatt.
- En annen teknikk jeg bruker er å gå rundt å plukke ting fra bakken og late som jeg gjør noe helt naturlig når jeg nærmer meg sky dyr. Poenget er å få dyrene vant med deg, forklarer Nævra.
Noen ganger legger ha også ut åte, som til rådyr og småfugl.
- Dette kan være effektivt for å lokke til seg dyr eller fugler, så lenge du ikke trenger deg inn i habitatet eller forstyrrer dyra, sier puristen.
For er det en ting Arne Nævra ikke liker, så er det tukling med virkeligheten. Han beskriver seg selv som en dokumentarist som legger vekt på at ting skal være ekte og riktig dokumentert. Han liker ikke for mye behandling og manipulering av bilder i photoshop eller andre bildebehandlingsprogrammer, ei tukling med naturen.
Under gir han deg flere tips til de gode naturbildene:
Denne introduksjonen til naturfotografi er i hovedsak rettet mot deg som bruker speilreflekskamera, men mange av tipsene kan også være nyttig for brukere av dagens gode kompaktkameraer. Tipsene kommer i stikkordsform med Nævra som kilde.
Motivsøk
Det første du må bestemme deg for når du skal ta bilder, er hva du vil med bildene dine?
Vil du bare ha fine bilder eller gode minner, bilder for salg eller bilder til konkurranser og kunst? Mulighetene er mange, men uansett hva du jobber med innen fotografi - mote, historie, studio eller filming - handler det om motivet.

I naturen hender det noen ganger at det dukker opp et vakkert motiv av seg selv, noe du ser foran deg i en situasjon som er vakkert eller spesiell for det du tar bilde av. Ofte må du likevel jobbe med motivet for å komme frem til det du ønsker. Les mer om hvordan du gjør dette teknisk under komposisjonsdelen.

Bruk av lys og farger
Fotolyset er veldig ofte best tidlig på morgenen og rett før solen går ned, samt rett etter at den har gått ned eller stått opp. Da er fargene mer nyanserte og varme eller kalde. Skal du ta gode bilder lønner det seg å finne ut hva du vil ta bilde av og hvor du vil ta bildet, så du kan være i rett lyssetning til rett tid.

Komposisjon
Alle profesjonelle fotografer vet at et bilde består av en forgrunn, en mellomgrunn og en bakgrunn. Informasjonen i bildet fordeles i disse områdene for å skape effekt og dybde. Her er noen enkle retningslinjer for hvordan du skaper en bra komposisjon i bildet ditt:

Utstyrsvalg, teknikk og spesielle effekter
De fleste naturfotografer jobber med store teleobjektiver av den enkle grunn at det er lettere å komme inn på dyra for de gode bildene. Du kan likevel ta svært gode naturbilder også med dagens kompaktkameraer. Spesielt med tanke på makrofotografi.
Kvaliteten på bildene tatt med kompaktkameraer er ofte nesten på høyde med speilreflekskameraer, og den korte linsen gjør at du kan komme til på vinkler som er vanskelig med lange og klumpete linser.
Les også: Fototips for ferien
Mister vi vår siste villmark på Svalbard?