To nye norske strender har fått blått flagg

Ni strender og fem marinaer er med på den strenge miljølisten.

Sjøbadet i Kanalparken i Moss kan for første gang heise det blå flagget. Foto: Cecilie Kildahl
Sjøbadet i Kanalparken i Moss kan for første gang heise det blå flagget. Foto: Cecilie Kildahl Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både østfoldinger og vestfoldinger kan glede seg over å være med på en celeber liste fra denne sommeren. Sjøbadet i Moss og Ringshaugstranda i Tønsberg er nemlig begge for første gang tildelt blått flagg for sommeren 2012.

Denne merkingen deler de med syv andre norske strender.

De ni med blått flagg

Følgende strender kan heise blått flagg i årets badesesong.

  • Storøyodden badestrand i Bærum kommune
  • Sjøstrand, Hvalstrand og Holmenskjæret i Asker kommune
  • Bystranda og Hamresanden i Kristiansand kommune
  • Helleneset i Bergen kommune
  • Sjøbadet i Moss kommune (ny)
  • Ringshaugstranda i Tønsberg kommune (ny)

Blått flagg:

At en marina eller strand er sertifisert med blått flagg betyr at det oppfyller strenge krav innen sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og miljøopplæring. Dette er en miljøsertifiseringsordning som eies og drives av FEE, Foundation for Environmental Education. Søkere som oppfyller kriteriene vurderes først av en nasjonal jury, som deretter sender sin innstilling til en internasjonal jury.
Blå flagg tildeles også marinaer som oppfyller spesielle krav. Seks norske får blått flagg i år: Christiansholm småbåthavn i Kristiansand kommune, Lillesand Gjestehavn i Lillesand kommune, Grimstad gjestehavn i Grimstad kommune, Risør havn i Risør kommune og Kongelig Norsk Seilforbund i Oslo kommune.

Holder den mål? Vi besøkte Storøyodden da stranden var helt "ny".


3.096 strender

Omtrent 3.096 strender og 646 marinaer i 36 land i Canada, Europa, Marokko, Jordan, Tunisia, Tyrkia og De forente arabiske emirater er blått flagg-sertifisert. Kriteriene er internasjonale og like for alle land som deltar.

Sesongen for blått flagg varer fra 5. juni til 31. august. Ansvarlig for blått flagg i Norge, FEE Norway forteller at flere av strendene og marinaene på listen ikke vil heise de blå flaggene før den pågående streiken er over. Dette for å sikre at alle kravene er oppfylt og i orden.

Dette landet har de fineste strendene i Europa

De fineste norske

Men en strand trenger ikke ha blått flagg for å være bra. For å få flaggmerking må området gjennom en godkjenningsprosess, og det er relativt få norske strender som blir forsøkt søkt inn for blått flagg.

I 2010 kåret DinSide en liste med noen av de fineste norske strendene, og ba også leserne om tips. Til sammen ble det en liste med 51 lekkerbiskener for den med sans for sand og vann her hjemme.

51 flotte norske strender

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer