Gule land:

To nye land klare for gulmerking

Men da må de holde på det lave smittenivået ei uke til.

UNDER 25: Polen, her representert ved Sopot, har nedadgående smittetall og kan være klare for gulmerking i neste uke om den lave smitten holder seg. Foto: Shutterstock / NTB
UNDER 25: Polen, her representert ved Sopot, har nedadgående smittetall og kan være klare for gulmerking i neste uke om den lave smitten holder seg. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Polen og Romania ser ut til å ha fått god kontroll på smitten den siste uka og er nå begge under den magiske grensa på 25 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, med smittetall på henholdsvis 24,1 og 16,4.

Statistikken for andelen positive tester har ikke kommet for forrige uke ennå, men var for de to foregående ukene på 2,3 prosent for Polen og 1,5 prosent for Romania, begge med nedadgående tendens, så det ville overraske oss om den bikket over 4 prosent for noen av dem, som også er et kriterium som legges til grunn med tanke på gulmerking.

Ikke gulmerking-uke

Dog er det bare i partallsuker norske myndigheter vurderer å «gulmerke» land, altså flytte dem fra rød til gul status i europakartet og dermed tillate reiser dit uten at man må gå i karantene ved hjemkomst.

Derfor er både Polen og Romania nødt til å holde det samme lave smittenivået ei uke til før landene eventuelt kan settes gule.

Motsatt vei, fra gult til rødt, gjøres vurderingene ukentlig.

Island og Malta fortsatt under

Tallene fra det europeiske smittevernssenteret, ECDC, viser at Malta og Island, som er gulmerket i dag, fortsatt holder seg under grensa på 25 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, med lave andeler positive tester de siste ukene, så de ser ikke ut til å stå i fare for å bli rødmerket denne uka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer