Tjener 6,5 milliarder på ekstrakostnader i år

Ryanair har femdoblet prisene siden 2006. Vi nordmenn vil betale over 170 millioner.

Ryanairs mange ekstrakostnader gir gode inntekter. Foto: Patrick Nijhuis
Ryanairs mange ekstrakostnader gir gode inntekter. Foto: Patrick Nijhuis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lavprisselskapet Ryanair kommer til å håve inn penger på grunn av sine mange ekstrakostnader. Hele 6,5 milliarder kroner (!) anslår den britiske avisen Telegraph.co.uk at det irske selskapet vil tjene på ekstrakostnader i løpet av 2009.

286 kroner for bagasje

Selskapet har satt opp prisene på sine ekstrakostnader betraktelig. Nå koster det 286 kroner å sjekke inn ett stykk bagasje når du flyr tur/retur. I 2006, da Ryanair først innførte bagasjeavgift, kostet det 60 kroner - nesten fem ganger mindre. Til sammenligning tar Norwegian tar 110 eller 120 kroner når du flyr tur/retur til storbyer og i Sør-Europa. SAS tar seg ikke ekstra betalt for innsjekket bagasje.

Telegraph.co.uk har laget et regnestykke som viser at dersom Ryanair har like mange passasjerer i 2009 som i 2008 (cirka 58 millioner), og rundt halvparten av disse sjekker inn ett stykk bagasje på billigste måte (online innsjekking), vil Ryanair tjene cirka 4,4 milliarder kroner på dette.

Ryanair har også økt bookingavgiften til fem euro per vei per billett - altså ti euro (cirka 90 kroner) for én tur/retur-billett. I fjor kostet dette åtte euro, og i 2006 fire euro. Den eneste måten å slippe unna denne avgiften på, er om du betaler med Visa Electron (men dette er kun et midlertidig fritak). En talsperson for Ryanair fortalte Telegraph.co.uk at cirka 25 prosent av bookingene foregår med dette kortet. Dermed vil de 75 resterende prosentene gi flyselskapet inntekter på rundt 2,1 milliarder kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer