Togloffernes våte Australiadrøm

En hundre år gammel drøm har gått i oppfyllelse for togglade australiere. Kyst-til-kyst toget The Ghan er endelig i drift.

Publisert
Sist oppdatert
The Ghan frakter passasjerer på tvers av Australia, fra nord til syd. Foto: www.gsr.com.au Foto: http://www.gsr.com.au
The Ghan frakter passasjerer på tvers av Australia, fra nord til syd. Foto: www.gsr.com.au Foto: http://www.gsr.com.au Vis mer
Luksuskabin i The Ghan. Foto: www.gsr.com.au Foto: http://www.gsr.com.au
Luksuskabin i The Ghan. Foto: www.gsr.com.au Foto: http://www.gsr.com.au Vis mer


Endelig kan toglofferne glede seg ekstra mye til Australiaturen. En hundre år gammel plan er endlig oppfylt med The Ghan, toget som har fått sitt navn etter kallenavnet på de afghanske kamelførerne som ga så viktige bidrag i erobringen av Australias ugjestmilde innland for 150 år siden. 1. februar gikk første tur på skinner fra sydkysten til nordkysten av Australia. Fra Adelaide til Darwin tar togturen til sammen 47 timer.

- Dette berømte toget vil nå styrke sitt omdømme som en av verdens store jernbanereiser, sa statsminister John Howard i en melding ved togets premieredato.

Luksus gjennom outbacken

Denne ruten tar deg gjennom Australias sagnomsuste rødfargede sentrum, gjennom kveg- og sauestasjoner, forbi eldgamle fjellkjeder, over den rødfargede Victoriaørkenen og innlandets saltsletter. For den som drømmer om et sidespor i ny og ne, er et stopp i Alice Springs anbefalt. Herfra kan du besøke Uluru (Ayers Rock) og Kings Canyon.

Det er ikke vanlig lofferstandard som gjelder her. Togets 43 vogner strekker seg til sammen over en lengde på nesten 1,1 kilometer. Det hele trekkes av to lokomotiver! Kupeene er luksuriøse, og billettene til premiereturen gikk for mer enn 30.000 kroner, i følge Aftonbladet. Ordinære billetter vil koste fra 2.360 kroner for voksne. Da får du et sovesete. Vil du bo i luksuskabin, Gold Kangaroo Sleeper, må du ut med mer enn 9.000 kroner for de to døgnene turen tar. Regulære ruter starter 8. februar.

Megaprosjekt

The Ghan gikk tidligere fra Adelaide til Alice Springs, men etter investeringer på drøye 988 millioner amerikanske dollar, har nå hele strekningen fra Adelaide til Darwin i nord blitt tilgjengelig via skinner. Hele strekningen er på nesten 3.000 kilometer, og mye av konstruksjonen har foregått på nattestid på grunn av heten i Australias outback.

Lengst i Australia: The Indian Pacific. 
Foto: www.gsr.com.au Foto: http://www.gsr.com.au/
Lengst i Australia: The Indian Pacific.
Foto: www.gsr.com.au Foto: http://www.gsr.com.au/ Vis mer


Ikke lengst

Strekningen er imidlertid ikke den lengste jernbanen i Australia. Mellom Sydney og Perth - fra øst til vest - går The Indian Pacific på skinnegang som strekker seg mer enn 4.350 kilometer.

  • Mer om Australias store togruter finner du her
  • Flere av verdens beste togreiser
  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer