Tøffere enn Trollstigen

Det føles brattere, farligere og villere. Vi har kjørt fra Sunndalen til Eikesdalen over Aursjøen, og en ting er klart: Aursjøvegen går den langt mer kjente Trollstigen en høy gang.

Fra veien opp på fjellet ser vi helt ut i fjellene som kranser Sunndalsfjorden, i det fjerne forbi Litledalselva.
Fra veien opp på fjellet ser vi helt ut i fjellene som kranser Sunndalsfjorden, i det fjerne forbi Litledalselva. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De ligger begge i Møre og Romsdal, men det er en hel verden i mellom to av landets mest severdige veistykker, Trollstigen og Aursjøvegen. Vi har kjørt begge to, og for vår del er vi ikke i tvil om hvor spenningsnivået er høyest. Selv om storebror Trollstigen er størst og mest kjent, finner vi det heftigste eventyret litt lenger mot nord, langs veien mellom Sunndalen og Eikesdalen.

Minst kjent, mest spennende

Trollstigen er landets nest mest besøkte naturattraksjon, og den mest besøkte turistveien. Hver sesong tar omkring 450.000 turister veien over fjellene i Romsdalen. Sikksakkruten i de bratte fjellskrentene på veien fra Åndalsnes mot Valldal og Geiranger, er solid trafikkert, asfaltert og regulert, og her er du som regel i selskap med tusenvis av andre besøkende overalt hvor du vender deg.

Det er ikke tilfelle langs den mye mindre kjente ruten som finnes i samme område. Mellom Eikesdalen og Sunndalen (mellom Romsdal og Nordmøre) slynger Aursjøvegen som som et smalt stykke grusvei i ytterkanten av Dovrefjell Nasjonalpark. Her er det kun 4.500 bilister som hver sesong finner det for godt å løse billett for passasje. Noen av dem har hytter i området, men en del reisende finner også veien.

På veien fra fjellet ned mot Eikesdalen, kjører vi gjennom en mørk, gruset vendetunnel. Vel ute på andre siden sitter du altså med motsatt side mot fjellveggen som før du kjørte inn.
På veien fra fjellet ned mot Eikesdalen, kjører vi gjennom en mørk, gruset vendetunnel. Vel ute på andre siden sitter du altså med motsatt side mot fjellveggen som før du kjørte inn. Vis mer

- Mange turister vi snakker med, syns veien er som en miniutgave av Trollstigen, men de fleste mener det er både mer autentisk, villere og skumlere å ferdes her enn blant hordene langs turistveien lenger syd, forteller Brita Skare Malvik hos turistinformasjonen i Sunndal.

Det er ikke så rart. Ferden langs Aursjøvegen får vi virkelig satt blodpumpa igang, og adrenalinet koker nesten over langs det som for et utrenet øye synes som alt for smale og kurvede grusveier. Fjell, fosser og stup er det nok av her, mens asfalt og autovern - se, det sløser vi ikke med.

 • Se bildene fra Aursjøvegen
 • Best uten bobil

  - Når turister kommer innom for å spørre om Aursjøvegen, forhører vi oss om hvilken bil de har. Kjører de med campingvogn eller bobil fraråder vi som regel turen. Veien egner seg ikke for store kjøretøy med utrenede sjåfører, fastslår Brita Skare Malvik.

  Etter å ha kjørt veien med en relativt røslig doning, syns vi ikke den slutningen er overraskende. Brattere, smalere og mer svingete veier enn dette, ville halvparten av bilens medbragte ikke lagt ut på i bil. Det sier seg selv at veien i NAF-boken knapt er å spore som annet enn en tynn, hvit strek. Så langt fra riksveistandard som det er mulig å komme uten at det kan kalles den reneste krøttersti.

  - Vær så snill, kjør litt saktere ...
  - Kan du legge bilen litt lenger inn på veien?
  - Hjelp, det kommer noen imot!
  - Oj, skrenset vi nå???

  Slike og lignende skrekkslagne ytringer fra bilens passasjer (undertegnede), satte stemningen på turen opp Hallarvasslia i Litledalen. Mindre spennende blir det ikke når vi får høre at de to kolossale steinene vi passerte like ved veien lenger nede i dalen, ikke hadde ligget der i århundreder, men faktisk falt ned i vår.

  Kraftveien

  Steinfyllingene holder kraftselskapenes pengebinger i tømme. Her ser vi Aursjødammen.
  Steinfyllingene holder kraftselskapenes pengebinger i tømme. Her ser vi Aursjødammen. Vis mer

  I dette området, der gjenklangen etter den kontroversielle utbyggingen av Mardalsfossen i Eikesdalen fortsatt sitter i fjellsidene, er det selvsagt kraftutbyggingen som har gitt deg og meg adgang til fjellviddene med bil. De bratte, kronglete og smale grusveiene var nødvendige i forbindelse med kraftutbyggingen etter krigen. Dammene ved Osvatnet og Aursjøen er ingeniørprestasjoner fra femtitallet. Hit opp kan du nå følge veien som starter nede ved Sunndalsfjorden, går gjennom den trange Litledalen og klatrer opp til Osbu. Her flater det ut, og et par kneiker til fører deg opp til den vide Torbudalen. Dette veistykket som går videre frem til Aursjøen, ble bygget mellom 1947 og 1950, under utbyggingen av Aura Kraftanlegg. Veien mellom Aursjøen og Løypåvollen nede i Eikesdalen, ble bygget på to år, og stod ferdig i 1963. Først i 1991 ble hele veistykket omgjort til bomvei med eget veistyre i Aursjøvegen AS. Kjører du her i dag, betaler du i manuell bom, penger som blant annet går til høyst påkrevd vedlikehold. Statkraft bruker også veien og gir tilskudd til vedlikehold.

  - De er nå i gang med anleggsarbeider i området, og skal blant annet utbedre veien over en fireårsperiode. Det kan derfor bli stengt for ferdsel enkelte dager i sesongen, forteller formann i Aursjøvegen AS, Terje Erstad.

  Ikke for høyderedde

  Over to til tre kilometers avstand kan du oppleve høydeforskjeller på 1.800 meter i fjellene i dette området. Det kan derfor være litt av en utfordring å takle terrenget til fots. Bilveien når opp i en høyde på 947 meter, og store deler slynger seg rundt 900-meters merket. Så snart du har kommet opp de bratte kneikene fra dalbunnen, runder toppene seg, og du kommer inn på en vid og relativt flat vidde som er ypperlig både for fotturister og syklister. Det eneste aberet for en som sliter med selvtilliten i høyden, er at den eneste bilveien ned, foruten den du kom opp, er minst like adrenalinsugende. Vi anbefaler at du velger retningen Sunndalen - Eikesdalen, om du har litt skrekk for bratter og høyder. Veien ned fra Aursjøen til Eikesdalen er nyere, bredere og mer sikret med autovern enn kneikene opp Litledalen, og det gir i alle fall en illusjon av trygghet å kjøre ned svingene der autovernet danner en slags sikring mot stupene.

  Her finner du moroa

  Fossefall fra himmelen.
  Fossefall fra himmelen. Vis mer

  Aursjøvegen går mellom Sunndalsfjorden og Eikesdalen, over grensen mellom Nordmøre og Romsdal. Den er drøye 5,5 mil lang fra bom til bom. Kun sommeråpent, etter at veien er ryddet og rasfaren er over. I fjor var veien åpen i 22 uker. Kommer du fra Sunndalsøra i retning Molde, følger du skiltene mot Litledalen, og kommer snart til bommen. Underveis passerer du demningsannleggene i Osvatnet og Aursjøen. Her finnes også flere uregulerte vann og mange hytter. Du kan fiske i området, et sted er det sogar tilrettelagt for rullestolbrukere med rampe ut i vannet. Ved Aursjøen ligger en betjent turisthytte, Aursjøhytta, der det er mulig å overnatte. Ned Finnsetlia mot Eikesdalen passerer du gjennom en tunnel som vender inne i fjellet, slik at du kommer ut med andre siden inn mot fjellveggen enn når du kjørte inn i tunnelen. Før du forlater Eikesdalen bør du også legge veien om Mardalsfossen. Den er regulert, men har noe vannføring i sommermånedene, fra 20. juni til 20. august. Fossen er Nord-Europas høyeste frie fossefall. Fra Eikesdalen går veien langs Eikesdalsvatnet ut til Eresfjorden. Avstanden fra Sunndalsøra til Eresfjord er omkring 10 mil.

  Skal du prøve denne turen, må du huske å betale i bommen. Den er manuell og selvbetjent. Med bil betaler du 50 kroner for en tur, med MC betaler du 20 kroner og med bobil eller lastebil koster det 100 kroner. Merk at bading nær demninger i regulerte vann kan være farlig på grunn av vanninntaket til kraftannlegget. Vær også klar over at det er svært dårlig dekning for mobiltelefoner langs Aursjøvegen.

 • Bildene fra Aursjøvegen
 • Linker til andre nettsteder med informasjon om Aursjøvegen og området rundt:

 • Aursjøhytta

 • Fra Syklistenes Landsforening
 • Ut på tur?

  DinSide Reise har de nyttige reiseplanleggingsverktøyene.

 • Finn restplassen
  - Gjør et kupp. Flere tusen reiser legges daglig ut til lavpris.

 • Restplassvarsling per SMS.
  - Få beskjed når nye restplasser blir lagt ut for salg

 • Fergekalkulatoren
  - Få oversikten over fergeselskapenes tilbud.

 • Reiseguiden
  - Sjekk ut lesernes beste reisetips, eller del ditt beste reisetriks med andre.

 • Valutakalkulatoren
  - Hvor mye er en bath? Eller en euro? Valutakalkisen har svaret.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer