Tips om tapas!

En munnfull sherry og et lite stykke skinke mens du venter på middag – det er tapas det.

Publisert
Sist oppdatert
SNACKS: Ansjos og champagne ì Barcelona.
Foto: Emil Holst
SNACKS: Ansjos og champagne ì Barcelona.
Foto: Emil Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

BARCELONA: - Dette stedet har sabor - smak. Det har en veldig spesiell stemning som du bare må oppleve for å forstå, sier Juan Carlos Ninou, tredjegenerasjons eier av El Xampanyet i Barcelona, og gestikulerer heftig og smilende.

El Xamapnyet har solgt tapas og champagne siden 1929.

- Min bestefar startet opp her i 1929 med å selge tapas. Det er den eneste maten vi har. Vet du, i denne gaten spilte jeg fotball som barn, sier Ninou og peker på et to meter bredt smug på tvers av Montcadagaten i bydelen La Ribera.

Tapashistorien

Tapas er en viktig del av den kulinariske tradisjonen i Spania. Det er små porsjoner mat som inntas som en apertif i forkant av et større måltid, eller en rask snack i påvente av kveldsmåltidet. Ordet tapas betyr lokk eller deksel, men er langt mer raffinert enn hva du får på et tupperwareparty. Lokket kan bestå av snadder som fylte oliven, ansjos, blekksprut med sitron og hvitløk. Eller sterke små kjøttboller og poteter i sterk tomatsaus, nøtter, ost eller omelett – alt spiselig kan tas opp i tapaens verden.

I disken på El Xamapnyet ligger ansjos, artisjokker, brød med tomat og olje, skinker, og oliven. På veggen henger utallig skinker og chorizos – listen over smått og godt har ingen ende.

- De bør prøve ansjosen, det er husets spesialitet, sier kelneren og heller raust opp egentappet champagne i glasset.

EL XAMPANYET: - Dette tapasstedet har sabor - smak, sier Juan Carlos og Esteban Ninou.
Foto: Inga Ragnhild Holst
EL XAMPANYET: - Dette tapasstedet har sabor - smak, sier Juan Carlos og Esteban Ninou.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

Flere kelnere løper til og fra og serverer stamgjestene det de vil ha, mens de varter opp japanske og amerikanske turister. Ansjos og brød med olje, tomat og hvitløk blir servert på to tefat og et glass tannpirkere til å spise med.

Men hvor kommer tradisjonen med småspising fra? DinSide Reise spør andregenerasjons eier ved Xampayet, Estaban Ninou, om opprinnelsen.

- Det er mange versjoner av historien, sier han og smilende. – En av historiene som verserer er at man i Andalucia la en skive pølse, chorizo, over glasset for at ikke fluene skulle havne i drikken. Men det finnes mange opprinnelseshistorier, og jeg vet sannelig ikke hvilken som er riktig.

Yolanda Vicente Fadón ved restauranten Gambrinus Carmen i Madrid, skriver at det vesle måltidet skriver seg tilbake til den tiende kong Alfonso X den vises tid, altså på 1200-tallet. Etter et sykeleie spiste han kun små munnfuller mat sammen med litt vin. Han beordret deretter at alle herberger i Castillas land aldri mer skulle servere vin uten følge av litt å spise. Dette kongelige påbudet var et smart trekk for å forhindre alkoholskader blant fattige som ikke hadde penger til å betale for et fullt måltid.

Fadón trekker også frem en annen teori: Tapaen oppstod som følge av at bønder og arbeidere trengte et lite måltid for å klare å arbeide frem til hovedmåltidet. Hovedmåltidet var så kaloririkt at kroppen trengte et par timers siesta. Dess mer de fikk gjort før hovedmåltidet, jo mindre var nødvendig å gjøre i etterkant. Tapasen ble løsningen, men selvfølgelig trengte snacken selskap av litt vin; Alkoholen økte entusiasmen og arbeidsgleden, samtidig som den fikk kroppstemperaturen opp på kalde vinterdager.

Lonely Planet slutter seg til en annen populær versjon; Tapasen oppstod i Andalucias sherrydistrikt på 18- eller 1900-tallet. En skive brød ble lagt over glasset for at ikke insekter skulle ramle i sherryen

Tapita

Uansett opphavsteori, den lange tiden mellom frokost og hovedmåltid tvinger folk i middelhavslandene til å ta en tapita, en ørliten snack. Samtidig kan man jo benytte anledningen til en kjapp prat om dagens hendelser. Tradisjonelt har det vært regionsvise forskjeller hva råvarer angår, men det har hele tiden handlet om spanske råvarer. Likevel har tapasen blitt påvirket av andre lands tradisjoner; Det finnes for eksempel røkt laks, kaviar og kinesiske vårruller på spanske tapasmenyer.

Tapasen har bare en mangel: Man vil ha mer.

- Kelner, gir du meg en runde til?

 • Når spiser du i Spania?
 • Mer om Spania

 • Weekendguide til Barcelona
  - Hva gjør du, hvor bor du og hvordan kommer du deg dit.

 • Sensasjonell moro I Barcelona
  - DinSide Reise tester moroa i fornøyelsesparken Tibidabo.

 • Toppen på Tenerife
  - Bli med på tur til Teide, Spanias høyeste fjell.

 • Vill og vakker spansk utfulukt
  - Stup utfor hårnålssvinger i Andalucia.

 • Den store tomatkrigen
  - 120 tonn tomater og 30.000 gærninger i krig.
 • Ut på tur?

  DinSide Reise har de nyttige reiseplanleggingsverktøyene.

 • Finn restplassen
  - Gjør et kupp. Flere tusen reiser legges daglig ut til lavpris.

 • Restplassvarsling per SMS.
  - Få beskjed når nye restplasser blir lagt ut for salg

 • Fergekalkulatoren
  - Få oversikten over fergeselskapenes tilbud.

 • Reiseguiden
  - Sjekk ut lesernes beste reisetips, eller del ditt beste reisetriks med andre.

 • Valutakalkulatoren
  - Hvor mye er en bath? Eller en euro? Valutakalkisen har svaret.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer