Gule land:

To nye land klare for gulmerking

Men da må de holde på det lave smittenivået ei uke til.

UNDER 25: Polen, her representert ved Sopot, har nedadgående smittetall og kan være klare for gulmerking i neste uke om den lave smitten holder seg. Foto: Shutterstock / NTB
UNDER 25: Polen, her representert ved Sopot, har nedadgående smittetall og kan være klare for gulmerking i neste uke om den lave smitten holder seg. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Polen og Romania ser ut til å ha fått god kontroll på smitten den siste uka og er nå begge under den magiske grensa på 25 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, med smittetall på henholdsvis 24,1 og 16,4.

Statistikken for andelen positive tester har ikke kommet for forrige uke ennå, men var for de to foregående ukene på 2,3 prosent for Polen og 1,5 prosent for Romania, begge med nedadgående tendens, så det ville overraske oss om den bikket over 4 prosent for noen av dem, som også er et kriterium som legges til grunn med tanke på gulmerking.

Ikke gulmerking-uke

Dog er det bare i partallsuker norske myndigheter vurderer å «gulmerke» land, altså flytte dem fra rød til gul status i europakartet og dermed tillate reiser dit uten at man må gå i karantene ved hjemkomst.

Derfor er både Polen og Romania nødt til å holde det samme lave smittenivået ei uke til før landene eventuelt kan settes gule.

Motsatt vei, fra gult til rødt, gjøres vurderingene ukentlig.

Island og Malta fortsatt under

Tallene fra det europeiske smittevernssenteret, ECDC, viser at Malta og Island, som er gulmerket i dag, fortsatt holder seg under grensa på 25 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, med lave andeler positive tester de siste ukene, så de ser ikke ut til å stå i fare for å bli rødmerket denne uka.

Det sagt opplever begge land noe økt smitte. Malta går fra 9,91 til 12,63 og Island fra 10,43 til 15,38 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Andre land som nærmer seg 25-grensa er Bulgaria (58,7 => 40,7) og Ungarn (60,1 => 38,3).

Vaksinesertifikat på vei

Som kjent jobbes det med et felleseuropeisk vaksinesertifikat innad i EU, som fra juli av kan tillate vaksinerte nordmenn å reise til andre europeiske land uten å måtte gå i karantene etterpå, uavhengig av smittenivå.

Fra fredag av blir det mulig for fullvaksinerte, og de som har vært smittet i løpet av de siste seks månedene, å ankomme fra utlandet uten å måtte gå i karantene. Det forutsetter at man leverer en negativ hurtigtest på grensa eller innen to dager etter ankomst.

For dem som ikke er vaksinert ennå, ser det imidlertid ut til at man enn så lenge må forholde seg til myndighetenes gulmerking med tanke på ferieturer ut av landet.

Norske myndigheter holder fortsatt på oppfordringen om kun å foreta nødvendige turer utenlands.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer