Tips til dykking i utlandet

Publisert
Sist oppdatert

Per Vangsøy er daglig leder i Norges Dykkerforbund, og har mange år med flaske på ryggen. Han anbefaler å sjekke dykkeskolene godt før du velger hoppe i havet av muligheter.

Mange typer sertifikater- Det finnes et 30-tall av forskjellige sertifikatsystemer på verdensbasis, og av disse er det fire store som er godt anerkjent nesten uansett hvor du reiser. De fire store er PADI, NAUI, SSI og CMAS. Det vil ikke si at andre sertifiseringer ikke er gode nok, men disse fire legger i i hvert fall en list i bunnen som sikrer deg bra kvalitet på opplæringen. Priser på dykkekurs er også veldig konkurransepreget. Det er viktig å undersøke hva som inngår i kursprisen og hva du betaler for. Er for eksempel lærebøker og utstyrsleie inkludert? Noen pakkeløsninger inkluderer også flere dykk enn andre.

- Stadig flere blir flinkere til å ta dykkekurset som en del av en opplevelsesferie, men du skal være oppmerksom på at det å ta dykkelappen, kan sammenlignes med å ta sertifikatet på bil i utlandet. Du lærer for eksempel ikke å kjøre på glatta der det er 30 varmegrader. Når du tar dykkesertifikat i land som Australia eller Thailand, lærer du masse om ting som maneter, giftige havorganismer og hai. Noe som er spennende og en opplevelse i seg selv. Her i Norge lærer du derimot ikke så mye om disse tingene, men mer om dykking i kaldt vann og sterke havstrømninger. Så det er viktig å være klar over at du kanskje må ta tilleggskurs når du kommer hjem og vil hoppe i Norskehavet, forteller Vangsøy. LegesjekkFør kursstart er det er obligatorisk med legesjekk for å være sikker på at man har helse til å takle dykking. Det kan være en fordel å få den rette dokumentasjonen av en lege i Norge før avreise. De som kan stå i fare for å ikke bestå helsesjekken, er personer med hjerte- og karlidelser og insulintrengende diabetespasienter. Noen typer astma kan også skape problemer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer