Tog og fly i vinter - dette er rettighetene dine

Forsinkelser, kanselleringer og endeløse køer preger januar. Vi har spurt hvilke rettigheter du har.

- Jeg opplever at toget er forsinket hvert fall et par ganger i uken. Jeg har aldri fått noen kompensasjon, sier Tove Haugerud. Foto: Per Ervland
- Jeg opplever at toget er forsinket hvert fall et par ganger i uken. Jeg har aldri fått noen kompensasjon, sier Tove Haugerud. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har vært preget av mange frosne hender på perrongene, og mye venting på flyplassene. Det kalde vinterværet har gått hardt ut over både tog- og flytrafikken.

Rettighetene tilsier at en forbruker har krav på å få tilbakebetalt hele eller deler av billettprisen hvis toget eller flyet er forsinket. Men hvis problemene skyldes ekstraordinære omstendigheter som værforhold, kan du i noen tilfeller risikere å ikke få noen kompensasjon i det hele tatt.

Mangel på informasjon

Mange som benytter kollektivtransport har opplevd mye forsinkelser og innstillinger den siste tiden. Spesielt pendlerne går det hardt utover. Kurt Adler Larsen jobber på Vaktservice i Oslo, og pendler til og fra Drammen hver dag.

- Jeg opplever forsinkelser stort sett hver dag. Det varierer litt hvor lenge det er forsinket, men pleier å være rundt 15-20 minutter.

- Jeg har aldri fått noen form for kompensasjon ved forsinkelser eller innstillinger. Det som skremmer meg mest er mangelen på informasjon i disse tilfellene, sier Larsen.

- Kan ikke klandres

- Selskapene kan ikke klandres hvis forsinkelsene eller innstillingene skyldes dårlig vær, så utgifter utenom forpleiningen trenger ikke dekkes av flyselskapet. Dette gjelder også hvis det er grunn til å avbestille flyreisen, og hvis et forsinket fly fører til at du ikke rekker det neste. SAS praktiserer slik at vi alltid forsøker å få passasjerene våre til det neste flyet i tide hvis det er plass på andre fly, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer