Togene står, men ifølge NSB bør du likevel ikke bruke bilen

Blir du berørt av neste ukes togkaos?

INGEN TOG I UKE 31: Skal du reise inn til Oslo med tog i uke 31, vil det bli buss for tog, og mulig kaos. Foto: NTB SCANPIX
INGEN TOG I UKE 31: Skal du reise inn til Oslo med tog i uke 31, vil det bli buss for tog, og mulig kaos. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken ble oppdatert 29. juli 2016.

Reiser du med tog til og fra jobb i hovedstaden, er det bare å stålsette seg om du ikke har ferie i begynnelsen august:

Neste uke blir det omfattende arbeider på fire forskjellige togstrekninger.

- Det blir en utfordrende uke for alle som er involvert, sier kommunikasjonsrådgiver Gina Scholz i NSB til Dinside.

LES OGSÅ: Trangt på toget? Dét er det en årsak til ...

Her står togene

Slik påvirkes togtrafikken i sommer

 • Uke 26: Oslo - Ski stenges for togtrafikk. NSB setter opp alternativ transport.

 • Ukene 27-30: Togene kjører, men det er redusert kapasitet mellom Oslo S - Ski og Mysen.

 • Uke 31: All trafikk stenges mellom Oslo S og Ski, Bryn, Lillestrøm og Grefsen.

  Alle tog som normalt kjører på disse strekningene blir berørt, det innebærer også Flytoget. NSB setter opp alternativ transport.

 • Det er følgende strekninger som vil bli stengt for togtrafikk hele uke 31:

  Oslo S - Bryn, Oslo S - Grefsen, Oslo S - Ski og Oslo S - Lillestrøm. I tillegg vil strekningen mellom Oslo S og Ski være stengt for togtrafikk i uke 26.

  Dette skyldes at Jernbaneverket skal gjøre omfattende arbeid i sommer.

  - Vanligvis forsøker vi å legge denne typen arbeid til fellesferien, men noe arbeid er såpass omfattende at vi må bruke seks uker på dette, sier Kjell Bakken i Jernbaneverket til Dinside.

  Bakken forklarer videre at Jernbaneverket har jobbet hver sommer siden 2009 på Oslo S med å fornye gamle, slitte anlegg. Uke 31 blir den mest travle da Jernbaneverket også skal skifte kjøreledninger, som forsyner togene med strøm, i deler av Brynsbakken. Dette må gjøres helt til slutt - derfor blir det togstans akkurat den uken i august, ifølge Bakken.

  - Årets arbeid skal være ferdig i løpet av den uka. Vi begynner å nærme oss slutten av en større oppgradering av Oslo S, og skal være ferdige fra vår side neste sommer, forteller han.

  Sommerens arbeider er en del av den store fornyelsen av Oslo S, som skal være ferdig innen utgangen av 2017. Dessuten er man i gang med utbyggingen av Follobanen som vil berøre Oslo S fram til prosjektet er ferdig i 2021, ifølge Scholz i NSB.

  LES OGSÅ: Enklere å klage for busspassasjerer

  Buss og t-bane for tog

  Ifølge Scholz i NSB ligger hovedutfordringen den nevnte uka i at det er svært mange reisende inn og ut av Oslo, særlig i rushtida på ettermiddagen. I tillegg gjennomføres Norway Cup den samme uka.

  - I denne perioden er det stor trafikk på veiene i og rundt Oslo fra før. Den totale logistikken for alle reisende og for transportørene blir derfor utfordrende, sier Scholz til Dinside.

  - Hvordan vil det bli med transport for de som faktisk må reise på de berørte strekningene? Blir det satt inn busser?

  - Vi setter opp alternativ transport til de reisende, men ikke alle vil kunne reise med buss for tog direkte fra Oslo S.

  - Vi er helt avhengig av å frakte reisende med t-banen og med Ruters busser frem til Bryn, Grefsen, Ski og Lillestrøm for så å frakte dem videre derfra. Grunnen til at vi ikke kan frakte alle de reisende med buss direkte fra Oslo S er at antallet busser er så stort at det ikke er mulig å få til i den alt pressete trafikksituasjonen i Bjørvika, sier hun.

  LES OGSÅ: Vet du hva bokstavene på perrongen betyr?

  La bilen stå

  KØ PÅ VEIENE: Dersom man velger bil fremfor tog, mener NSB det kan føre til ytterligere kaos på veiene. Foto: ALL OVER PRESS
  KØ PÅ VEIENE: Dersom man velger bil fremfor tog, mener NSB det kan føre til ytterligere kaos på veiene. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


  Vet du at du blir berørt av den planlagte togstansen i august, er det greit å stille forberedt. Så hva er NSBs anbefaling til de reisende?

  - De som skal reise denne uken, kan vurdere å reise til litt andre tider på døgnet hvor det ikke er like store trafikk, det vil si utenfor rushtiden. I den grad de har mulighet til det, er det fint å informere arbeidsgiver om arbeidene, samt å ikke legge møter for tidlig på morgenen denne uken, sier Scholz.

  Hun foreslår også at kanskje sykkel kan være et alternativ for de som ikke bor så langt fra Oslo. Bilen derimot, bør du ifølge NSB styre unna.

  - Vi fraråder de reisende å sette seg i bilen, det vil bare bidra til å forlenge køene inn til Oslo, påpeker hun.

  Har du ingen andre reisealternativer, anbefaler Scholz om å beregne noe tid til av- og påstigning i Oslo, og å regne med ekstra reisetid.

  - Normalt tar det lenger tid med alternativ transport. I tillegg vil det å skifte mellom buss/t-bane og tog medføre ekstra tid, understreker hun.

  LES OGSÅ: Derfor er det dårlig dekning på toget

  Også Flytoget blir berørt

  BUSS FOR FLYTOG: Flytoget setter inn buss, og justerer ned prisene. Foto: FLYTOGET
  BUSS FOR FLYTOG: Flytoget setter inn buss, og justerer ned prisene. Foto: FLYTOGET Vis mer


  Heller ikke Flytoget slipper unna sommerens togkaos. I uke 31 erstatter de alle flytogavganger med buss på alle stasjoner fra Drammen til Lillestrøm.

  - Bussene har i hovedsak avgang etter normal rutetabell. Flytoget kjører som normalt fra Oslo lufthavn til/fra Lillestrøm, sier Ida Marie Fottland, kommunikasjonssjef i Flytoget til Dinside.

  Hun legger til at de er klar over at buss for flytog ikke kan måle seg med det vanlige tilbudet, og at de derfor justerer ned prisen i uke 31.

  - Derfor koster Flytogturen 140 kroner hele denne uken, uansett hvor du reiser fra, sier Fotland, som oppfordrer de reisende til å beregne tjue minutter ekstra reisetid den nevnte uka.

  LES OGSÅ: Går det raskest med tog, buss eller taxi til Gardermoen?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer